Τεχνολογία

Έξυπνο ρολόι: Πόσο απαραίτητο είναι το smartwatch για την υγεία μας;

Έξυπνο ρολόι: Πόσο απαραίτητο είναι το smartwatch για την υγεία μας;

Έξυπνο ρολόι: Ένα νέο smartwatch θα μπορούσε να είναι βασικός παράγοντας στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών σε άτομα που πάσχουν από επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις, ισχυρίζεται μια νέα μελέτη.

Ένα νέο έξυπνο ρολόι θα μπορούσε να είναι βασικός παράγοντας στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών σε άτομα που πάσχουν από επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις, ισχυρίζεται μια νέα μελέτη. Χρησιμοποιώντας το έξυπνο ρολόι για την παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς τους, οι ασθενείς σε πρόγραμμα καρδιακής απεξάρτησης στο σπίτι είχαν περισσότερες από 20% λιγότερες πιθανότητες να προσγειωθούν στο νοσοκομείο από τους ασθενείς που πήγαιναν σε μια ιατρική μονάδα πολλές φορές την εβδομάδα για την αποθεραπεία τους, διαπίστωσαν ερευνητές.

Έξυπνο ρολόι

Οι ασθενείς που ήταν οπλισμένοι με το έξυπνο ρολόι ήταν επίσης πιο πιθανό να ακολουθήσουν το πρόγραμμα άσκησής τους, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής τους με βάση τα δεδομένα από τη συσκευή τους, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Chileshe Nkonde-Price, καρδιολόγος στο Kaiser Permanente West Los. Ιατρικό Κέντρο Angeles. “Δείξαμε ότι η κατ’ οίκον ψηφιακή εικονική καρδιακή αποτοξίνωση ήταν καλύτερη από την αποτοξίνωση στο κέντρο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε”, δήλωσε ο Nkonde-Price. Πρόσθεσε ότι είναι η μεγαλύτερη ομάδα που έχει μελετηθεί ποτέ σε μια κατ’ ιδίαν σύγκριση των δύο τύπων καρδιακής απεξάρτησης.

Ένα τυπικό πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης οκτώ εβδομάδων με άσκηση, φαρμακευτική αγωγή και εκπαίδευση υγείας έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τους ασθενείς σε κίνδυνο από καρδιακή προσβολή. Τέτοια προγράμματα συνήθως συνταγογραφούνται σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, έχουν τοποθετηθεί στεντ σε φραγμένη αρτηρία ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, είπε ο Nkonde-Price. Δυστυχώς, περισσότερο από το 80% των καρδιοπαθών που πληρούν τις προϋποθέσεις για καρδιακή απεξάρτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπαίνουν στον κόπο να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αφήνοντάς τους σε κίνδυνο για εκ νέου νοσηλεία, σημείωσαν οι ερευνητές στις σημειώσεις του ιστορικού.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 2.500 ασθενείς που συμμετείχαν σε καρδιακή αποκατάσταση μεταξύ Απριλίου 2018 και Απριλίου 2019. Δόθηκε στους ασθενείς η επιλογή να συμμετάσχουν σε τυπική αποκατάσταση σε νοσοκομείο ή κλινική ή να δοκιμάσουν κατ’ οίκον αποκατάσταση. Περισσότεροι από 1.240 επέλεξαν οικιακή αποκατάσταση. Σε αυτούς τους ανθρώπους δόθηκε ένα έξυπνο ρολόι που παρακολουθούσε τον καρδιακό τους ρυθμό και κατέγραφε τις δραστηριότητές τους, τροφοδοτώντας όλα αυτά τα δεδομένα στους επαγγελματίες υγείας τους μέσω μιας εφαρμογής smartphone, είπε ο Nkonde-Price. Κάθε μία από τις οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στο σπίτι απεξάρτησης έλαβαν μια «συνταγή» άσκησης για να ακολουθήσουν. «Αυτή η συνταγή μπορεί να λέει, ασκείστε για 30 λεπτά και προσπαθήστε να ανεβάσετε τον καρδιακό σας ρυθμό σε ένα εξατομικευμένο επίπεδο και παρακαλώ κάντε το τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα», εξήγησε ο Nkonde-Price.

