Τεχνολογία

Neuralink: Η εταιρία του Elon Musk παρουσίασε μαϊμού να παίζει video game μέσω του νου της [vid]

Neuralink: Η εταιρία του Elon Musk παρουσίασε μαϊμού να παίζει video game μέσω του νου της [vid]

Neuralink: Το νέο εμφύτευμα της Neuralink καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και στέλνει τα δεδομένα ασύρματα σε έναν υπολογιστή που τα αναλύει. Η Neuralink διαβεβαίωσε ότι τα πειραματόζωα της τυγχάνουν καλής μεταχείρισης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ζώων το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.

Η εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink του δισεκατομμυριούχου Elon Musk (Tesla και Space X) έδωσε μια ακόμη γεύση από τα έως τώρα πειράματα της, παρουσιάζοντας μια μαϊμού, η οποία, έχοντας στο κεφάλι της δύο ασύρματα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, φαίνεται να παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι σε μια οθόνη απλώς με το νου της.

Το τρίλεπτο βίντεο δείχνει ένα αρσενικό μακάκο, με ένα τσιπάκι σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου του, να παίζει το παιγνίδι “Mind Pong”, χωρίς κανένα χειριστήριο, ελέγχοντας τις κινήσεις του παιχνιδιού απλώς με το να σκέπτεται ότι κουνάει το χέρι του πάνω ή κάτω.

Η Neuralink, η εταιρεία που ίδρυσε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Elon Musk με απώτερο στόχο να συνδέσει τους υπολογιστές απευθείας στον ανθρώπινο εγκέφαλο, παρουσίασε βίντεο στο οποίο ένας μακάκος ρέζους παίζει το κλασικό βιντεοπαιχνίδι Pong ελέγχοντας τον υπολογιστή με τη δύναμη της σκέψης.

Παρόμοια συστήματα έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα βοηθούν παράλυτους ασθενείς να χρησιμοποιούν υπολογιστές ή να χειρίζονται ρομπότ με νοητικές εντολές.

Η περίπτωση της Neuralink διαφέρει επειδή το σύστημα είναι ασύρματο: τα δύο τσιπ που εμφυτεύτηκαν στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου (το οποίο ελέγχει το δεξί τμήμα του σώματος) και στο δεξί ημισφαίριο (που ελέγχει τα αριστερά άκρα) μετέδιδαν μέσω Bluetooth τις μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε έναν υπολογιστή που αναλύει τα δεδομένα.

Σε πρώτη φάση, ο πίθηκος με το όνομα Pager έμαθε να παίζει το βιντεοπαιχνίδι με τζόιστικ, με αντάλλαγμα μια γουλιά φρουτοχυμού για κάθε πετυχημένη κίνηση. Καθώς το πειραματόζωο έπαιζε, τα 1.024 ηλεκτρόδια των δύο τσιπ κατέγραφαν τη δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις των άνω άκρων.

Τα δεδομένα τροφοδοτήθηκαν σε έναν αλγόριθμο που έμαθε να αντιστοιχίζει τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας με συγκεκριμένες κινήσεις των χεριών. Στην επόμενη φάση το τζόιστικ αποσυνδέθηκε και ο αλγόριθμος ανέλαβε να μεταφράζει τα εγκεφαλικά σήματα σε κινήσεις του κέρσορα στην οθόνη.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η προσέγγιση αυτή δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε παράλυτους ασθενείς, δεδομένου ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τζόιστικ. Ακόμα και στις περιπτώσεις παράλυσης, όμως, οι νευρώνες που ελέγχουν τις κινήσεις των άκρων παραμένουν συχνά άθικτοι και δυνητικά θα μπορούσαν να αποκαλύπτουν τις κινήσεις που θα ήθελε να εκτελέσει ο χρήστης.

Με αφορμή το επίτευγμα, ο Elon Musk προέβη σε έναν προκλητικό ισχυρισμό, όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει: «Το πρώτο προϊόν της Neuralink θα επιτρέπει σε ασθενείς με παράλυση να χρησιμοποιούν το κινητό τους πιο γρήγορα από ό,τι κάποιος που χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του» έγραψε στο Twitter.

Σε επόμενη φάση, πρόσθεσε, «οι παραπληγικοί θα αποκτούσαν και πάλι τη δυνατότητα να περπατούν».

