Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης (BMC) και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (BU) δημοσίευσαν μια νέα μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς την ανάπτυξη μιας μεθόδου για τη δημιουργία ανθρώπινων κυψελιδικών επιθηλιακών κυττάρων τύπου Ι (AT1) από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs).

Η ικανότητα αναδημιουργίας αυτών των κυττάρων σε ένα μοντέλο που βασίζεται στο iPSC θα επιτρέψει στους ερευνητές να αναλύσουν τα ιστορικά δύσκολο να απομονωθούν κύτταρα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, συμβάλλοντας στην περαιτέρω κατανόηση της αναγέννησης του ανθρώπινου πνεύμονα και μπορεί τελικά να επιταχύνει την πρόοδο στη θεραπεία και τις θεραπευτικές επιλογές για άτομα που ζουν με πνευμονικές παθήσεις. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell Stem Cell.

Οι πνευμονικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονικής ίνωσης και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), προκαλούν σημαντική θνησιμότητα και νοσηρότητα παγκοσμίως και πολλές πνευμονικές παθήσεις δεν διαθέτουν επαρκείς θεραπευτικές επιλογές. Καθώς η επιστήμη και η ιατρική έχουν προχωρήσει, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια σαφή ανάγκη για πρόσθετες γνώσεις σχετικά με τα πνευμονικά κύτταρα που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ασθενών.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν ένα in vitro μοντέλο ανθρώπινων ΑΤ1 κυττάρων, τα οποία καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα του φραγμού ανταλλαγής αερίων του απομακρυσμένου πνεύμονα και αποτελούν πιθανή πηγή ανθρώπινων AT1 για την ανάπτυξη αναγεννητικών θεραπειών. Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και η πνευμονική ίνωση.

«Η αποκάλυψη της ικανότητας δημιουργίας ανθρώπινων κυψελιδικών επιθηλιακών κυττάρων τύπου Ι (AT1) και παρόμοιων τύπων κυττάρων, από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs), έχει διευρύνει τις γνώσεις μας για τις βιολογικές διεργασίες και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατανόηση και τη διαχείριση της νόσου», δήλωσε ο Darrell Kotton. MD, Διευθυντής του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής (CReM) του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης.

Αυτή η νέα μελέτη προωθεί επίσης τον στόχο του CReM να δημιουργήσει κάθε τύπο ανθρώπινου πνευμονικού κυττάρου από iPSCs ως μονοπάτι για τη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου και παρέχει μια πηγή κυττάρων για μελλοντική μεταμόσχευση για την αναγέννηση κατεστραμμένων πνευμονικών ιστών in vivo.

«Γνωρίζουμε ότι το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί σε τραυματισμό και να αναγεννήσει χαμένα ή κατεστραμμένα κύτταρα, αλλά το βάθος αυτής της γνώσης είναι επί του παρόντος περιορισμένο», δήλωσε η Claire Burgess, Ph.D., Boston University Chobanian and Avedisian School of Medicine, η οποία είναι η ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Αναμένουμε ότι αυτό το πρωτόκολλο θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν τα κύτταρα AT1 σε τοξίνες, βακτήρια και ιούς και θα χρησιμοποιηθεί σε βασικές αναπτυξιακές μελέτες, μοντελοποίηση ασθενειών και πιθανή μηχανική μελλοντικών αναγεννητικών θεραπειών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μυστηριώδες ξέσπασμα πνευμονίας στην Αργεντινή

ΕΠΕ: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Νέες έρευνες αναιρούν τις ισχύουσες πεποιθήσεις για την προέλευση των νοσοκομειακών λοιμώξεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους επαγγελματίες υγείας να διαβάζουν μπερδεμένα ΗΕΓ για να σώζουν ζωές

Και σε αυτήν την περίπτωση, το ερμηνεύσιμο μοντέλο ήταν στην πραγματικότητα πιο ακριβές. Παρέχει επίσης μια οπτική γωνία των τύπων ανώμαλων ηλεκτρικών σημάτων που εμφανίζονται στον εγκέφαλο, κάτι που είναι πραγματικά χρήσιμο για φροντίδα βαρέως πασχόντων ασθενών».

Νέα ακουστικά ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν ένα άτομο στο πλήθος

Ακουστικά ΑΙ: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει ένα αξιοσημείωτο άλμα στην προσωπική τεχνολογία ήχου μέσω ακουστικών με τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν μόνο τον ανεπιθύμητο θόρυβο.

Eμφύτευμα εγκεφάλου AI για επιζήσαντες εγκεφαλικού και για την επικοινωνία τους στα Αγγλικά και Ισπανικά

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επιστήμονες φέρεται να δημιούργησαν ένα δίγλωσσο εμφύτευμα εγκεφάλου με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες ενός επιζώντος εγκεφαλικού σε προτάσεις, είτε στα ισπανικά είτε στα αγγλικά

Η νέα συσκευή παρακολούθησης ιδρώτα δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα

Ο Δρ Kim Joohee δήλωσε: «Μέσα από δύο χρόνια συνεργατικής έρευνας με το Northwestern University, όχι μόνο αντιμετωπίσαμε τους περιορισμούς των υπαρχουσών μεθόδων για την πρόκληση ιδρώτα, αλλά επιτύχαμε επίσης επιτυχία στην κλινική έρευνα, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση».

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Close Icon