Τεχνολογία

Ψηφιακή υγεία: Γιατί οι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν την ιατρική τεχνολογία;

Ψηφιακή υγεία: Γιατί οι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν την ιατρική τεχνολογία;

Ψηφιακή υγεία: Αν και οι περισσότεροι ασθενείς διαθέτουν ή ενδιαφέρονται για ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης, ο ψηφιακός γραμματισμός υγείας παρεμποδίζει την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας εμπλοκής ασθενών.

Το κόστος και ο ψηφιακός γραμματισμός υγείας εξακολουθούν να στέκονται εμπόδιο στην ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας αφοσίωσης των ασθενών, σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Προγράμματος Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας All of Us. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο npj, διαπίστωσε ότι παρόλο που οι ασθενείς έδειχναν κάποιο ενδιαφέρον για τεχνολογίες όπως οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης, οι γενικές συσκευές παρακολούθησης ασθενών από απόσταση είναι απρόσιτες για παραδοσιακά υποεξυπηρετούμενους πληθυσμούς.

Τελικά, η ψηφιακές εφαρμογές εμποδίζουν την ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας;

Αυτό συμβαίνει καθώς ο ιατρικός κλάδος και οι καταναλωτές υγειονομικής περίθαλψης έχουν υιοθετήσει όλο και περισσότερο τη δυνατότητα για εργαλεία απομακρυσμένης παρακολούθησης. Οι απομακρυσμένες τεχνολογίες δίνουν τόσο στους ασθενείς όσο και στους παρόχους τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους και να συλλαμβάνουν νωρίς τις παρατυπίες, ιδανικά για να αποτρέψουν τις συναντήσεις υψηλού κόστους και υψηλής οξύτητας στη γραμμή.

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα απομακρυσμένα εργαλεία βοήθησαν να γεφυρωθεί το χάσμα διαχείρισης χρόνιων ασθενειών. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που δεν μπορούσαν να επισκέπτονται τους ασθενείς τους τόσο συχνά όσο πριν, στηρίχτηκαν στα δεδομένα υγείας που δημιουργήθηκαν από τους ασθενείς που αντλήθηκαν από φορητές συσκευές για να κάνουν τακτικά check-in.

Τα φορητά και οι ιχνηλάτες έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας, τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης. “Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη ποικιλομορφίας στις μελέτες που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές για τη μελέτη των αποτελεσμάτων υγείας”, είπαν οι ερευνητές. Η πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας σε νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα υστερεί σε σχέση με τα νοικοκυριά μεσαίου και ανώτερου εισοδήματος. Απαιτείται βελτιωμένη πρόσβαση σε ψηφιακές υποδομές και συσκευές σε διαφορετικές κοινότητες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι ψηφιακές τεχνολογίες να γίνουν ένας άλλος κοινωνικός καθοριστικός παράγοντας της υγείας”.

Περίπου ένας στους πέντε ερωτηθέντες είπε ότι έχει κάποιο είδος παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, είτε πρόκειται για Apple Watch, είτε Fitbit, είτε Garmin. Ελπιδοφόρα, το 58 τοις εκατό των ερωτηθέντων που δεν έχουν επί του παρόντος ιχνηλάτη φυσικής κατάστασης δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για ένα, με τους περισσότερους να λένε ότι θέλουν να παρακολουθούν τα βήματά τους, αλλά άλλοι εξέφρασαν επίσης τη χρήση από τους ασθενείς για έλεγχο του καρδιακού παλμού τους.

Επιπλέον, οι περισσότεροι ασθενείς είπαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν το PGHD από τον ιχνηλάτη φυσικής τους κατάστασης και θα ήθελαν να λαμβάνουν υπενθυμίσεις για να φορούν ή να χρησιμοποιούν τους ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης μέσω μηνύματος κειμένου. Οι ερωτηθέντες είπαν στους ερευνητές ότι πίστευαν ότι οι ιχνηλάτες φυσικής τους κατάστασης θα μπορούσαν να παρέχουν σχετικές πληροφορίες για την υγεία και ότι είναι πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα για τις τεχνολογίες αφοσίωσης ασθενών.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια στην ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας αφοσίωσης των ασθενών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ένας στους πέντε ερωτηθέντες που δεν έχουν επί του παρόντος ιχνηλάτη φυσικής κατάστασης είπε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται για έναν, πιθανώς λόγω περιορισμένης γνώσης των εργαλείων. Οι ασθενείς εξέφρασαν επίσης σκεπτικισμό σχετικά με το κόστος και την οικονομική προσιτότητα.

“Με την αύξηση της χρήσης τηλεϋγείας και τηλεϊατρικής λόγω της πανδημίας του COVID, η πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας είναι όλο και πιο σημαντική”, κατέληξαν οι ερευνητές. “Ωστόσο, καθώς η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας επεκτείνεται στην υγειονομική περίθαλψη, απαιτείται προσεκτική εξέταση για να διασφαλιστεί ότι τα υπάρχοντα κενά ισότητας στον τομέα της υγείας δεν θα επιδεινωθούν και δεν θα δημιουργηθούν πρόσθετα κενά ισότητας στον τομέα της υγείας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια νέα μικροσκοπική καρδιά βοηθά στην επιτάχυνση των θεραπειών καρδιακών παθήσεων

Αναλύοντας τη Γενετική του Καρκίνου με στόχο την ανάπτυξη πιο στοχευμένης θεραπείας

Στρατηγικές διαχείρισης της ψηφιακής υγείας

9 ιατρικές ψηφιακές τεχνολογίες για την υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Facebook: Αναρτήσεις αποκαλύπτουν όσους κινδυνεύουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Facebook: Τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως μια άμεσα διαθέσιμη, πλούσια και υποεκμετάλλευτη πηγή για την κατανόηση σημαντικών προβλημάτων δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.

Τεχνολογία: Η Ion Beam Applications αποκτά τη Modus QA

Τεχνολογία: Η IBA (Ion Beam Applications), μια εταιρεία τεχνολογίας επιταχυντών σωματιδίων και λύσεων διασφάλισης ποιότητας δοσιμετρίας, εξαγόρασε την Modus Medical Devices (Modus QA), μια καναδική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο του Οντάριο, που ειδικεύεται στα προσομοιώματα για τη διασφάλιση ποιότητας για ακτινοθεραπεία.

Aξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Η επεμβατική πνευμονολογία αποτελεί εξειδίκευση της πνευμονολογίας και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς και άλλων πολυσυστηματικών νοσημάτων, μέσω εξελιγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν θετικές απόψεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

AI υγεία: Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από την εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα και τον βαθμό στον οποίο οι κλινικοί γιατροί βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων.

Το δικό σας τατουάζ μετρά το οξυγόνο σας;

Ιατρικά τατουάζ: Οι επιστήμονες δημιουργούν αισθητήρες που μοιάζουν με τατουάζ που αποκαλύπτουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα από το Πανεπιστήμιο Tufts.