Τεχνολογία

Remote work μητέρες: Η απομακρυσμένη εργασία οδήγησε σε αυξημένο άγχος τις εργαζόμενες μητέρες

Remote work μητέρες: Η απομακρυσμένη εργασία οδήγησε σε αυξημένο άγχος τις εργαζόμενες μητέρες

Remote work μητέρες: Τα επίπεδα άγχους των εργαζόμενων μητέρων εκτινάχτηκαν στα ύψη τις πρώτες μέρες της πανδημίας, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες του σπιτιού και οδηγώντας σε εξουθένωση.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα τεχνολογικά εργαλεία που έγιναν δημοφιλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 λόγω της ικανότητάς τους να διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία πρόσθεσαν στην πραγματικότητα άγχος και επιδείνωσαν τον φόρο ψυχικής υγείας στις μητέρες που προσπαθούσαν να διαχειριστούν ένα νοικοκυριό ενώ εργάζονταν από το σπίτι. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Communication Reports, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα άγχους των εργαζόμενων μητέρων εκτινάχτηκαν στα ύψη τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Γιατί συνέβη αυτό;

Ο λόγος ήταν ότι προσπάθησαν να συνδυάσουν την εκπαίδευση στο σπίτι και τις δουλειές του σπιτιού παράλληλα με τα επαγγελματικά καθήκοντα της εργασίας τους. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, το Λας Βέγκας (UNLV), καθώς και από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, αυτά τα “θολά όρια ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής” είχαν ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των οικιακών ευθυνών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα ευρήματα προστίθενται σε πολυάριθμες μελέτες που έχουν τεκμηριώσει πώς η πανδημία έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες και τις μητέρες, καθώς και την ψυχική τους υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 540 γυναίκες με παιδιά τον Μάιο του 2020 που είχαν εργαστεί για έως και 10 εβδομάδες εξ αποστάσεως και διαπίστωσαν ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν όταν εργάζονταν εξ αποστάσεως, όπως οι αυξημένες βιντεοκλήσεις ή η επικοινωνία μέσω απευθείας μηνυμάτων, επιβάρυνε την ψυχική τους υγεία περισσότερο από άλλες ομάδες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συνομιλίες μέσω βίντεο και τα κείμενα είχαν την τάση να αγχώνουν τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη γονική κατάσταση και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή και η εκπαίδευση.

Τα ευρήματα της μελέτης

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι δύο μορφές τεχνολογίας επηρέασαν «ιδιαίτερα» τις εργαζόμενες μητέρες επειδή η τεχνολογία εμπόδισε την ικανότητά τους να κάνουν πολλές εργασίες, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες του σπιτιού και οδηγώντας σε εξουθένωση. “Βρήκαμε ότι τα επίπεδα άγχους αυξάνονται προοδευτικά για τις γυναίκες με περισσότερα παιδιά, πράγμα που δείχνει πραγματικά την προσπάθεια να παρακολουθούν συνεχώς τα παιδιά και τη δουλειά”, δήλωσε η καθηγήτρια Επικοινωνίας του UNLV, Νάταλι Πένινγκτον.

Πρόσθεσε ότι κάτι τόσο απλό όπως η διεξαγωγή μιας συνάντησης μέσω τηλεφώνου αντί μέσω συνομιλίας μέσω βίντεο μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες σε αυτό το multi-tasking και να ελαφρύνει το βάρος τους. Τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εξ αποστάσεως εργασίας και τρόπους διατήρησης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. “Η απάντηση στην ανακούφιση του άγχους μπορεί να είναι η υποστήριξη της χρήσης ασύγχρονης επικοινωνίας, όπως το email, σε σύγκριση με τις σύγχρονες μορφές, όπως οι συνομιλίες μέσω βίντεο και τα γραπτά μηνύματα, για τη δημιουργία της ευελιξίας που απαιτείται για την καλύτερη εξισορρόπηση εργασίας και σπιτιού”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η χρήση ψηφιακών βοηθημάτων μνήμης βελτιώνει την καθημερινότητα σε ήπιες διαταραχές

Το femtech ακμάζει ως τάση στην υγειονομική περίθαλψη

Η μεγάλη πρόκληση ψηφιακής διαλειτουργικότητας στην υγεία

Η ευρυζωνικότητα αποτελεί τη νεότερη πρόκληση στον τομέα της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο μοντέλο μηχανικής μάθησης στον αγώνα κατά του καρκίνου μαστού

Μηχανική μάθηση υγεία: Σε ένα ιατρικό εργαστήριο, ένα τέτοιο μοντέλο υπόσχεται εξοικονόμηση χρόνου ταξινομώντας τις εικόνες γρηγορότερα από άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο.

Νέα τεχνολογία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από την κοπριά ζώων κατά 99%

Κλιματική αλλαγή: Επίσης μειώνει κατά 95% τις εκπομπές αμμωνίας, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, που από την ΕΕ περιγράφεται ως μία από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βλάπτει την υγεία.

Το Internet of Things θα καλύψει τις ανάγκες της ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας

IoT ψυχική υγεία: Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν μια πρόκληση, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν επείγουσες περιπτώσεις φροντίδας.

Ποια χαρακτηριστικά κάνουν την σιλικόνη ακαταμάχητη στην ιατρική βιομηχανία;

Ιατρική σιλικόνη: Τα τελευταία 60 χρόνια, η σιλικόνη ιατρικής ποιότητας ήταν ένα υλικό επιλογής για παραγωγούς πρωτότυπου εξοπλισμού ιατρικών συσκευών και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από χειρουργικές συσκευές και εμφυτεύματα μέχρι ορθοπεδικά, προσθετικά και άλλα.

Η τηλεϊατρική συνεχίζει να αυξάνεται το 2021, λιγότερο όμως από το 2020

Τηλεϊατρική 2021: Φέτος, το 26% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης ανέφεραν ότι το ένα τέταρτο ή περισσότεροι από τους ασθενείς τους είχαν χρησιμοποιήσει τηλεϊατρική. Το 2020 το 32% είχε χρησιμοποιήσει υπηρεσίες τηλεϊατρικής, σημαντικά υψηλότερο από το 7% που καταγράφηκε το 2019.

Άλματα προόδου στον τομέα των τηλεματικών υποδομών στη Γερμανία

Γερμανία ψηφιακή υγεία: Δημοσιεύτηκε ο Άτλας της Τηλεματικής Υποδομής, παρέχοντας μια ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση της ψηφιακής αρχιτεκτονικής υγείας στη Γερμανία με ενδιαφέροντα ευρήματα.

Παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά για λοιμώξεις χειρουργικού σημείου από γιατρούς με smartphone

Είπε επίσης ότι η μελέτη ήταν και σημαντική και καλά σχεδιασμένη και προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι τα smartphones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.