Τεχνολογία

Smart headbands: Μια συσκευή νευροανάδρασης που προωθεί την ηρεμία

Smart headbands: Μια συσκευή νευροανάδρασης που προωθεί την ηρεμία

Smart headbands: Τα wearables έχουν εξελιχθεί πολύ. Μια καινοτόμα προσέγγιση ως προς την επίτευξη της ηρεμίας αποτελεί και το smart headband.

Το smart headband είναι μια συσκευή νευροανάδρασης ή ΗΕΓ (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα). Αυξάνοντας σε δημοτικότητα ανάμεσα στους αθλητές, μετρούν τα εγκεφαλικά κύματα του χρήστη. Ο στρεσαρισμένος εγκέφαλος εκπέμπει περισσότερα κύματα ή σήματα, λόγω της αυξημένης ηλεκτρικής δραστηριότητας. Η ιδέα είναι ότι, μαζί με τον διαλογισμό, τα headbands μπορούν να βοηθήσουν τον χρήστη να εκπαιδεύσει τον εαυτό του να είναι πιο ήρεμος. Και στη συνέχεια με τη σειρά τους ενισχύουν την απόδοσή του. Αυτές οι συσκευές όμως αλλιώς χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για να εξετάσουν καταστάσεις όπως η επιληψία και τα εγκεφαλικά. Είναι πραγματικά ωφέλιμες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν το άγχος τους;

Μια επαναστατική ιδέα στην πράξη

Ο Max Newlon, πρόεδρος της BrainCo, εξηγεί ότι το headband αυτό χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνει να καλύψει την παρακολούθηση 1.250 “σημείων δεδομένων” στα σήματα εγκεφαλικών κυμάτων ενός ατόμου. Συνδεδεμένο με μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, τα βαθμολογεί στη κλίμακα από το 0 έως το 100, με το 100 να είναι το πιο ήρεμο. Τις περισσότερες φορές ο μέσος άνθρωπος κυμαίνεται γύρω στα 50 στην κλίμακα. Όπως και η σωματική άσκηση που κάνει το σώμα πιο δυνατό, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να χαλαρώνουν τον εγκέφαλό τους και ότι μόλις αποκτηθεί η ικανότητα, κολλάει.

Σημεία κριτικής για τα smart headbands

Τα headbands ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εργαστούν προς τις “νόρμες” για έναν μέσο εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να αφήσει ορισμένους ανθρώπους να αισθάνονται υπερβολικά ή υποκινούμενοι μετά τη χρήση τους – ίσως επειδή ο εγκέφαλός τους δεν ταιριάζει αρκετά στον μέσο εγκέφαλο. Η κατάρτιση και ο διαλογισμός με επίγνωση μπορεί να είναι ένας από τους τομείς όπου υπάρχει πολύ λίγος χώρος που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τους παραδοσιακούς τρόπους άσκησης. Η μέτρηση της προσοχής κάποιου έναντι ενός μέσου όρου χάνει το νόημα. Είναι σα να ακούς μόνο τον εαυτό σου. Επιπλέον, δεν υπάρχει όρος όπως η ιδανική βαθμολογία χαλάρωσης ή προβληματικά επίπεδα στρες, επειδή κάθε άτομο είναι διαφορετικό.

Η κατοχή οποιασδήποτε άσκησης μυαλού είναι πιθανό να προσφέρει ένα πλεονέκτημα απόδοσης. Και η χρήση ενός εργαλείου που παρέχει φυσιολογική ανατροφοδότηση στην πρακτική είναι πιθανό να βελτιώσει το βάθος του ελέγχου του νου ενός ατόμου, οπότε τα εργαλεία με νευρο-ανατροφοδότηση είναι χρήσιμα. Το ιερό δισκοπότηρο των ελίτ αθλητών είναι να έχουν συνεχή πρόσβαση στη ζώνη. Αυτός ο τύπος πρακτικής θα αυξήσει την πιθανότητα αυτού. Σε κάθε περίπτωση, τα headbands είναι πολύ χρήσιμα. Ωστόσο, οι αθλητές δεν θα πρέπει να τα βλέπουν ως ένα μαγικό κόλπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαθέσιμα τα Windows 11 από σήμερα ως αναβάθμιση

Αισθητήρας smartphone εντοπίζει ενδεχόμενη μέθη κάνναβης σαν GPS!

Έως το 2030 η αγορά της ψηφιακής υγείας αναμένεται να εκτοξεύσει τα κέρδη της

Ένα βήμα πριν την υποχρεωτικότητα η τεχνολογία ανίχνευσης αλκοόλ στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Flood Hub: Η εφαρμογή της Google για πρόβλεψη πλημμυρών και στην Ελλάδα

Flood Hub: Η Google αξιοποίησε την ικανότητά της στην τεχνητή νοημοσύνη για να λανσάρει το Flood Hub, ένα βοηθητικό πρόγραμμα πρόβλεψης πλημμυρών που μπορεί να προειδοποιεί τους ανθρώπους για επικείμενες πλημμύρες