Τεχνολογία

Neuralink: Ο Έλον Μασκ κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ για μελέτη σε ανθρώπους

Neuralink: Ο Έλον Μασκ κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ για μελέτη σε ανθρώπους

Neuralink: Η εταιρεία παραγωγής τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ λέει ότι έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη διεξαγωγή των πρώτων δοκιμών σε ανθρώπους.

Η εταιρεία παραγωγής τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ λέει ότι έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη διεξαγωγή των πρώτων δοκιμών σε ανθρώπους. Η εταιρεία εμφυτευμάτων Neuralink του δισεκατομμυριούχου θέλει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης και της κινητικότητας των ανθρώπων συνδέοντας τον εγκέφαλο με τους υπολογιστές. Λέει ότι δεν έχει άμεσα σχέδια για την έναρξη στρατολόγησης συμμετεχόντων.

Οι προηγούμενες φιλοδοξίες του κ. Μασκ να ξεκινήσει δοκιμές απέβησαν άκαρπες. Η ίδια η ρυθμιστική αρχή δεν έχει σχολιάσει ακόμη. Μια προηγούμενη προσφορά της Neuralink να κερδίσει την έγκριση του FDA απορρίφθηκε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με μια αναφορά τον Μάρτιο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που ανέφερε πολλούς νυν και πρώην υπαλλήλους.

Τι είναι η Neuralink;

Η Neuralink ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα μικροτσίπ της για τη θεραπεία παθήσεων όπως η παράλυση και η τύφλωση και να βοηθήσει ορισμένα άτομα με αναπηρία να χρησιμοποιούν υπολογιστές και κινητή τεχνολογία. Τα τσιπ – τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε πιθήκους – έχουν σχεδιαστεί για να ερμηνεύουν τα σήματα που παράγονται στον εγκέφαλο και να μεταδίδουν πληροφορίες σε συσκευές μέσω Bluetooth.

Ο κ. Μασκ είχε επίσης στο παρελθόν προτείνει ότι η προτεινόμενη τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με τους ανθρώπους που εκτοπίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Ανακοινώνοντας τα νέα στο Twitter, η Neuralink μίλησε για ένα «σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους». Η έγκριση ήταν «το αποτέλεσμα της απίστευτης δουλειάς της ομάδας Neuralink σε στενή συνεργασία με τον FDA», ανέφερε.

Η εταιρεία υποσχέθηκε περισσότερες πληροφορίες “σύντομα” σχετικά με τα σχέδια εγγραφής των συμμετεχόντων στη δοκιμή. Ο ιστότοπός της υπόσχεται ότι η «ασφάλεια, η προσβασιμότητα και η αξιοπιστία» αποτελούν προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μηχανικής της. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα εμφυτεύματα εγκεφάλου του Neuralink θα απαιτήσουν εκτεταμένες δοκιμές για να ξεπεραστούν τεχνικές και ηθικές προκλήσεις, εάν πρόκειται να γίνουν ευρέως διαθέσιμα.

Η εταιρεία – η οποία συνιδρύθηκε από τον κ. Μασκ το 2016 – έχει επανειλημμένα υπερεκτιμήσει την ταχύτητα με την οποία μπορεί να εκτελέσει τα σχέδιά της. Ο αρχικός του στόχος ήταν να ξεκινήσει να φυτεύει τσιπς σε ανθρώπινους εγκεφάλους το 2020, προκειμένου να τιμήσει μια δέσμευση που είχε γίνει τον προηγούμενο χρόνο. Αργότερα ορκίστηκε να ξεκινήσει το 2022. Η επιχείρηση υπέστη άλλη μια οπισθοδρόμηση τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αφού φέρεται να τέθηκε υπό έρευνα για εικαζόμενες παραβιάσεις της καλής διαβίωσης των ζώων στο έργο της.

Νωρίτερα αρνήθηκε παρόμοιους ισχυρισμούς. Η ανακοίνωσή του σχετικά με την έγκριση του FDA για ανθρώπινες δοκιμές ακολουθεί πρόσφατες ειδήσεις για μια παρόμοια ανακάλυψη που αφορά τα εμφυτεύματα εγκεφάλου από Ελβετούς ερευνητές. Ένας παράλυτος άνδρας από την Ολλανδία μπόρεσε να περπατήσει απλά σκεπτόμενος – χάρη σε ένα σύστημα εμφυτευμάτων που μεταδίδουν ασύρματα τις σκέψεις του στα πόδια και τα πόδια του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Έλον Μασκ αποκαλύπτει τη νέα λειτουργία του Twitter

Το ChatGPT δείχνει καλύτερη ενσυναίσθηση στους ασθενείς παρά οι γιατροί

Ο Έλον Μασκ θα ξεκινήσει την αντίπαλη πλατφόρμα του ChatGPT

Το Ίδρυμα Gates συνεισφέρει 1,2 δισ. δολάρια στον αγώνα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας παγκοσμίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η τεχνολογία θεωρείται ο καλύτερος φίλος της ιατρικής επιστήμης;

Υγεία: Η τεχνολογία υγείας έχει μεταμορφώσει τον τομέα της ιατρικής βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ενισχύοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία, διευκολύνοντας τη διαχείριση δεδομένων και την έρευνα και ενδυναμώνοντας τους ασθενείς.

Ερευνητές εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη για την έγκαιρη πρόβλεψη του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ

Πιστεύω ακράδαντα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο σε διάφορους τομείς της υγείας στο εγγύς μέλλον". Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας του Shenzhen και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, καθώς και με κλινικούς ιατρούς σε τοπικά νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου του Πρίγκιπα της Ουαλίας και του Νοσοκομείου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Προστίθεται η όσφρηση στην εικονική πραγματικότητα

Virtual reality: Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει ένα σύστημα όσφρησης επόμενης γενιάς με μικρότερο χρόνο απόκρισης, μικρότερο μέγεθος και υψηλότερη πυκνότητα ενσωμάτωσης ειδικά προσαρμοσμένο για εφαρμογές VR.

Πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία για τα άτομα με ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ: Κάθε παιδί με ΔΕΠΥ είναι μοναδικό, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο να εξερευνήσετε διαφορετικές τεχνολογίες και εργαλεία για να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Μπορεί το λογισμικό διάγνωσης να αυξάνει τα ποσοστά φυλετικής ανισότητας;

Λογισμικό διάγνωσης: Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς που ασχολούνται με την πνευμονική περίθαλψη, έχει συστήσει την κατάργηση των προσαρμογών με βάση τη φυλή στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας.