Τεχνολογία

Τεχνολογία: Γιατί πρέπει να έχετε παλμικό οξύμετρο στο σπίτι;

Τεχνολογία: Γιατί πρέπει να έχετε παλμικό οξύμετρο στο σπίτι;

Τεχνολογία: Σε αυτήν την εποχή ιογενών ασθενειών, ορισμένοι πάροχοι συνιστούν να έχετε παλμικά οξύμετρα για επιτόπιους ελέγχους στο σπίτι όταν τα παιδιά παρουσιάζουν άλλα σημάδια ασθένειας, όπως πυρετό, βήχα και συμφόρηση.

Εάν το παιδί σας έχει μια πάθηση που επηρεάζει την καρδιά ή τους πνεύμονές του, οι γιατροί μπορεί να σας συστήσουν να χρησιμοποιείτε ένα παλμικό οξύμετρο στο σπίτι, είτε κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν συγγενείς καρδιακές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή άπνοια ύπνου. Μερικοί γιατροί συνιστούν στα παιδιά με άσθμα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις να κρατούν ένα παλμικό οξύμετρο σε ένα κιτ πρώτων βοηθειών στο σπίτι, για χρήση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος ή οξείας εκδήλωσης. Σε αυτήν την εποχή ιογενών ασθενειών, ορισμένοι πάροχοι συνιστούν να τα έχετε για επιτόπιους ελέγχους στο σπίτι όταν τα παιδιά παρουσιάζουν άλλα σημάδια ασθένειας, όπως πυρετό, βήχα και συμφόρηση.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε παλμικό οξύμετρο;

Εξαρτάται. Μια επιθεώρηση ερεύνησε πολλαπλές μελέτες που αξιολόγησαν τη χρήση παλμικού οξύμετρου στο σπίτι σε άτομα με άσθμα. Δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να αντικρούουν ότι η παλμική οξυμετρία κατ’ οίκον καθοδηγούσε τη λήψη αποφάσεων για άτομα που αντιμετωπίζουν έξαρση άσθματος. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συσκευές παρακολούθησης μωρών καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της παλμικής οξυμετρίας, απέδιδαν πιο ασυνεπή από τις εγκεκριμένες από την FDA μόνιτορ. Επίσης, δεν αποτρέπουν τους ξαφνικούς απροσδόκητους θανάτους σε βρέφη.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Η παλμική οξυμετρία στο σπίτι μπορεί να είναι ευεργετική ανάλογα με τον λόγο που τη χρησιμοποιείτε, ποιος τη συνιστά και τι είδους συσκευή χρησιμοποιείτε. Μερικές φορές, περισσότερες πληροφορίες δεν είναι χρήσιμες, ειδικά αν δεν είναι αξιόπιστες. Για ορισμένες οικογένειες, η παρακολούθηση της κατάστασης οξυγόνου του παιδιού τους είναι απαραίτητη λόγω μιας ιατρικής κατάστασης. Άλλοι εκτιμούν την ψυχική ηρεμία που νιώθουν παρακολουθώντας το μωρό τους. Τελικά, τα παλμικά οξύμετρα χρησιμοποιούνται καλύτερα με την καθοδήγηση και την επίβλεψη του παρόχου υγείας.

Πώς λειτουργεί ένα παλμικό οξύμετρο

Ένα παλμικό οξύμετρο μετρά την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα εκπέμποντας και ανιχνεύοντας υπέρυθρο φως. Ενώ οι συσκευές παλμικού οξύμετρου διαφέρουν ανάλογα με το σχεδιασμό, η λειτουργία είναι η ίδια. Ένα φως στον ανιχνευτή του οξύμετρου λάμπει μέσα από το δέρμα για να μετρήσει την ποσότητα οξυγονωμένου αίματος στα ερυθρά αιμοσφαίρια και εμφανίζει έναν αριθμό ως ποσοστό.

Σημειωτέον, πολλές μελέτες έχουν βρει ότι τα παλμικά οξύμετρα παρέχουν υψηλότερες μετρήσεις οξυγόνου σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα. Αυτή η ψευδώς υψηλή ένδειξη θα μπορούσε να κρύβει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Υπάρχει μια αυξανόμενη έκκληση από ιατρικούς ερευνητές για την αντιμετώπιση αυτής της σημαντικής φυλετικής ανισότητας στην ιατρική τεχνολογία και παρακολούθηση.

Τρόποι για να φορέσετε παλμικό οξύμετρο

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια παλμικού οξύμετρου. Η πανδημία του COVID-19 έδειξε τα οικιακά παλμικά οξύμετρα ως μέτρο πρώιμης υποξίας, η οποία αύξησε γρήγορα το μάρκετινγκ των καταναλωτών για αυτά τα προϊόντα, επομένως δεν είναι τυποποιημένα.

Συνήθως, τα παλμικά οξύμετρα φοριούνται ως κλιπ πάνω από το δάχτυλο ή τον λοβό του αυτιού. Ορισμένα παλμικό οξύμετρα που χρησιμοποιούνται συνεχώς έχουν έναν αισθητήρα σε ένα καλώδιο που είναι συνδεδεμένο σε ένα συνδεδεμένο μηχάνημα. Ο καθετήρας τυλίγεται γύρω από ένα δάχτυλο ή το δάχτυλο του ποδιού όλη τη νύχτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μοντέλο υπολογιστή προβλέπει ποιος θα αναρρώσει από την COVID-19

Τι είναι η αμυλοείδωση και πώς αντιμετωπίζεται;

Η νέα τεχνολογία βοηθάει στην διέγερση του εγκεφάλου

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα