Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Ραδιοσυχνότητες: Πώς λειτουργούν στη θεραπεία των κιρσών;

Ραδιοσυχνότητες: Πώς λειτουργούν στη θεραπεία των κιρσών;

Ραδιοσυχνότητες: Όταν οι κιρσοί καυτηριάζονται, το αίμα αρχίζει να ρέει στις υγιείς φλέβες, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική ροή του αίματος.

Οι κιρσοί είναι μια διαταραχή που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι κιρσοί εμφανίζονται στα πόδια και δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, ενώ θεωρούνται μόνο αισθητικά προβλήματα. Τα καλά νέα είναι ότι επί του παρόντος, υπάρχουν ελάχιστα επεμβατικές και επώδυνες θεραπείες που απαιτούν λίγο χρόνο για να δει ο ασθενής βελτίωση στην κατάστασή του. Η κατάλυση με ραδιοσυχνότητες είναι μια επαναστατική διαδικασία που χρησιμοποιεί θερμότητα για τη θεραπεία των κιρσών.

Αιτίες κιρσών

Τα προβλήματα γενικά αναπτύσσονται όταν οι φλέβες δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν αίμα. Οι φλέβες, ιδιαίτερα εκείνες στα πόδια, έχουν βαλβίδες που εμποδίζουν το αίμα να υποχωρήσει και προάγουν τη ροή του αίματος προς μία κατεύθυνση. Όταν οι βαλβίδες αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν σωστά, το αίμα συσσωρεύεται στις φλέβες, δημιουργώντας δομικές παραμορφώσεις. Τα τοιχώματα των φλεβών μπορεί επίσης να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε κιρσούς. Με την αύξηση της ηλικίας, αυτό το πρόβλημα γίνεται πιο διαδεδομένο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το πτυχίο του ατόμου και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Επειδή η σωματική δραστηριότητα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και η αδράνεια προκαλεί τη συγκέντρωση του αίματος στα πόδια, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστή θέση.

Ελαφριά συμπτώματα

 • Πρήξιμο
 • Μυρμήγκιασμα
 • Νυχτερινές κράμπες
 • Αλλαγές στην υφή και το χρώμα του δέρματος
 • Δερματική ενόχληση
 • Αίσθηση βάρους στο πόδι
 • Πόνος

Σοβαρά συμπτώματα

 • Έλκη
 • Συνεχής αιμορραγία
 • Επώδυνη διόγκωση των φλεβών (φλεβίτιδα).

Αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί ενέργεια λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες για τη θέρμανση και κλείνει τις κατεστραμμένες φλέβες. Όταν οι κιρσοί καυτηριάζονται, το αίμα αρχίζει να ρέει στις υγιείς φλέβες, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική ροή του αίματος. Ο γιατρός καθοδηγείται με απεικόνιση (υπερηχογράφημα) για να απεικονίσει τις προσβεβλημένες φλέβες.

Εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στις ραδιοσυχνότητες

Η αφαίρεση ραδιοσυχνοτήτων χρησιμοποιεί υπερήχους, καθετήρα, ηλεκτρόδιο ραδιοσυχνοτήτων (ή ίνα λέιζερ) και κονσόλα. Ο υπέρηχος δημιουργεί εικόνες που μπορούν να προβληθούν σε οθόνη και βοηθούν τον γιατρό να εντοπίσει τις κατεστραμμένες φλέβες. Ο καθετήρας είναι ένας μακρύς, λεπτός πλαστικός σωλήνας στον οποίο εισάγεται το ηλεκτρόδιο και το ηλεκτρόδιο παράγει την ενέργεια που απαιτείται για τη συρρίκνωση των κιρσών.

Διαδικασία

Οι εικόνες που δημιουργούνται με υπερήχους κατευθύνουν τον γιατρό κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αρχικά χορηγείται ένα τοπικό αναλγητικό για την ανακούφιση της ενόχλησης που προκαλείται από την τοποθέτηση του καθετήρα. Ο γιατρός κάνει μια μικροσκοπική τομή στο πόδι και εισάγει έναν καθετήρα στην κατεστραμμένη φλέβα.

