Τεχνολογία

Μελάνωμα: Νέα τεχνολογία γονιδιακού προφίλ αποκαλύπτει βιοδείκτες μελανώματος

Μελάνωμα: Νέα τεχνολογία γονιδιακού προφίλ αποκαλύπτει βιοδείκτες μελανώματος

Μελάνωμα: Μια νέα μελέτη υπό την καθοδήγηση του UC Davis ρίχνει φως στους ειδικούς κυτταρικού τύπου βιοδείκτες ή σημάδια μελανώματος. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Investigative Dermatology.

Το μελάνωμα, ο πιο θανατηφόρος από τους κοινούς καρκίνους του δέρματος, είναι ιάσιμο με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η διάγνωση του κλινικά και κάτω από το μικροσκόπιο μπορεί να περιπλέκεται από αυτό που ονομάζονται μελανοκυτταρικοί σπίλοι – αλλιώς γνωστά ως σημάδια γέννησης ή σπίλοι που δεν είναι καρκινικοί. Η ανάπτυξη του μελανώματος είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων όπου τα «μελανοκύτταρα», ή τα κύτταρα του δέρματος που περιέχουν μελανίνη, μεταλλάσσονται και πολλαπλασιάζονται. Ο σωστός εντοπισμός του μελανώματος σε πρώιμο στάδιο είναι κρίσιμος για τη βελτίωση της επιβίωσης.

«Οι βιοδείκτες της πρώιμης εξέλιξης του μελανώματος και η προέλευσή τους μέσα στον όγκο και το μικροπεριβάλλον του είναι ένα πιθανό κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος», δήλωσε η  συγγραφέας της μελέτης Maija Kiuru, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας και παθολογίας στο UC Davis Health. “Για να ξετυλίξουμε το μυστήριο, χρησιμοποιήσαμε υψηλού πλέγματος χωρικό προφίλ RNA για να συλλάβουμε διαφορετικά μοτίβα γονιδιακής έκφρασης στους κυτταρικούς τύπους κατά την ανάπτυξη του μελανώματος. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει τη μελέτη της έκφρασης εκατοντάδων ή χιλιάδων γονιδίων χωρίς να διαταράσσεται η φυσική αρχιτεκτονική του όγκου.”

Νέα τεχνολογία

Η μελέτη εξέτασε την έκφραση περισσότερων από 1.000 γονιδίων σε 134 περιοχές ενδιαφέροντος εμπλουτισμένες με μελανοκύτταρα, ένα κύτταρο στο δέρμα και τα μάτια που παράγει τη χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, καθώς και γειτονικά κερατινοκύτταρα ή κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ο ιστός που εξετάστηκε προήλθε από βιοψίες ασθενών από 12 όγκους, που κυμαίνονται από καλοήθεις έως κακοήθεις, χρησιμοποιώντας το NanoString GeoMx Digital Spatial Profiler.

“Βρήκαμε ότι οι βιοδείκτες μελανώματος εκφράζονται από συγκεκριμένους κυτταρικούς τύπους, μερικοί από τα καρκινικά κύτταρα αλλά άλλοι από γειτονικά κύτταρα στο λεγόμενο μικροπεριβάλλον όγκου. Η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση ήταν ότι ο S100A8, ο οποίος είναι ένας γνωστός δείκτης μελανώματος που θεωρείται ότι εκφράζεται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, εκφράστηκε από κερατινοκύτταρα που αποτελούν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος που ονομάζεται επιδερμίδα», είπε η Kiuru. «Οι βιοδείκτες του μελανώματος στην επιδερμίδα έχουν παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν».

Τα κερατινοκύτταρα είναι επιδερμικά κύτταρα που έχουν πολλαπλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού φραγμού ενάντια στους μικροοργανισμούς, τη θερμότητα, την απώλεια νερού και την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα φυσιολογικά κερατινοκύτταρα ελέγχουν επίσης την ανάπτυξη των μελανοκυττάρων. «Απροσδόκητα, ανακαλύψαμε ότι το S100A8 εκφράζεται από τα κερατινοκύτταρα στο μικροπεριβάλλον του όγκου κατά την ανάπτυξη του μελανώματος», είπε η Kiuru. “Εξετάσαμε περαιτέρω την έκφραση S100A8 σε 252 καλοήθεις και κακοήθεις μελανοκυτταρικούς όγκους, οι οποίοι έδειξαν εμφανή έκφραση S100A8 προερχόμενη από κερατινοκύτταρα στο μελάνωμα αλλά όχι σε καλοήθεις όγκους. Αυτό υποδηλώνει ότι η έκφραση S100A8 στην επιδερμίδα μπορεί να είναι ένας εύκολα ανιχνεύσιμος δείκτης ανάπτυξης μελανώματος.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το αντηλιακό βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου του δέρματος:

Πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

Ο FDA προειδοποιεί κατά της χρήσης αμέτρητων προϊόντων για την αφαίρεση κηλίδων δέρματος και σπίλων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μοντέλο AI στοχεύει να προβλέπει τη γεύση των φαρμάκων

Η τήρηση της θεραπείας είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική με τα αντιβιοτικά, καθώς η διακοπή της θεραπείας θα συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή. "Με τα αντιβιοτικά, εάν ο ασθενής δεν το πάρει, ναι, δεν θα βελτιωθεί. Αλλά επίσης θα συμβάλετε στην αντιμικροβιακή αντοχή", είπε ο Δρ Abdelhakim. «Είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους υπόλοιπους από εμάς».

Τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την υγειονομική περίθαλψη

Ιατρική τεχνολογία: Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το VR/AR, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η ρομποτική ή η νανοτεχνολογία.

Προώθηση της ψηφιακής ισότητας για τη δημιουργία συνδεδεμένων κοινοτήτων

Ψηφιακή ισότητα: Πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα άτομα μπορούν να συμμετέχουν στον ψηφιακό κόσμο, ανεξάρτητα από την ικανότητα, την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο.

Google ΗΠΑ: Παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία της υγείας των παιδιών

Google ΗΠΑ: Η εφαρμογή της πολιτικής της Google για το ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών προϊόντων στη χώρα καταγωγής της θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την έκθεση των παιδιών σε αυτό το διαδικτυακό περιεχόμενο.