Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Τεχνολογία: Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την δημόσια υγεία;

Τεχνολογία: Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την δημόσια υγεία;

Τεχνολογία: Η τεχνολογία διαδραματίζει πλέον μεγαλύτερο ρόλο σε όλους τους τομείς του κλάδου. Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας βελτιώνει τις δυνατότητες σχεδιασμού προϊόντων και έχει επίσης βελτιώσει τις διαδικασίες εκπαίδευσης.

Η πανδημία του COVID-19 έφερε στο φως δύο αποκαλύψεις. Πρώτον, τόνισε τη σημασία ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργεί σωστά και δεύτερον, τα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμού μας υπενθύμισαν ότι, όταν ήταν απαραίτητο, εφαρμόστηκαν γρήγορα ισχυρά μέτρα. Η πανδημία μπορεί να έχει υποχωρήσει, αλλά τώρα πρέπει να επενδύσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες υγείας μας, όπως οι ανισότητες στην υγεία και οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής.

Άνοδος στην αυτοδιάγνωση

Στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, δίνεται μια αυξανόμενη έμφαση στην ευεξία – δηλαδή, το να βάζεις τους ανθρώπους σε μια νοοτροπία πιο συνειδητοποιημένη για την υγεία, μεταδίδοντας γνώση μέσω «ωθήσεων» προς τη σωστή κατεύθυνση. Το κεντρικό μήνυμα σε αυτό είναι ότι αν γίνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σήμερα, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον.

Ο αυτοέλεγχος πρόκειται να γίνει πιο κοινός. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενσωμάτωσαν τις δοκιμές πλευρικής ροής στην καθημερινή τους ζωή και έχουν συνηθίσει περισσότερο στη διεξαγωγή αυτών των αυτοελέγχων. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να δούμε αυξημένη χρήση των IVD (in-vitro διαγνωστικών) εξετάσεων, μέσω αίματος ή σάλιου, που μπορεί να παράγει γρήγορα αποτελέσματα και να βοηθήσει τα άτομα να αναλάβουν περισσότερο την ευθύνη της υγείας τους.

Ένα πλεονέκτημα αυτού είναι η μεγαλύτερη επίγνωση της υγείας κάποιου, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στις υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των γενικών ιατρών. Το βλέπουμε ήδη με την τεχνολογία που μπορεί να φορεθεί – συγκεκριμένα τα έξυπνα ρολόγια – που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό, την πρόσληψη οξυγόνου, τη θερμιδική πρόσληψη και τον αριθμό βημάτων, τις οποίες οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τον εαυτό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ψηφιακή θεραπεία

Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει περαιτέρω χρήση της ψηφιακής θεραπείας (DTx), η οποία είναι μια προσέγγιση βασισμένη σε στοιχεία για τη διαχείριση διαταραχών ή ασθενειών των ασθενών. Το DTx βασίζεται σε λογισμικό και χρησιμοποιεί ψηφιακές εισόδους, όπως κινητές συσκευές, εφαρμογές και το Διαδίκτυο των πραγμάτων για να παρέχει ειδικά σχέδια υγείας για κάθε ασθενή. Αυτό μειώνει την πίεση στις υπηρεσίες υγείας, επιτρέποντας στους ασθενείς να διαχειρίζονται μόνοι τους τα συμπτώματα, οδηγώντας σε γενικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής.

Ένα προηγούμενο παράδειγμα αυτού είναι η ψηφιακή παράδοση συμπεριφορικών παρεμβάσεων για τη θεραπεία του διαβήτη. Μια μελέτη που διεξήχθη πριν από 20 χρόνια βρήκε ότι οι παρεμβάσεις σε δίαιτες και επίπεδα άσκησης από νωρίς θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου δύο των ασθενών.

Τώρα, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός προϊόντων που εγκρίνονται που επιτρέπουν στους ασθενείς να αυτοδιαχειρίζονται τα συμπτώματα. Χάρη στην καινοτομία που προκλήθηκε από την πανδημία, βλέπω ότι αυτό αυξάνεται και δεδομένης της πίεσης που υφίστανται οι υπηρεσίες υγείας, αυτό μπορεί να είναι μόνο καλά νέα.

Πιο ισχυρές αλυσίδες εφοδιασμού

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις υπηρεσίες υγείας έχουν θέσει τον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας υπό αυξημένη πίεση για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης. Αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και τις ελλείψεις στην απόδοση. Τελικά, αυτό ήταν ένα βασικό μάθημα για τον κλάδο.

Το γεγονός ότι αυτά τα θέματα είναι πλέον γνωστά, σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην ληφθούν μέτρα. Εάν αυτό δεν συμβεί, τα μελλοντικά κύματα της πανδημίας και των σοκ εφοδιασμού θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για αυτές τις ίδιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ο τομέας πρέπει επίσης να εξετάσει άλλα γεγονότα, όπως κυβερνοεπιθέσεις, οικονομικές κρίσεις και ρυθμιστικές αλλαγές.

Για να διασφαλίσουν σταθερή ποιότητα και ασφάλεια εφοδιασμού, οι εταιρείες medtech πρέπει να αξιολογούν και να μετριάζουν τυχόν ευπάθειες σε συνεχή βάση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του άμεσου αντίκτυπου που έχει ο τομέας στα αποτελέσματα των ασθενών. Αυτά τα γεγονότα του «μαύρου κύκνου» είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά, δεδομένης της φύσης στην οποία ρυθμίζεται ο τομέας της medtech, η προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας.

Αυξημένη τεχνολογία σε γενικές γραμμές

Η τεχνολογία διαδραματίζει πλέον μεγαλύτερο ρόλο σε όλους τους τομείς του κλάδου. Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας βελτιώνει τις δυνατότητες σχεδιασμού προϊόντων και έχει επίσης βελτιώσει τις διαδικασίες εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν υψηλότερη ποιότητα εκπαίδευσης, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωσή της μειώνεται.

Η τεχνολογία επέτρεψε επίσης στις εταιρείες να βελτιώσουν τις δοκιμές φαρμάκων και να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του χρόνου για την αγορά νέων προϊόντων. Κυρίως, μπορούν πλέον να διεξαχθούν σε δοκιμές silico μέσω προσομοίωσης υπολογιστή. Όχι μόνο αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά δεν απαιτείται πλέον η χρήση ζώων για σκοπούς δοκιμών – που σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους και την ηθική τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

VR: Τι είναι ο Διαλογισμός Εικονικής Πραγματικότητας;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της τηλεϊατρικής και της τηλεϋγείας;

Η κατάψυξη ωαρίων βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας

Εξαιρετικά αποτελεσματική η τηλεϊατρική στην πρόληψη της αυτοκτονίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ με βάση τα φύκια στοχεύουν όγκους του πνεύμονα

Μικρορομπότ όγκοι: Το εργαστήριο Wang και η ερευνητική ομάδα Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν αναπτύξει βιοϋβριδικά μικρορομπότ, μικρές ιατρικές συσκευές κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά υλικά.

Βρήκαν το γονίδιο που προστατεύει από τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου 

Γονίδιο ύπνος: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται «DEC2» μπορεί να παρέχει φυσική προστασία από τις γνωστικές βλάβες και τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη στέρηση ύπνου.

Πώς η υγρή βιοψία εντοπίζει τον καρκίνο νωρίτερα από τις τυπικές μεθόδους;

Υγρή βιοψία: Προηγμένη στρατηγική μηχανικής μάθησης χρησιμοποιήθηκε για να ανιχνευτούν λεπτά μοτίβα στην αλληλουχία δεδομένων - μοτίβα που υποδηλώνουν καρκίνο από αυτά που υποδηλώνουν λάθη αλληλουχίας.

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή στο σπίτι τεστ υπνικής άπνοιας

Η πρόοδος της τεχνολογίας διάγνωσης άπνοιας ύπνου που προσαρτάται στην κοιλιακή χώρα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή τεστ υπνικής άπνοιας στο σπίτι

Υπνική άπνοια: Ερευνητές στο UNIST ανέπτυξαν μια καινοτόμο συσκευή σχεδιασμένη για την ακριβή διάγνωση της υπνικής άπνοιας, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone για την άνεση του σπιτιού.

Close Icon