«Για να το πετύχουμε αυτό», λέει η Neuralink, «θα χρησιμοποιούσαμε το εμφύτευμα για να διαβάσουμε εγκεφαλικά σήματα και να τα χρησιμοποιήσουμε για να διεγείρουμε νεύρα και μύες στο σώμα, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να ανακτήσει τον έλεγχο των άκρων του».

Ένας φιλόδοξος στόχος που σίγουρα απέχει αρκετά ακόμα χρόνια.

Στο βίντεο της Neuralink, ο μακάκος παίζει βιντεοπαιχνίδια αρχικά με ένα τζόιστικ και μετά χωρίς:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Bill Gates: Η Amazon, η Apple και το Facebook θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην μελλοντική τεχνολογία

Η εξέλιξη του εγκεφάλου ‘συνδεδεμένη’ με την τεχνολογία

Ελπιδοφόρα ανάπτυξη εμφυτεύσιμων διασυνδέσεων εγκεφάλου-μηχανής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων των DarkSide

Κυβερνοεπιθέσεις: Σύμφωνα με αναρτήσεις των χάκερ στον σκοτεινό ιστό, τουλάχιστον 750 gigabyte δεδομένων παραβιάστηκαν κατά την επίθεση στο γαλλικό παράρτημα της Toshiba.

Το Zoom αποκτά πρόσβαση στο ειδικό API της Apple για την κάμερα iPad

Zoom: Το Zoom αποτέλεσε μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες που χρησιμοποιήθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και τώρα έχει αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ειδικό iPadOS API που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί την κάμερα του iPad, ενώ η εφαρμογή χρησιμοποιείται σε λειτουργία πολλαπλών εργασιών Split View.

Μπορούν τα παιχνίδια να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση του εμβολίου;

Εμβόλια παραπληροφόρηση παιχνίδια: Η Soraiya Verjee, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Sea Monster μας λέει πώς τα παιχνίδια μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα για την υγεία και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση των εμβολίων. Ακολουθώντας την παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19, έχουν εξαπλωθεί θεωρίες παραπληροφόρησης και συνωμοσίας σχετικά με την προέλευσή της, όπως τα κυτταρικά δίκτυα 5G που […]

Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει σαφώς να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Ο Keely συνιστά: «Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει σαφώς να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να εξετάσουν τι άλλο μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν τους εαυτούς τους, τους ασθενείς τους και άλλους ενδιαφερόμενους ασφαλέστερους».

Τι λένε τα στοιχεία για το ρεκόρ των κερδών της Amazon

Amazon: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις από το 2011. Τα νούμερα αυτά καταγράφηκαν την ώρα που ο κορωνοϊός σάρωνε τον πλανήτη. Με τις χώρες και τα κράτη να βρίσκονται σε lockdown οι πολίτες στράφηκαν στις online αγορές. Μάλιστα, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον Prime συνδρομητές στην Amazon.

Παραμένει το drone της Nasa για έρευνες στον Άρη

Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ταξίδεψε σε άλλον πλανήτη. Το Ingenuity, το drone της αποστολής Perseverance της NASA, έφτασε στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή που τον μετέφερε εκεί.

Καμπανάκι για μονοπωλιακούς περιορισμούς στο App Store από την ΕΕ

Apple: Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κατηγόρησαν την Πέμπτη την Apple ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού καταστήματος App Store, στην πρώτη από μια σειρά τεσσάρων υποθέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλά πρόστιμα και αλλαγή πρακτικών.

Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα της SpaceX

SpaceX: Η διαστημική κάψουλα προσθαλασσώθηκε στις 02:56 τοπική ώρα (09:56 ώρα Ελλάδος) στον Κόλπο του Μεξικού, ανοιχτά της Πάναμα Σίτι, στην Φλόριντα, έπειτα από πτήση εξίμισι ωρών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με τη Nasa. Οι Αμερικανοί Μάικλ Χόπκινς, Βίκτορ Γκλόβερ, Σάνον Ουόκερ και ο Ιάπωνας Σοίτσι Νογκούτσι ήταν τον Νοέμβριο οι πρώτοι αστροναύτες «επιχειρησιακής» αποστολής που μεταφέρθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την διαστημική εταιρεία του Ίλον Μασκ, η οποία καθιερώθηκε ως απαραίτητος εταίρος της Nasa.