Τεχνολογία

Remote work μητέρες: Η απομακρυσμένη εργασία οδήγησε σε αυξημένο άγχος τις εργαζόμενες μητέρες

Remote work μητέρες: Η απομακρυσμένη εργασία οδήγησε σε αυξημένο άγχος τις εργαζόμενες μητέρες

Remote work μητέρες: Τα επίπεδα άγχους των εργαζόμενων μητέρων εκτινάχτηκαν στα ύψη τις πρώτες μέρες της πανδημίας, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες του σπιτιού και οδηγώντας σε εξουθένωση.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα τεχνολογικά εργαλεία που έγιναν δημοφιλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 λόγω της ικανότητάς τους να διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία πρόσθεσαν στην πραγματικότητα άγχος και επιδείνωσαν τον φόρο ψυχικής υγείας στις μητέρες που προσπαθούσαν να διαχειριστούν ένα νοικοκυριό ενώ εργάζονταν από το σπίτι. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Communication Reports, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα άγχους των εργαζόμενων μητέρων εκτινάχτηκαν στα ύψη τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Γιατί συνέβη αυτό;

Ο λόγος ήταν ότι προσπάθησαν να συνδυάσουν την εκπαίδευση στο σπίτι και τις δουλειές του σπιτιού παράλληλα με τα επαγγελματικά καθήκοντα της εργασίας τους. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, το Λας Βέγκας (UNLV), καθώς και από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, αυτά τα “θολά όρια ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής” είχαν ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των οικιακών ευθυνών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα ευρήματα προστίθενται σε πολυάριθμες μελέτες που έχουν τεκμηριώσει πώς η πανδημία έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες και τις μητέρες, καθώς και την ψυχική τους υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 540 γυναίκες με παιδιά τον Μάιο του 2020 που είχαν εργαστεί για έως και 10 εβδομάδες εξ αποστάσεως και διαπίστωσαν ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν όταν εργάζονταν εξ αποστάσεως, όπως οι αυξημένες βιντεοκλήσεις ή η επικοινωνία μέσω απευθείας μηνυμάτων, επιβάρυνε την ψυχική τους υγεία περισσότερο από άλλες ομάδες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συνομιλίες μέσω βίντεο και τα κείμενα είχαν την τάση να αγχώνουν τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη γονική κατάσταση και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή και η εκπαίδευση.

Τα ευρήματα της μελέτης

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι δύο μορφές τεχνολογίας επηρέασαν «ιδιαίτερα» τις εργαζόμενες μητέρες επειδή η τεχνολογία εμπόδισε την ικανότητά τους να κάνουν πολλές εργασίες, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες του σπιτιού και οδηγώντας σε εξουθένωση. “Βρήκαμε ότι τα επίπεδα άγχους αυξάνονται προοδευτικά για τις γυναίκες με περισσότερα παιδιά, πράγμα που δείχνει πραγματικά την προσπάθεια να παρακολουθούν συνεχώς τα παιδιά και τη δουλειά”, δήλωσε η καθηγήτρια Επικοινωνίας του UNLV, Νάταλι Πένινγκτον.

Πρόσθεσε ότι κάτι τόσο απλό όπως η διεξαγωγή μιας συνάντησης μέσω τηλεφώνου αντί μέσω συνομιλίας μέσω βίντεο μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες σε αυτό το multi-tasking και να ελαφρύνει το βάρος τους. Τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εξ αποστάσεως εργασίας και τρόπους διατήρησης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. “Η απάντηση στην ανακούφιση του άγχους μπορεί να είναι η υποστήριξη της χρήσης ασύγχρονης επικοινωνίας, όπως το email, σε σύγκριση με τις σύγχρονες μορφές, όπως οι συνομιλίες μέσω βίντεο και τα γραπτά μηνύματα, για τη δημιουργία της ευελιξίας που απαιτείται για την καλύτερη εξισορρόπηση εργασίας και σπιτιού”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η χρήση ψηφιακών βοηθημάτων μνήμης βελτιώνει την καθημερινότητα σε ήπιες διαταραχές

Το femtech ακμάζει ως τάση στην υγειονομική περίθαλψη

Η μεγάλη πρόκληση ψηφιακής διαλειτουργικότητας στην υγεία

Η ευρυζωνικότητα αποτελεί τη νεότερη πρόκληση στον τομέα της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακριβέστερο το app ελέγχου κοπράνων από την κρίση του ασθενούς

Εφαρμογή: Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων.

Facebook: Αναρτήσεις αποκαλύπτουν όσους κινδυνεύουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Facebook: Τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως μια άμεσα διαθέσιμη, πλούσια και υποεκμετάλλευτη πηγή για την κατανόηση σημαντικών προβλημάτων δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.

Τεχνολογία: Η Ion Beam Applications αποκτά τη Modus QA

Τεχνολογία: Η IBA (Ion Beam Applications), μια εταιρεία τεχνολογίας επιταχυντών σωματιδίων και λύσεων διασφάλισης ποιότητας δοσιμετρίας, εξαγόρασε την Modus Medical Devices (Modus QA), μια καναδική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο του Οντάριο, που ειδικεύεται στα προσομοιώματα για τη διασφάλιση ποιότητας για ακτινοθεραπεία.

Aξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Η επεμβατική πνευμονολογία αποτελεί εξειδίκευση της πνευμονολογίας και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς και άλλων πολυσυστηματικών νοσημάτων, μέσω εξελιγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν θετικές απόψεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

AI υγεία: Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από την εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα και τον βαθμό στον οποίο οι κλινικοί γιατροί βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων.

Το δικό σας τατουάζ μετρά το οξυγόνο σας;

Ιατρικά τατουάζ: Οι επιστήμονες δημιουργούν αισθητήρες που μοιάζουν με τατουάζ που αποκαλύπτουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα από το Πανεπιστήμιο Tufts.