Τεχνολογία

Τεχνολογία: Η ανάπτυξη της τεχνολογίας συμβάλλει στην πρόβλεψη της άνοιας

Τεχνολογία: Η ανάπτυξη της τεχνολογίας συμβάλλει στην πρόβλεψη της άνοιας

Τεχνολογία: Ένα εργαλείο βαθμολογίας κινδύνου μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου για 13 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ένα εργαλείο βαθμολογίας κινδύνου μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου για 13 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 17 Νοεμβρίου στο JAMA Network Open.

Χρήση νέου εργαλείου για την πρόβλεψη άνοιας

Η Lina Ren, από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Shenzhen στην Κίνα, και οι συνεργάτες της ανέπτυξαν ένα μοντέλο πρόβλεψης βαθμολογίας κινδύνου για την άνοια χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια διαγνωστική μελέτη 444.695 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εμφάνιση άνοιας κατά τη διάρκεια των 13 ετών παρακολούθησης (μέση ηλικία κατά την έναρξη, 56,2 έτη) ήταν 0,7 τοις εκατό για τους άνδρες και 0,5 τοις εκατό για τις γυναίκες. Στο σετ εκπαίδευσης, η στατιστική C του τελικού πολυμεταβλητού μοντέλου παλινδρόμησης αναλογικών κινδύνων Cox ήταν 0,86 για τους άνδρες και 0,85 για τις γυναίκες έναντι 0,85 για τους άνδρες και 0,87 για τις γυναίκες στο σύνολο δεδομένων δοκιμών. Ορισμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου και προστατευτικοί παράγοντες ήταν παρόμοιοι μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά παρουσίασαν επίσης ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου που αντιπροσώπευαν το 31,7 τοις εκατό των ανδρών που εμφάνιζαν άνοια και το 53,35 τοις εκατό των γυναικών με άνοια, σύμφωνα με το σταθμισμένο κλάσμα που αποδίδεται στον πληθυσμό. Η συνολική βαθμολογία του μοντέλου βαθμολογίας κινδύνου κυμαινόταν από -18 έως 30 στους άνδρες έναντι −17 έως 30 στις γυναίκες. Και για τα δύο φύλα, το μοντέλο βαθμολογίας κινδύνου απέδωσε σχεδόν 100 τοις εκατό ακρίβεια πρόβλεψης του κινδύνου άνοιας 13 ετών.

«Τα ευρήματα αυτής της διαγνωστικής μελέτης υποδεικνύουν ότι ένα εργαλείο βαθμολογίας κινδύνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ατομική πρόβλεψη του κινδύνου άνοιας που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να προσδιορίσουν το πιθανό προφίλ κινδύνου τους και να παρέχουν καθοδήγηση για ακριβείς και έγκαιρες ενέργειες για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της άνοιας», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 tips για να κάνετε το σπίτι σας καταφύγιο της αυτοφροντίδα σας

Η ιατρική τεχνολογία βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη

Ασθένειες που προκαλούνται από τον φούρνο μικροκυμάτων.

Καινοτομίες στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

Υγεία καρδιάς: Μια λιγότερο τραυματική εναλλακτική στην παραδοσιακή χειρουργική ανοιχτής καρδιάς, είναι οι ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις της καρδιάς έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια

Εξέταση αίματος προβλέπει τη λειτουργική έκβαση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το BD-tau λειτουργεί ως βιοδείκτης για τις περισσότερες υποομάδες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική κλινική εφαρμογή.

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

Πολλά από τα ψηφιακά εργαλεία που υιοθετούν τα νοσοκομεία επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας για τους υπαλλήλους τους ή στη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών. 

Singles in America: Πώς να σπάσετε τον πάγο στα ραντεβού με AI

Singles in America: Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ραντεβού με τεχνητή νοημοσύνη είναι σε πρώιμα στάδια, με μόλις το 6% όλων των ανύπαντρων και το 14% των ατόμων που βγαίνουν ραντεβού στο διαδίκτυο να λένε ότι έχουν πειραματιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τη ζωή τους.