Τεχνολογία

Τεχνολογία: 4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία: 4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Η ιατρική τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ από την εφεύρεση των γυαλιών και του στηθοσκοπίου. Η ευρύτερη διαθεσιμότητα του διαδικτύου σε κινητά, η επέκταση μιας πιο εύπορης μεσαίας τάξης και η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού προκαλούν αλλαγές στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης και η σχετική τεχνολογία αλλάζει ταχύτερα από ποτέ. Σύμφωνα με ένα προφίλ του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα χρειαστούν επανειδίκευση στην ιατρική τεχνολογία έως το 2030.

Πολλές από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες τεχνολογίες στην ιατρική πρέπει να χρησιμοποιηθούν μαζί, και υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες προσπάθειες για να γίνει αυτό.  Ορισμένες κλινικές εμπνευσμένες από την τεχνολογία, ακολουθούν νέες προσεγγίσεις, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία με τρόπο που οι πάροχοι έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους ασθενείς τους. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη να δοκιμάσει άλλες ιατρικές τεχνολογίες. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Οι πιο καίριες ιατρικές τεχνολογίες για το 2022

1. Απομακρυσμένη Παρακολούθηση Ασθενούς. Χάρη στην απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών (RPM), οι γιατροί μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι συμβαίνει με έναν ασθενή χωρίς να είναι φυσικά κοντά. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο RPM, όπως καλύτερα αποτελέσματα ασθενών, ταχύτερος χρόνος απόκρισης και σημαντικές μειώσεις κόστους με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, το RPM συμβαδίζει με την τηλεϊατρική για τη μείωση της ανάγκης για ταξίδια ασθενών και τον μετριασμό της έκθεσης όλων.

2. Τεχνητή Νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) παίρνει πολλές διαφορετικές μορφές στην υγειονομική περίθαλψη. Η κύρια τάση για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη το 2022 θα είναι η χρήση μηχανικής μάθησης για την αξιολόγηση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων ασθενών και άλλων πληροφοριών. Δημιουργώντας προσαρμοσμένους αλγόριθμους, οι προγραμματιστές μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη σκέψη και να γράψουν προγράμματα που φαινομενικά μπορούν να σκέφτονται, να μαθαίνουν, να λαμβάνουν αποφάσεις και να αναλαμβάνουν δράση. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι, δεδομένων των συγκεκριμένων ιατρικών αρχείων, του ιστορικού και των τρεχόντων συμπτωμάτων ενός ασθενούς, μπορεί να δοθούν στους γιατρούς προτεινόμενες διαγνώσεις, φάρμακα και σχέδια θεραπείας. Οι γιατροί θα έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο, αλλά οι πληροφορίες θα είναι στη διάθεσή τους.

3. Ψηφιακή Θεραπεία. Οι ασθενείς που έχουν χρόνιες ασθένειες απαιτούν συχνά συνεχή φροντίδα από τους γιατρούς τους. Αυτή η φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει εκπαίδευση του ασθενούς, παρακολούθηση συμπτωμάτων, προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγές συμπεριφοράς. Αυτή η φροντίδα όχι μόνο είναι δαπανηρή, αλλά είναι επίσης πολύ χρονοβόρα τόσο για το ιατρικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Τώρα, υπάρχουν νέες ψηφιακές θεραπείες που μπορούν να καλύψουν αυτόν τον ρόλο. Οι ψηφιακές θεραπείες συνταγογραφούνται από γιατρό σε έναν ασθενή για την ιδιαίτερη ιατρική του κατάσταση. Αυτά τα εξελιγμένα προγράμματα λογισμικού μπορούν να προσπελαστούν ως εφαρμογές στο smartphone ενός ασθενούς ή μέσω ενός προσωπικού υπολογιστή. Περνούν από τον ίδιο αυστηρό έλεγχο με όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών. Οι ιατρικές καταστάσεις που είναι κατάλληλες για ψηφιακές θεραπείες περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου Ι και τύπου ΙΙ, καρκίνο, άγχος, μυοσκελετικό πόνο, ΔΕΠΥ, άσθμα, ημικρανίες, αϋπνία και κατάχρηση ουσιών. 

4. Τεχνολογία στην Ψυχική Υγεία. Υπάρχουν αρκετές νέες τεχνολογίες που εμφανίστηκαν τον περασμένο χρόνο που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συνεχών αναγκών ψυχικής υγείας ενός ασθενούς. Ενώ οι περισσότερες αξιολογήσεις και οι αρχικές θεραπείες μπορεί να πρέπει ακόμα να ολοκληρωθούν από κλινικό γιατρό, υπάρχουν πλέον πρόσθετα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία μεταξύ των ραντεβού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια ματιά στα ασθενοφόρα του μέλλοντος

Καινοτόμα μέθοδος AI ανιχνεύει αυτόματα σοβαρές καρδιακές παθήσεις

Ερευνητές αναγεννούν τα κύτταρα της καρδιάς

Μπορεί να γίνει αξιολόγηση στο Σύστημα Υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.

Η εικονική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το ψυχοκοινωνικό στρες και το άγχος

Εικονική σωματική άσκηση: Τα αποτελέσματα έδειξαν μειωμένη απόκριση στο ψυχοκοινωνικό στρες και χαμηλότερα επίπεδα άγχους μετά την εικονική προπόνηση, συγκρίσιμα με αυτό που συμβαίνει μετά την πραγματική άσκηση.

Τι είναι η Τεχνολογία Υγείας και ποια τα πλεονεκτήματά της;

Health Tech: Λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, η ενσωμάτωση τόσο των φυσιολογικών ενδείξεων όσο και της αλγοριθμικής ανάλυσης μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης ψευδών συναγερμών. Ως συνέπεια των μεγαλύτερων επενδύσεων στην τεχνολογία υγείας, προκύπτουν λιγότερα ιατρικά λάθη.