Στη συνέχεια, το ηλεκτρόδιο ραδιοσυχνοτήτων διέρχεται μέσω του καθετήρα και στη φλέβα. Εφαρμόζεται αναισθησία στη φλέβα που πρόκειται να αντιμετωπιστεί και το ηλεκτρόδιο παράγει ενέργεια. Αυτή η ενέργεια αναγκάζει τη φλέβα να κλείσει και να σταματήσει να λειτουργεί. Τέλος, ο γιατρός ασκεί πίεση στην περιοχή για να αποτρέψει την αιμορραγία και καλύπτει το δέρμα με επίδεσμο.

Μετά τη θεραπεία

Θα χρειαστεί να φοράτε κάλτσες συμπίεσης για να μειώσετε τους μώλωπες και την ταλαιπωρία του δέρματος. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθεις και θα εξαφανιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να παραμείνετε δραστήριοι και να αποφεύγετε να ξοδεύετε πολύ χρόνο όρθιος ή καθισμένος.

Πλεονεκτήματα

 • Η ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία απαιτεί μόνο τομή στο πόδι.
 • Λιγότερος πόνος κατά την ανάρρωση.
 • Δεν απαιτεί ράμματα και δεν αφήνει ουλές αφού η τομή είναι μικρή.
 • Άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων.
 • Οι περισσότερες από τις φλέβες που αντιμετωπίζονται γίνονται αόρατες.
 • Πραγματοποιείται σε κλινική και οι ασθενείς συχνά δεν χρειάζονται νοσηλεία.
 • Οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες την επόμενη μέρα.
 • Είναι πιο αποτελεσματική και έχει λιγότερες επιπλοκές σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
 • Είναι μια γρήγορη θεραπεία που μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου μία ώρα.

Η κατάλυση με ραδιοσυχνότητες έχει φέρει επανάσταση στις θεραπείες για τους κιρσούς. Αυτή τη στιγμή αποτελεί σημείο αναφοράς και μια από τις πιο κοινές επιλογές για τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Αυτή η θεραπεία αντιπροσωπεύει έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο εξάλειψης των κιρσών και έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θεραπεύονται οι κιρσοί με το λέιζερ;

Πότε επιβάλλεται επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό για τη φλεβική υγεία των ποδιών;

Η πρόληψη των αγγειακών παθήσεων και ο ρόλος της αγγειοχειρουργικής

Πώς να διατηρήσετε τις φλέβες σας υγιείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ με βάση τα φύκια στοχεύουν όγκους του πνεύμονα

Μικρορομπότ όγκοι: Το εργαστήριο Wang και η ερευνητική ομάδα Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν αναπτύξει βιοϋβριδικά μικρορομπότ, μικρές ιατρικές συσκευές κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά υλικά.

Βρήκαν το γονίδιο που προστατεύει από τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου 

Γονίδιο ύπνος: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται «DEC2» μπορεί να παρέχει φυσική προστασία από τις γνωστικές βλάβες και τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη στέρηση ύπνου.

Πώς η υγρή βιοψία εντοπίζει τον καρκίνο νωρίτερα από τις τυπικές μεθόδους;

Υγρή βιοψία: Προηγμένη στρατηγική μηχανικής μάθησης χρησιμοποιήθηκε για να ανιχνευτούν λεπτά μοτίβα στην αλληλουχία δεδομένων - μοτίβα που υποδηλώνουν καρκίνο από αυτά που υποδηλώνουν λάθη αλληλουχίας.

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή στο σπίτι τεστ υπνικής άπνοιας

Η πρόοδος της τεχνολογίας διάγνωσης άπνοιας ύπνου που προσαρτάται στην κοιλιακή χώρα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή τεστ υπνικής άπνοιας στο σπίτι

Υπνική άπνοια: Ερευνητές στο UNIST ανέπτυξαν μια καινοτόμο συσκευή σχεδιασμένη για την ακριβή διάγνωση της υπνικής άπνοιας, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone για την άνεση του σπιτιού.

Close Icon