Οι ασθενείς έλαβαν επίσης ένα εβδομαδιαίο τηλεφώνημα εκπαίδευσης υγείας και το smartphone παρείχε υπενθυμίσεις σχετικά με το πότε να παίρνουν τα φάρμακά τους. Η ομάδα απεξάρτησης με έδρα το κέντρο ταξίδευε στο νοσοκομείο ή την κλινική τρεις φορές την εβδομάδα, όπου συμμετείχε σε εποπτευόμενη άσκηση και τους παρασχέθηκε εκπαίδευση υγείας κατά την επίσκεψή τους. Ο κύριος στόχος ήταν να αποτραπεί η νοσηλεία και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα κατ’ οίκον καρδιακής απεξάρτησης είχε 21% χαμηλότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί το έτος μετά το πρόγραμμά τους, είπε ο Nkonde-Price. Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Το πλεονέκτημα της οικιακής αποκατάστασης είναι ότι μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, είπε ο Nkonde-Price.

Ένα άτομο μπορεί να επιλέξει να κάνει τα λεπτά της άσκησής του και να ανεβάσει τον καρδιακό του ρυθμό ανεβαίνοντας μερικές σκάλες, πηγαίνοντας τον σκύλο του σε μια βόλτα στη γειτονιά ή οδηγώντας το ποδήλατό του στην αγορά. Όπως αποδείχθηκε, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να κάνουν όλη την άσκηση που απαιτείται από το πρόγραμμα αν την έκαναν από το σπίτι, είπε ο Nkonde-Price. Επιπλέον, τα δεδομένα του smartwatch έδωσαν στους γιατρούς της καρδιάς και στις νοσοκόμες μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της καρδιακής υγείας κάθε ασθενούς από αυτή που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας απεξάρτησης τρεις φορές την εβδομάδα, πρόσθεσε ο Nkonde-Price. “Προσφέρουμε μια προσωπική, εξατομικευμένη επαφή με, κατά τη γνώμη μου, υψηλότερη εποπτεία, παρόλο που δεν το βλέπουμε” αυτοπροσώπως, δήλωσε ο Nkonde-Price. “Νομίζω ότι είναι το μέλλον. Πραγματικά το κάνω.”

Η νέα μελέτη παρέχει υποστήριξη για «περισσότερη έρευνα ότι η κατ’ οίκον καρδιακή απεξάρτηση μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Τζον Όσμπορν, καρδιολόγος στο Σάουθλεϊκ του Τέξας. «Σίγουρα δεν είδαμε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει κάποια βλάβη με αυτό». Ωστόσο, η μελέτη είναι εσφαλμένη επειδή οι άνθρωποι μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο προγραμμάτων καρδιακής απεξάρτησης, σημείωσε ο Osborne. Τα άτομα που συμμετείχαν σε κατ’ οίκον αποκατάσταση ζούσαν συνήθως πιο μακριά από το πλησιέστερο κέντρο.

Τα άτομα που επέλεξαν την απεξάρτηση στο σπίτι έτειναν επίσης να είναι νεότερα και ελαφρώς πιο υγιή, με χαμηλότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη, σημείωσε ο Osborne. Και ενώ οι κατ’ οίκον απεξάρτηση είχαν χαμηλότερο ποσοστό συνολικών νοσηλειών, το ποσοστό νοσηλείας τους ειδικά για προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά δεν ήταν σημαντικά διαφορετικό, πρόσθεσε ο Osborne. «Σε κάνει να αναρωτιέσαι, αν δεν υπάρχει διαφορά στα καρδιαγγειακά νοσηλεία και υπάρχει διαφορά στο σύνολο των νοσηλειών, τότε ποιοι ήταν οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο εκεί;». είπε ο Όσμπορν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας συμβάλλει στην βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης

Η άσκηση χωρίς επαφή βελτιώνει τη σύσταση του σώματος & τη φυσική κατάσταση

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία υγείας μειώνονται καθώς η αγορά ισορροπεί ξανά

Τι σωματικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.