Τεχνολογία

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Μια ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα συνταγογραφούμενο ρολόι χειρός που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. 

Καθώς η χρήση της τεχνολογίας φορητών συσκευών αυξάνεται, τα έξυπνα ρολόγια διατίθενται στην αγορά σε όλο τον κόσμο στους καταναλωτές ως ένας τρόπος παρακολούθησης της υγείας. Για μερικούς, από αυτές τις συσκευές λένε ότι έχουν κολπική μαρμαρυγή, έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. “Δυστυχώς, αυτό οδήγησε σε ένα τσουνάμι υγιών ασθενών που έρχονται σε κλινικές που παραπονιούνται για κολπική μαρμαρυγή και βλέπουμε πολλά ψευδώς θετικά χωρίς να έχουμε πραγματικά τρόπο να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις συσκευές κλινικά”, δήλωσε ο Hamid Ghanbari, M.D..

Για την αντιμετώπιση του κλινικού κενού, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ghanbari ανέπτυξε ένα συνταγογραφούμενο ρολόι χειρός που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. Η συσκευή κλινικής ποιότητας, που ονομάζεται Verily Study Watch, αποδείχθηκε πολύ ακριβής στον εντοπισμό της κολπικής μαρμαρυγής στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal of the American Heart Association.

«Αυτή τη στιγμή, συνήθως διαχειριζόμαστε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή χρησιμοποιώντας ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ΗΚΓ, επιθέματα που βάζουμε στο στήθος, αλλά το μέλλον της διαχείρισης του Afib θα είναι στον καρπό», δήλωσε ο Ghanbari, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής. εσωτερικής ιατρικής-καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή U-M. Όπως και οι φορητές συσκευές καταναλωτή, το Verily Study Watch ανιχνεύει ανεπαίσθητες αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό στέλνοντας παλμούς φωτός μέσω του δέρματος στα αιμοφόρα αγγεία, μια διαδικασία γνωστή ως φωτοπληθυσμογραφία.

Εάν υποπτευόταν κολπική μαρμαρυγή, η συσκευή θα προέτρεπε έναν χρήστη να κάνει ένα ΗΚΓ μίας απαγωγής για να προσδιορίσει εάν ο αλγόριθμος ταυτοποιήθηκε σωστά με το Afib. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα θα επανεξεταστούν από έναν τεχνικό καρδιογράφου πριν αναφερθούν στον ιατρό του συμμετέχοντος. Η συσκευή ανέλυε δεδομένα κάθε 15 λεπτά και ο αλγόριθμος του βαθιού νευρωνικού δικτύου της καθόριζε εάν περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες είχαν κολπική μαρμαρυγή μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Μαΐου 2021.

Το ρολόι της μελέτης εντόπισε σωστά την κολπική μαρμαρυγή στη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, με επίπεδα ψευδώς αρνητικών και θετικών που ήταν παρόμοια με άλλες συσκευές για την ανίχνευση του Afib χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία φωτοπληθυσμογραφίας. Αν και υπήρξε μείωση στην απόδοση της συσκευής για ορισμένα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής για συμμετέχοντες με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος, ήταν ακόμα σε θέση να ανιχνεύσει το Afib σε αυτούς τους ασθενείς. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει την απόδοση του αλγορίθμου που βασίζεται στη φωτοπληθυσμογραφία για συμμετέχοντες σε όλα τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Η ακρίβεια της συσκευής στην ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής ήταν συγκρίσιμη σε χαμηλά και μέτρια επίπεδα δραστηριότητας. Προϊόντα όπως το Apple Watch και το Fitbit, έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών για προδιαγνωστικούς σκοπούς, αλλά δεν προορίζονται για λήψη κλινικών αποφάσεων. Αυτή η συσκευή, λέει ο Ghanbari, θα μπορούσε να παρέχει τη σύνδεση που επιτρέπει στους παρόχους να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά δεδομένα από wearables για τη διαχείριση ασθενών με Afib.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο πρώιμος έλεγχος είναι κλειδί για τη διαχείρισή της κολπικής μαρμαρυγής

Smartwatch vs Fitness Tracker: Ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς;

Το μυστικό για τη φροντίδα του καρκίνου μπορεί να βρίσκεται ήδη στον καρπό σας

Ο καρπός σας ίσως δίνει στοιχεία για τη μελλοντική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

Πολλά από τα ψηφιακά εργαλεία που υιοθετούν τα νοσοκομεία επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας για τους υπαλλήλους τους ή στη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών. 

Singles in America: Πώς να σπάσετε τον πάγο στα ραντεβού με AI

Singles in America: Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ραντεβού με τεχνητή νοημοσύνη είναι σε πρώιμα στάδια, με μόλις το 6% όλων των ανύπαντρων και το 14% των ατόμων που βγαίνουν ραντεβού στο διαδίκτυο να λένε ότι έχουν πειραματιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τη ζωή τους. 

Eμπορικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έχει μέτρια επιτυχία στην πρόβλεψη νεφρικής βλάβης που σχετίζεται με νοσηλεία

«Ο εντοπισμός του κινδύνου HA-AKI με προγνωστικά μοντέλα θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη κλινικών αποφάσεων, όπως η προειδοποίηση των παρόχων να μην παραγγείλουν νεφροτοξικά φάρμακα, αλλά απαιτείται περαιτέρω μελέτη πριν από την κλινική εφαρμογή»