Τεχνολογία

Metaverse: Ένας εναλλακτικός υπερσύγχρονος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά σας

Metaverse: Ένας εναλλακτικός υπερσύγχρονος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά σας

Metaverse: Η πανδημία υπήρξε το εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός νέου, υπερσύγχρονου, εναλλακτικού σύμπαντος.

Το Metaverse είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην επιστημονική φαντασία. Πρόκειται για έναν συνδυασμό του προθέματος “meta”, που σημαίνει πέρα και “σύμπαν”. Αναφέρεται σε κοινόχρηστους εικονικούς κόσμους όπου γη, κτίρια, είδωλα και ακόμη και ονόματα μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν, συχνά χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα. Σε αυτά τα περιβάλλοντα, οι άνθρωποι μπορούν να τριγυρνούν με φίλους, να επισκέπτονται κτίρια, να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες και να παρακολουθούν εκδηλώσεις.

Εξάπλωση του metaverse

Η ιδέα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Άλλωστε, τα μέτρα αποκλεισμού και οι πολιτικές από το σπίτι ώθησαν περισσότερους ανθρώπους στο διαδίκτυο τόσο για επαγγελματικούς λόγους όσο και για ευχαρίστηση. Ο όρος καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία εικονικών πραγματικοτήτων, από εργαλεία στο χώρο εργασίας έως παιχνίδια και πλατφόρμες κοινότητας. Πολλές από τις νέες πλατφόρμες υποστηρίζονται από τεχνολογία blockchain, χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα και μη διακριτά μάρκες (NFT), επιτρέποντας την κατασκευή, ιδιοκτησία και δημιουργία εσόδων για ένα νέο είδος αποκεντρωμένου ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου.

Το metaverse μπορεί να χωριστεί σε δύο διαφορετικούς τύπους πλατφορμών. Τα πρώτα επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός metaverse που βασίζεται σε blockchain, χρησιμοποιώντας NFT και κρυπτονομίσματα. Πλατφόρμες όπως το Decentraland και το Sandbox επιτρέπουν στους ανθρώπους να αγοράζουν εικονικά αγροτεμάχια και να χτίζουν το δικό τους περιβάλλον. Η δεύτερη ομάδα χρησιμοποιεί το metaverse για να αναφέρεται γενικά σε εικονικούς κόσμους, όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν για επαγγελματικούς λόγους ή αναψυχή. Η Facebook Inc ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι δημιουργεί μια ομάδα προϊόντων που θα εργάζεται στο metaverse.

Τα Roblox, Fortnite και Minecraft, πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών όπου οι χρήστες μπορούν να ανταγωνίζονται και να συνεργάζονται σε παιχνίδια καθώς και να δημιουργούν τα δικά τους, εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Ενώ πολλές πλατφόρμες metaverse παρέχουν δωρεάν λογαριασμούς στους χρήστες, οι χρήστες που αγοράζουν ή εμπορεύονται εικονικά περιουσιακά στοιχεία σε πλατφόρμες που βασίζονται σε blockchain πρέπει να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα.

Αρκετές πλατφόρμες που βασίζονται σε blockchain απαιτούν κρυπτονομίσματα που βασίζονται σε Ethereum, όπως το MANA for Decentraland και το SAND for The Sandbox, για την αγορά και την εμπορία εικονικών περιουσιακών στοιχείων. Στο Decentraland, οι χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν έργα τέχνης NFT ή να χρεώσουν την είσοδο σε μια εικονική έκθεση ή συναυλία. Μπορούν επίσης να κερδίσουν χρήματα μέσω εμπορίας γης, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Στο Roblox, οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν χρήματα χρεώνοντας άλλους χρήστες για πρόσβαση σε παιχνίδια που δημιουργούν.

Το μέλλον του metaverse

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό είναι δυνατή μια πραγματική μετα -αντίδραση, η οποία αναπαράγει πλήρως την πραγματική ζωή ή πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να αναπτυχθεί. Πολλές πλατφόρμες στο metaverse που βασίζεται σε blockchain εξακολουθούν να αναπτύσσουν τεχνολογία Augmented Reality (AR) και Virtual Reality (VR) που θα επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλεπιδρούν πλήρως στο χώρο. Ο λογιστικός και συμβουλευτικός κολοσσός PwC προβλέπει ότι οι τεχνολογίες VR και AR θα δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030, έναντι 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκλειδώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό μέσω υπεραυτοματισμού

Η Cognetivity Neurosciences αναδείχθηκε νικήτρια στα Health Tech Awards 2021

Η τεχνολογία στον κλάδο της ασφάλισης προσφέρει πληροφορίες προς αποφυγή καταστροφών

Η τεχνολογία βοηθά γιατρούς και φαρμακοποιούς να συνυπάρχουν καλύτερα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Καναδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν την ανάπτυξη ενός νέου τύπου προσθετικής χρησιμοποιώντας μαλακή ρομποτική με δυνατότητα μικρορευστοποίησης που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα έλκη του δέρματος και τον πόνο σε ασθενείς με διαβήτη που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.