Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Τεχνολογία: Ποια είναι η σημασία της τεχνολογίας στην ιατρική επιστήμη;

Τεχνολογία: Ποια είναι η σημασία της τεχνολογίας στην ιατρική επιστήμη;

Τεχνολογία: Η υιοθέτηση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη έχει οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη με τα χρόνια έχει οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών. Από όλους τους τομείς που επωφελήθηκαν από την υιοθέτηση της τεχνολογίας, η υγειονομική περίθαλψη είναι ίσως ο πιο σημαντικός. Κατά συνέπεια, βελτίωσε την ποιότητα ζωής με την πάροδο του χρόνου και έχει σώσει πολλές ζωές. Ποια είναι όμως μερικά από τα οφέλη της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη; Και ποιες είναι μερικές πρωτοποριακές ιατρικές τεχνολογίες στην υγειονομική περίθαλψη αυτή τη στιγμή;

Οφέλη της Πληροφορικής στην Υγεία

Τα οφέλη της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη ή η Τεχνολογία Πληροφοριών Υγείας, όπως αλλιώς αποκαλείται, είναι πολλά.  Αρχικά, το IT δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να αποθηκεύουν και να ανακτούν δεδομένα που σχετίζονται με τα αρχεία υγείας ενός ασθενούς. Ενισχύει επίσης την επικοινωνία των πληροφοριών των ασθενών μέσω μιας ευανάγνωστης μορφής που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας. Ως αποτέλεσμα, μειώνει την πιθανότητα σφαλμάτων φαρμακευτικής αγωγής. Τέλος, διευκολύνει την ανάκτηση πληροφοριών ασθενών μέσω βάσης δεδομένων χωρίς νέους ελέγχους υγείας. Όλες οι παραπάνω τεχνολογίες στην υγειονομική περίθαλψη έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. βελτιώνουν την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Η χρήση εργαλείων ιατρικής τεχνολογίας προστατεύει την ασφάλεια των ασθενών. Πρώτον, υπάρχουν ειδοποιήσεις για φάρμακα, σημαίες και υπενθυμίσεις, αναφορές συμβουλευτικής και διάγνωσης, καθώς και η ευκολότερη διαθεσιμότητα των δεδομένων ασθενών. Ειδικότερα, οι ειδοποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να τηρήσει συγκεκριμένες θεραπείες και προγράμματα θεραπείας. Επίσης, η ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε ομοιομορφία πρακτικής σε όλους τους επαγγελματίες υγείας. Τέλος, η χρήση ηλεκτρονικού αρχείου υγείας μπορεί να βελτιώσει την παρεχόμενη φροντίδα για κοινές παθήσεις με βάση προηγούμενα στοιχεία.

Ιατρικές Τεχνολογίες

Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη είναι κάτι νέο. Χρησιμοποιούμε ιατρική τεχνολογία από την πιο σοβαρή περίπτωση έως την πιο απλή ιατρική περίπτωση, όπως το σπάσιμο ενός οστού. Από το γύψο έως τη ρομποτική χειρουργική, η τεχνολογική πρόοδος είναι πάντα παρούσα και αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, πίσω από κάθε ιατρική τεχνολογία υπάρχει ο ασθενής στο μυαλό. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές πρωτοποριακές εξελίξεις στην τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη:

  • Τρισδιάστατη εκτύπωση: Η τρισδιάστατη εκτύπωση υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια σε πολλούς τομείς. Όσον αφορά την ιατρική, δημιουργεί εμφυτεύματα ή ακόμα και αρθρώσεις για χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης διαδεδομένο στην προσθετική καθώς μπορεί να δημιουργήσει τέλεια ταιριαστά άκρα επιτρέποντας επιπλέον άνεση και κινητικότητα.
  • Τεχνητά όργανα: Όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, αλλά για τα πραγματικά και λειτουργικά όργανα, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς δεν θα απορριφθεί. Η βιοεκτύπωση που αλλιώς ονομάζεται βιοεκτύπωση είναι ένας ανερχόμενος τομέας στην τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη που θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο.
  • Ρομποτική χειρουργική: Προσθέτει έλεγχο, ακρίβεια και ευελιξία στα χέρια ενός χειρουργού ώστε να χειρουργεί όσο το δυνατόν πιο μη επεμβατικά σε έναν ασθενή. Έχει επιτρέψει τη διευκόλυνση ή ακόμη και την πραγματοποίηση ορισμένων λειτουργιών.
  • Υγιεινή wearables: Ξεκίνησαν ως ιχνηλάτης φυσικής κατάστασης για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού, και τόνισαν τις δυνατότητες υγειονομικής περίθαλψης. Τα υγιεινά wearables μπορούν να ανιχνεύσουν νωρίτερα καρδιαγγειακές ανωμαλίες και να αποτρέψουν σοβαρές καταστάσεις.

