Τεχνολογία

Όραση: Τι είναι τα βιονικά εμφυτεύματα ματιών και πώς λειτουργούν;

Όραση: Τι είναι τα βιονικά εμφυτεύματα ματιών και πώς λειτουργούν;

Όραση: Τα βιονικά μάτια εμφυτεύονται για να αντικαταστήσουν τα φυσικά μάτια. Χρησιμοποιούν διάφορους τύπους τεχνολογίας, ανάλογα με το συγκεκριμένο μάτι ή πρωτότυπο.

Τα βιονικά εμφυτεύματα ματιών συγκρίνονται μερικές φορές με τα κοχλιακά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα άτομα με απώλεια ακοής να ακούσουν ξανά. Ωστόσο, η τεχνολογία που σχετίζεται με τα βιονικά μάτια είναι ακόμα στα σπάργανα. Τα βιονικά μάτια εμφυτεύονται για να αντικαταστήσουν τα φυσικά μάτια. Χρησιμοποιούν διάφορους τύπους τεχνολογίας, ανάλογα με το συγκεκριμένο μάτι ή πρωτότυπο.

Βιονικά εμφυτεύματα

Το 2012, εμφυτεύτηκε για πρώτη φορά μια στοιχειώδης έκδοση βιονικού ματιού. Αυτή είναι μια νέα τεχνολογία, αλλά μέχρι στιγμής, η υπόσχεση που δείχνει θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκατάσταση της όρασης για άτομα που διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν μόνιμη απώλεια όρασης. Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξερευνούν τα βιονικά μάτια και η τεχνολογία εξελίσσεται το 2022 και μετά, διατίθενται διάφοροι φακοί και άλλες επιλογές. Μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιονικές επιλογές ματιών για πολλές αιτίες απώλειας όρασης στο μέλλον.

Δεδομένου ότι αυτή η τεχνολογία είναι νέα, υπάρχουν πολλές κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να πάρουν τα βιονικά μάτια. Προς το παρόν, η εκμάθηση σχετικά με το τι είναι διαθέσιμο και ορισμένες πιθανές βελτιώσεις θα σας δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πώς τα βιονικά μάτια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο μέλλον.

Εμφυτεύματα & Πώς λειτουργούν

Αυτά τα εμφυτεύματα τραβούν φωτογραφίες με βιντεοκάμερα και μετατρέπουν τις εικόνες σε αναπαράσταση με υψηλή αντίθεση. Ένα μέρος λαμβάνεται για πρόσθετη επεξεργασία. Το σύστημα Argus αποτελείται από ένα ζευγάρι γυαλιά, μια μικρή κάμερα και μικροσκοπικά ηλεκτρόδια.Η κάμερα είναι στα γυαλιά. Τα ηλεκτρόδια εμφυτεύονται στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Όταν ένα άτομο κοιτάζει κάτι, αυτό μετατρέπεται σε σήματα. Αυτά μεταδίδονται ασύρματα στο εμφύτευμα στον αμφιβληστροειδή.Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς διεγείρονται από τα ηλεκτρόδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποστολή εισερχόμενων πληροφοριών στο οπτικό νεύρο. Από εδώ, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες.

Το σύστημα Argus επιτρέπει στους ανθρώπους να λένε τη διαφορά μεταξύ σχημάτων, κίνησης και φωτός. Ωστόσο, δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα υγιή μάτια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι μόνο 60 ηλεκτρόδια αποτελούν μέρος της συσκευής. Μερικοί άνθρωποι που έλαβαν το εμφύτευμα μπόρεσαν να διασχίσουν τους δρόμους χωρίς βοήθεια και να διαβάσουν βιβλία με μεγάλα γράμματα. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν με ακρίβεια τα χρώματα.

Αλλά το 2021, οι εξελίξεις στη μοντελοποίηση υπολογιστή επέτρεψαν βελτιώσεις στο σύστημα προσθετικής αμφιβληστροειδούς Argus II. Ουσιαστικά, οι ερευνητές στο USC ανέπτυξαν σήματα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν καλύτερη ευκρίνεια και χρωματική όραση για όσους χρησιμοποιούν το Argus II. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει έναν εντελώς νέο κόσμο για όσους χρειάζονται εμφυτεύματα ματιών, καθιστώντας τα πιο λειτουργικά από ποτέ. Ωστόσο, περίπου 1 εκατομμύριο ηλεκτρόδια θα ήταν απαραίτητα για τη φυσική όραση. Ο κατασκευαστής αυτού του εμφυτεύματος εργάζεται σε ένα που θα έχει 240 ηλεκτρόδια και περιφερειακά ηλεκτρόδια για τη βελτίωση του μεγέθους του οπτικού πεδίου ενός ατόμου.

Κοιτάζοντας το Μέλλον

Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν βιονικά μάτια με περισσότερα ηλεκτρόδια. Πιστεύεται ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πιο φυσική όραση για όσους έχουν το εμφύτευμα. Με το Argus II συγκεκριμένα, η εταιρεία που ανέπτυξε το εμφύτευμα εργάζεται για να αυξήσει το μοντέλο των 60 ηλεκτροδίων στα 240 ηλεκτρόδια. Αναμένεται ότι αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη όρασης για όσους έχουν αυτά τα εμφυτεύματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αλλάξτε τη διάθεσή σας, αλλάζοντας συνήθειες!

Δείτε τα σημαντικότερα προβλήματα της όρασης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι χειρότερη στην αναγνώριση εικόνων από τους ανθρώπους

Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς - Προσβασιμότητα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αυτισμό;

ΔΑΦ: Η τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αυτισμό, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι μοναδικές δυνάμεις και οι προκλήσεις κάθε ατόμου κατά την επιλογή και την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων.

Συμβουλές για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας

Συγκέντρωση: Ενώ η τεχνολογία προσφέρει μια πληθώρα εργαλείων για να βοηθήσει τη συγκέντρωση, είναι απαραίτητο να επιτύχετε μια ισορροπία και να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους πόρους προσεκτικά.