Τεχνολογία

Τεχνολογία: Πώς η τεχνολογία αλλάζει την ποιότητα διατροφής του πληθυσμού;

Τεχνολογία: Πώς η τεχνολογία αλλάζει την ποιότητα διατροφής του πληθυσμού;

Τεχνολογία: Οι τεχνολογικές παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις με διακριτικό τρόπο μπορεί να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης για την παχυσαρκία.

Η αύξηση της παχυσαρκίας και οι ιατρικές της συνέπειες αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία σε όλη την Ευρώπη. Ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ διερεύνησε τους παράγοντες που επηρεάζουν την παχυσαρκία και ορισμένες τεχνολογίες που βοηθούν τις οικογένειες να ακολουθήσουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την διατροφή;

Οι ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής αποτελούν ζήτημα υγείας και οικονομίας στην Ευρώπη. Ενώ τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι γνωστά, υπάρχουν πολλά εμπόδια για την εφαρμογή της γνώσης. Στόχος είναι η κατανόηση των εμποδίων για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και ανάπτυξη τεχνολογιών που ενδυναμώνουν και καθοδηγούν τους ανθρώπους σε μια πιο υγιεινή ζωή.

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Εφαρμόστηκε μια προσέγγιση με επίκεντρο τον χρήστη για να διερευνήσει πώς οι άνθρωποι αποφασίζουν να φάνε, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αυτή την απόφαση και πώς θα μπορούσαν να υποστηριχθούν οι άνθρωποι για να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Σε μια μελέτη, ακολουθήθηκαν οι συνήθειες των ανθρώπων για τα ψώνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μη επαρκής προετοιμασία για το κατάστημα συχνά συνέβαλε σε λιγότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Μια άλλη μελέτη διερεύνησε τα εμπόδια στην κατανάλωση υγιεινών γευμάτων. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι το κοινωνικό πλαίσιο, η έλλειψη υποστήριξης από τα μέλη της οικογένειας και οι οικογενειακές συμβάσεις και παραδόσεις συχνά εμπόδιζαν τους ανθρώπους να λαμβάνουν υγιείς αποφάσεις.

Έχοντας κατά νου αυτή τη γνώση, μία μελέτη πέρασε στην επόμενη φάση: η ανάπτυξη τεχνολογιών που συνδέονται με την κουζίνα και το σπίτι που θα μπορούσε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι λύσεις στόχευαν σε εμπόδια, όπως μαγειρικές δεξιότητες και οικογενειακό προγραμματισμό γευμάτων ως τρόπο παροχής πληροφοριών και αντιμετώπισης της κοινωνικής πτυχής της υγείας και της ευεξίας.

Μια τεχνολογία χρησιμοποίησε πιλοτικά έναν αισθητήρα που παρακολουθούσε την ικανότητα υγιεινού μαγειρέματος. Ένας άλλος δοκίμασε μια εφαρμογή προγραμματισμού γευμάτων που αναπτύχθηκε για να υποστηρίζει τη λήψη οικογενειακών αποφάσεων ενσωματώνοντας παράλληλα συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Η εφαρμογή δεσμεύει ολόκληρη την οικογένεια και ενσωματώνει την οικογενειακή υποστήριξη στη λύση. Οι χρήστες ανταποκρίθηκαν θετικά και στις δύο παρεμβάσεις.

Οι τεχνολογικές παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις με διακριτικό τρόπο μπορεί να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης για την παχυσαρκία. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υγειονομική περίθαλψη έχει βελτιωθεί με τη χρήση της τεχνολογίας

Κορυφαία συστήματα υγείας δαπανούν περισσότερα το 2023 στη διαλειτουργικότητα

Θα είναι το smartphone σας το επόμενο ιατρείο;

Οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα