Τεχνολογία

Πανδημίες: Τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση προηγούμενων επιδημιών και την πρόβλεψη μελλοντικών

Πανδημίες: Τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση προηγούμενων επιδημιών και την πρόβλεψη μελλοντικών

Τελικά, το έργο θέλει να συμβάλει στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων από τις αρχές, ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν σχετικά και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση των επιδημιών. Ομοίως, φαίνεται να επιτρέπει στις πολιτικές δημόσιας υγείας να συμβάλλουν στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων. Τα αποτελέσματα του έργου θα συμβάλουν έμμεσα στο νέο παράδειγμα ανάλυσης δεδομένων, το οποίο επιδιώκει να κατανοήσει την πραγματικότητα μέσω μεγάλων δεδομένων (που μπορεί να είναι δομημένα ή όχι).

Πανδημίες: Πριν γίνουν γνωστά τα πρώτα κρούσματα της COVID-19, ένας αλγόριθμος βασισμένος στην τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από εταιρεία στον Καναδά είχε ήδη εντοπίσει έναν νέο ιό που εξαπλώθηκε σε όλη την κινεζική πόλη Γουχάν. Αυτή η επίδειξη των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται στην πρόβλεψη μελλοντικών επιδημιών οδήγησε μια ομάδα ερευνητών στο Universitat Oberta de Catalunya (UOC) και το Πανεπιστήμιο των Βαλεαρίδων Νήσων (UIB) να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη για να διερευνήσουν νέα μοντέλα προβλεψιμότητας και να αξιολογήσει πόσο καιρό επιμένουν οι συνέπειες των επιδημιών. “Η κρίση υγείας που προκλήθηκε από την COVID-19 έδειξε ότι οι επιδημίες εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον, αλλά δεν ξέρουμε ποια μορφή θα πάρουν. Ωστόσο, έχουμε πολλά χρήσιμα πληροφορίες για τις επιδημίες στο παρελθόν», εξήγησε η Joana Maria Pujadas Mora, μέλος της Σχολής Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο UOC, και ένας από τους κύριους ερευνητές στο ερευνητικό πρόγραμμα EPI-DESIGUAL που επικεντρώνεται στο θέμα.

Η ομάδα της οποίας ηγείται ο Pujadas στοχεύει στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, εφαρμόζοντας μηχανική μάθηση και επεξεργασία φυσικής γλώσσας για την εκτέλεση ανάλυσης μεγάλων ιστορικών δεδομένων. «Οι κοινωνικές επιστήμες και η ιστορική δημογραφία ειδικότερα είναι απαραίτητες για την πρόοδο στην πρόβλεψη και την καταπολέμηση των επιδημιών και για την αξιολόγηση των συνεπειών τους», είπε. Το έργο EPI-DESIGUAL, το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία με το Κέντρο Δημογραφικών Μελετών, θα αναλύσει κείμενο από επίσημες εφημερίδες και ημερήσιες εφημερίδες σχετικά με τη χολέρα, την πανδημία γρίπης του 1918 και την πανώλη που δημοσιεύθηκαν στην Καταλονία και τις Βαλεαρίδες Νήσους μεταξύ 1820 και 1960 . «Το παρελθόν είναι το καλύτερο πεδίο δοκιμών για την πρόληψη και την προετοιμασία για την άφιξη μελλοντικών κρίσεων υγείας που δυστυχώς θα συνεχίσουν να προκύπτουν ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, των αυξημένων αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων, της μεγαλύτερης αστικοποίησης και της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Pujadas. Οι 14 ερευνητές που εργάζονται επί του παρόντος στο έργο συλλέγουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες από τα αρχεία για περαιτέρω ανάλυση. Το έργο θα διαρκέσει τρία χρόνια και, μετά την ολοκλήρωσή του, τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, παράλληλα με άλλες δημοσιεύσεις και πρωτοβουλίες διάδοσης.