  • Εικονική πραγματικότητα (VR): Το VR χρησιμοποιείται πολύ τα τελευταία χρόνια αλλά κυρίως για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ωστόσο, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές ιατρικής να έχουν εμπειρίες «πραγματικής ζωής» σε διαδικασίες και οπτική κατανόηση της ανθρώπινης ανατομίας.
  • Τηλευγεία: Είναι μια πολύ ανερχόμενη αγορά που επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα μέσω ψηφιακών συσκευών. Οι ασθενείς μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στον γιατρό τους ενώ μπορούν να λάβουν διάγνωση και ιατρική συμβουλή. Θα χρειαστείτε τις κατάλληλες πλατφόρμες για αυτό.
    Η μετασχηματιστική δύναμη της τεχνολογίας δεν θα μπορούσε προφανώς να λείπει από τον τομέα της υγείας. Παρόλο που είναι ένας τομέας που απαιτεί άτομα υψηλής ειδίκευσης με πολυετείς σπουδές, είναι επίσης πολύ απαιτητικός σε υποδομές και εργαλεία. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως και η γήρανση του πληθυσμού δημιουργούν μια πολύ απαιτητική περιοχή για καινοτομία και τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, φαίνεται ότι η καινοτομία στον τομέα είναι πολύ εύρωστη, αλλάζοντας έτσι το τοπίο κάθε χρόνο.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED) ενδιαφέρεται πραγματικά από τις πιθανές ιατρικές τεχνολογίες και τη συμβολή τους στη γενική ευημερία. Για το λόγο αυτό, έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν με τους συνεργάτες μας για να παρέχουμε εκπαιδευτικό υλικό για οδοντιατρικούς υγιεινολόγους στην Ευρώπη και να βοηθήσουμε στην αγορά πρωτοποριακών ιατρικών προϊόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Wearables: Βιοδείκτες αναγνωρίζουν συμπτώματα μετά από τραύμα

5 Λόγοι που η ιατρική εξελίσσεται χάρη στην τεχνολογία

Πόσοι τύποι απινιδωτών υπάρχουν;

Τι είναι η σπιρομέτρηση και πώς βοηθάει στο άσθμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Νέος αισθητήρας θα μπορούσε να ανιχνεύσει το χαλασμένο κρέας

Αισθητήρας κρέας: Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη στην επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν νέο βιοαισθητήρα με βάση το γραφένιο που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη φρεσκάδα του κρέατος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του λόγου;

AI λόγος: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη λογοθεραπεία, προσφέροντας καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας της θεραπείας.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει το botox;

AI botox: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της αισθητικής δερματολογίας, ιδιαίτερα στη χορήγηση και βελτιστοποίηση των θεραπειών Botox.

Γιατί ένας «AI health coach» δεν θα λύσει τα προβλήματα χρόνιων ασθενειών στον κόσμο

Την περασμένη εβδομάδα, δύο μεγάλα ονόματα των βιομηχανιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ευεξίας ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη ενός «εξατομικευμένου, υπερ-εξατομικευμένου AI health coach που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή για κινητά»

Αναπτύχθηκε επίδεσμoς που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης στον ιδρώτα

Επιστήμονες επίδεσμος: Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό φορετό αισθητήρα που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης μέσω του ιδρώτα

Εμφυτεύσιμη ασύρματη συσκευή LED υπόσχεται να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Συσκευή LED: Ο αναπληρωτής καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών Thomas O'Sullivan, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε ότι διαφορετικά χρώματα φωτός διεισδύουν στους ιστούς με διαφορετικό βάθος.

Close Icon