Τεχνολογία

Smartwatch: Μπορεί να ανιχνεύσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας;

Smartwatch: Μπορεί να ανιχνεύσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας;

Smartwatch: Ο ανιχνευτής καρδιακών παλμών ενός smartwatch θα μπορούσε ενδεχομένως να προβλέψει πότε κάποιος έχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας;

Τα σημερινά smartwatches υπερβαίνουν κατά πολύ τον έλεγχο του χρόνου και των κειμένων. Μπορούν να παρακολουθούν μια σειρά από πληροφορίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των θερμίδων που καίμε, του αριθμού των βημάτων, της ποιότητας του ύπνου και ακόμη και του καρδιακού παλμού. Τώρα, μια νέα μελέτη από το University College του Λονδίνου δείχνει ότι ο ανιχνευτής καρδιακών παλμών ενός smartwatch θα μπορούσε ενδεχομένως να προβλέψει πότε κάποιος έχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The European Heart Journal — Digital Health, ανέλυσε δεδομένα από 83.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο. Όλοι είχαν υποβληθεί σε ηλεκτροκαρδιογραφήματα 15 δευτερολέπτων (ΗΚΓ), τα οποία καταγράφουν τη δραστηριότητα της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού, του ρυθμού και της δύναμης του καρδιακού παλμού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι των οποίων οι ηχογραφήσεις κατέγραψαν έναν επιπλέον καρδιακό παλμό είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός) την επόμενη δεκαετία από εκείνους που δεν είχαν τον επιπλέον παλμό.

“Κάποιος με έναν ή περισσότερους επιπλέον παλμούς (που ονομάζονται στην ορολογία πρόωρες συσπάσεις ή έκτοποι καρδιακοί παλμοί) σε μια καταγραφή ΗΚΓ 15 δευτερολέπτων έχει σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο (πάνω από δύο φορές) να αναπτύξει καρδιακή ανεπάρκεια (αν ο επιπλέον καρδιακός παλμός προέρχεται από τις κοιλίες) ή κολπική μαρμαρυγή (εάν ο επιπλέον καρδιακός παλμός προέρχεται από τους κόλπους) για 10 χρόνια”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Μικέλε Ορίνι του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του UCL.

‘Μην πανικοβάλλεστε’

Εάν οι άνθρωποι εντοπίσουν έναν επιπλέον ρυθμό σε μια σύντομη εγγραφή ΗΚΓ (15 δευτερολέπτων), δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν, είπε ο Δρ Orini. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι επιπλέον παλμοί είναι καλοήθεις και δεν αντιπροσωπεύουν άμεσο κίνδυνο», είπε. Ωστόσο, εάν αυτά τα επιπλέον χτυπήματα παρατηρηθούν πολλές φορές, οι άνθρωποι θα πρέπει να το συζητήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Για να βοηθήσει να διασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση καρδιακών παθήσεων, ο Δρ Orini είπε ότι θα ήθελε να δει εταιρείες τεχνολογίας να παρέχουν αυτόματη ανίχνευση επιπλέον παλμών στα έξυπνα ρολόγια τους.

«Ιδανικά, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης και άλλοι επιστήμονες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αξιολογήσουν τον τρόπο βελτιστοποίησης της πρώιμης διαστρωμάτωσης κινδύνου χρησιμοποιώντας φορητά ΗΚΓ για την πρόληψη μεγάλων καρδιαγγειακών συμβάντων», πρόσθεσε. Ο Tamir Tal, Διευθύνων Σύμβουλος της Cordio Medical, μιας εταιρείας τεχνολογίας υγείας με έδρα το Ισραήλ και ειδικεύεται στην έγκαιρη ανίχνευση καρδιακής ανεπάρκειας, δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά επανεξέτασε τα ευρήματα.

«Η μελέτη εντοπίζει μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ ενός εργαλείου ιατρικού ελέγχου έξυπνων ρολογιών χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) και μιας εγκεκριμένης ιατρικής συσκευής (ΗΚΓ) για τη διάγνωση ιατρικών ασθενειών», είπε ο Ταλ στο Fox News Digital μέσω email. Μόνο οι συσκευές και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) που υποβάλλονται σε αυστηρές κλινικές μελέτες για να επιτύχουν την έγκριση του FDA μπορούν να αναγνωριστούν ως διαγνωστική ιατρική συσκευή, προειδοποίησε.

«Ο κύριος συγγραφέας δηλώνει ότι οι στοιχηματικές προβολές ΗΚΓ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τεχνητή νοημοσύνη για τον γρήγορο εντοπισμό ΗΚΓ υψηλότερου κινδύνου γρήγορα — και έχει δίκιο», είπε ο Tal. «Ενώ η παρακολούθηση για την υγεία της καρδιάς με χρήση έξυπνων ρολογιών μπορεί να είναι ένα καλό, μη ιατρικό εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ιατρική συσκευή που μπορεί να διαγνώσει εκτός εάν περάσει από κλινικές μελέτες και τον FDA», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η καρδιά συνδέεται με την παχυσαρκία;

Ποιες διατροφές μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας;

Είναι το πρόγραμμα άσκησής σας υγιές για την καρδιά;

Πώς μπορούν τα έξυπνα ρολόγια να βελτιώσουν την υγεία σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας

Ανάλογα το μοντέλο έχουν εισαχθεί επίσης τεχνολογίες για καλύτερη επίγνωση του κύκλου ύπνου ώστε να προσαρμόσουν τον τρόπο που κοιμούνται. Αυτό περιλαμβάνει μια λειτουργία Sleep Breathing Awareness που εντοπίζει αναπνευστικές ιδιαιτερότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου, δίνοντας στον χρήστη πρόσθετες πληροφορίες για την αναπνευστική του υγεία την ώρα που κοιμάται.

Ο σημαντικός ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή διατροφή

AI διατροφή: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της υγιεινής διατροφής, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, διαχειριζόμαστε και προάγουμε την ευημερία.