Βελτίωση προβλεψιμότητας και διαπίστωση επιμονής Ο στόχος του ερευνητικού έργου είναι διπλός. Πρώτον, επιδιώκει να καινοτομήσει στον τομέα των μοντέλων προβλεψιμότητας και ανάπτυξης επιδημιών. Δεύτερον, στοχεύει να αξιολογήσει πόσο καιρό επιμένουν οι επιπτώσεις των επιδημιών βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική ανισότητα, που περιλαμβάνει τις ανισότητες στην υγεία και τις δημογραφικές συμπεριφορές από την άποψη του φύλου. «Θέλουμε να μάθουμε πώς οι πανδημίες επηρεάζουν το ποσοστό γεννήσεων, για παράδειγμα», είπε ο Pujadas. Τελικά, το έργο θέλει να συμβάλει στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων από τις αρχές, ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν σχετικά και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση των επιδημιών. Ομοίως, φαίνεται να επιτρέπει στις πολιτικές δημόσιας υγείας να συμβάλλουν στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων. Τα αποτελέσματα του έργου θα συμβάλουν έμμεσα στο νέο παράδειγμα ανάλυσης δεδομένων, το οποίο επιδιώκει να κατανοήσει την πραγματικότητα μέσω μεγάλων δεδομένων (που μπορεί να είναι δομημένα ή όχι). Πολλοί συγγραφείς προβλέπουν ότι τα επιστημονικά ερευνητικά έργα όπως το EPI-DESIGUAL, το οποίο βασίζεται στην επιστήμη των δεδομένων και θα έχει εξαιρετικά καινοτόμα αποτελέσματα, θα αντικαταστήσει τις επικρατούσες μεθόδους επαγωγικής συλλογιστικής στη σύγχρονη επιστήμη. Παρέχεται από το Πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya (UOC)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Covid-19 θα μπορούσε να φέρει μια νέα εποχή πολιτικής στη δημόσια υγεία - Θα το κάνει;

Πως ιεραρχεί ο ΠΟΥ τις προκλήσεις στην υγεία την επόμενη δεκαετία

Πως η τεχνητή νοημοσύνη βλέπει νωρίτερα τη γρίπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Mικροσκοπική ασύρματη συσκευή μπορεί να βοηθήσει τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος, χωρίς χειρουργική επέμβαση

Συσκευή παχυσαρκία: Μια μικροσκοπική ασύρματη συσκευή, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.

Τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας μπορεί να περιέχουν μεροληψία, επηρεάζοντας δυνητικά τις κλινικές δοκιμές

Στο Πανεπιστήμιο UIC, οι συγγραφείς συμμετέχουν σε μια μελέτη σχετικά με τη χρήση καθοδηγούμενης χαλάρωσης και βελονισμού για τη μείωση του χρόνιου πόνου της δρεπανοκυτταρικής νόσου. Αυτοί οι ερευνητές, οι οποίοι είναι επίσης συγγραφείς αυτού του άρθρου, περιλαμβάνουν την Crystal Patil, καθηγήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής, τη φοιτήτρια νοσηλευτικής Juanita Darby και τον φοιτητή βιοϊατρικής πληροφορικής Jonathan Leigh.

Γιατί η τεχνολογία θεωρείται ο καλύτερος φίλος της ιατρικής επιστήμης;

Υγεία: Η τεχνολογία υγείας έχει μεταμορφώσει τον τομέα της ιατρικής βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ενισχύοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία, διευκολύνοντας τη διαχείριση δεδομένων και την έρευνα και ενδυναμώνοντας τους ασθενείς.

Ερευνητές εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη για την έγκαιρη πρόβλεψη του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ

Πιστεύω ακράδαντα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο σε διάφορους τομείς της υγείας στο εγγύς μέλλον". Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας του Shenzhen και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, καθώς και με κλινικούς ιατρούς σε τοπικά νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου του Πρίγκιπα της Ουαλίας και του Νοσοκομείου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Προστίθεται η όσφρηση στην εικονική πραγματικότητα

Virtual reality: Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει ένα σύστημα όσφρησης επόμενης γενιάς με μικρότερο χρόνο απόκρισης, μικρότερο μέγεθος και υψηλότερη πυκνότητα ενσωμάτωσης ειδικά προσαρμοσμένο για εφαρμογές VR.

Πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία για τα άτομα με ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ: Κάθε παιδί με ΔΕΠΥ είναι μοναδικό, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο να εξερευνήσετε διαφορετικές τεχνολογίες και εργαλεία για να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.