Ρεπορτάζ Υγείας

Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας: Το μελάνωμα μπορεί να προληφθεί με τακτικούς δερματικούς ελέγχους και τον κανόνα «ABCDE»

Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας: Το μελάνωμα μπορεί να προληφθεί με τακτικούς δερματικούς ελέγχους και τον κανόνα «ABCDE»

Τα μελανώματα είναι εξαιρετικά ιάσιμα εάν διαγνωστούν έγκαιρα, με 99% μέσο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για όσους είχαν διαγνωστεί πριν εξαπλωθούν στους λεμφαδένες.

Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας: Η Casey DeSantis επιστρέφει στην εκστρατεία μετά τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού Η πρώτη κυρία της Φλόριντα, Κέισι Ντε Σάντις, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, εκφώνησε την πρώτη της ομιλία στην προεκλογική εκστρατεία τη Δευτέρα το βράδυ μετά τη μάχη της με τον καρκίνο του μαστού. Η γνώση σας των “ABC” μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Η πρωταγωνίστρια του “The Real Housewives of Orange County”, Tamra Judge, μπήκε πρόσφατα στο Instagram για να υπενθυμίσει στους ακολούθους της τους κινδύνους του μελανώματος.

“Ο Μάιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα. Πηγαίνετε να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο του δέρματος του σώματος, θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας. #melanomasurvivor”, δημοσίευσε πριν από αρκετές ημέρες. Η 54χρονη διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος το 2017 αφού παρατήρησε για πρώτη φορά έναν σπίλο εκείνο το καλοκαίρι σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή — τον γλουτό, αλλά αργότερα διαγνώστηκε ως μελάνωμα αφού ένας θεραπευτής μασάζ την ενθάρρυνε να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν σοβαρός, σύμφωνα με το Self, μια πλατφόρμα περιεχομένου ευεξίας και υγείας.

«Πιθανότατα δεν θα ήξερα ποτέ, ούτε καν ότι ήταν εκεί γιατί δεν γυρνάω και δεν κοιτάζω πίσω εκεί», είπε η ιθαγενής της Καλιφόρνια. “Δεν πόνεσε. Δεν υπήρχε τίποτα, δεν ανέβηκε. Δεν υπήρχε λόγος να σκεφτώ ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.” Λίγους μήνες αργότερα ένας δερματολόγος έκανε βιοψία στη βλάβη και βρήκε μελάνωμα.

Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και τώρα είναι απαλλαγμένη από καρκίνο του δέρματος. Εφαρμόστε αντηλιακό για την πρόληψη καρκίνου του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το μελάνωμα αντιπροσωπεύει περίπου μόνο το 1% όλων των καρκίνων του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

“Το μελάνωμα, η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία.

Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε έναν υπάρχοντα σπίλο”, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

“Η συνολική συχνότητα του μελανώματος συνεχίζει να αυξάνεται. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά μελανώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες διπλασιάστηκαν από το 1988 έως το 2019 και παγκοσμίως, ο αριθμός των διαγνώσεων μελανώματος αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 50% έως το 2040.”

Η χρήση αντηλιακού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Θεωρείται ότι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) είτε από τον ήλιο είτε από το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, σύμφωνα με τη δερματολογική ένωση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πάνω από το 90% των περιπτώσεων μελανώματος προέρχονται από βλάβες του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία.

«Η χρήση σολάριουμ πριν από την ηλικία των 20 ετών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε μελάνωμα κατά 47%, και ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε χρήση», προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

“Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας παροτρύνει όλους να εξετάζουν το δέρμα τους τακτικά. Αυτό σημαίνει ότι κοιτάζετε ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της πλάτης, του τριχωτού της κεφαλής, των παλαμών σας, των πελμάτων σας και μεταξύ των ποδιών σας.”

Και αν παρατηρήσετε σπίλο στο δέρμα σας, ακολουθήστε τον «κανόνα ABCDE» για να ξέρετε πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Το “A” σημαίνει ασυμμετρία όπου το μισό σημείο είναι διαφορετικό από το άλλο, το “B” σημαίνει ένα ακανόνιστο περίγραμμα, το “C” σημαίνει χρώμα, όπου ο τυφλοπόντικας αλλάζει χρώμα από τη μια περιοχή στην άλλη, το “D ” σημαίνει διάμετρος, όπου ο τυφλοπόντικας είναι μεγαλύτερος από το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού και το “E” σημαίνει εξέλιξη, όπου το σημείο φαίνεται διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

Βάζοντας αντηλιακό σε ένα παιδί

«Εάν παρατηρήσετε έναν νέο σπίλο, έναν σπίλο διαφορετικό από τους άλλους στο δέρμα σας ή έναν που αλλάζει, φαγούρα ή αιμορραγεί, ακόμα κι αν είναι μικρότερος από 6 χιλιοστά, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να δείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο το συντομότερο δυνατό.», συμβουλεύει η AAD.

Τα μελανώματα είναι εξαιρετικά ιάσιμα εάν διαγνωστούν έγκαιρα, με 99% μέσο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για όσους είχαν διαγνωστεί πριν εξαπλωθούν στους λεμφαδένες. Η πρόληψη κατά των επιβλαβών ακτίνων UV είναι απαραίτητη, επομένως η δερματολογική ένωση συμβουλεύει: “Οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. Φοράτε επίσης ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο, όπως μακρυμάνικα πουκάμισα, παντελόνια, καπέλα με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία UV, σύμφωνα με την AAD.

Αλλά για πιο αποτελεσματική αντηλιακή προστασία, αναζητήστε ειδικά ρούχα με αριθμό παράγοντα υπεριώδους προστασίας (UPF) στην ετικέτα. Και εφαρμόστε αντηλιακό ευρέος φάσματος που είναι επίσης ανθεκτικό στο νερό με SFP 30 ή υψηλότερο σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα, θυμηθείτε να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις κοντά στο νερό, το χιόνι και την άμμο, επειδή οι αντανακλαστικές τους ιδιότητες μπορούν «… να εντείνουν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου , που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για ηλιακά εγκαύματα». “Αποφύγετε τα κρεβάτια μαυρίσματος. Εάν θέλετε να φαίνεστε μαύρες, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν αυτομαυρίσματος, αλλά συνεχίστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό μαζί του.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το οφθαλμικό μελάνωμα και πώς αντιμετωπίζεται;

Μπορεί η εγκυμοσύνη να αλλάξει την εμφάνιση των σπίλων;

Περίπου 7,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτιμάται ότι έχουν κάποιον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντική ανακάλυψη από Βρετανούς επιστήμονες με τη συμβολή της Al για τον καρκίνο του προστάτη

Ο ερευνητής Κόλιν Κούπερ από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, τόνισε ότι αν και ο καρκίνος του προστάτη είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο ποσοστό όλων των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες, η περιττή θεραπεία θα μπορούσε συχνά να αποφευχθεί, όπως και οι παρενέργειες που προκαλεί.

Θεαγένειο: ΕΔΕ διέταξε ο Άδωνις Γεωργιάδης για περιστατικό στη Γαστρεντερολογική Κλινική

Θεαγένειο: "Δεν θα παίξει κανένας πολιτικά παιχνίδια κατά του ΕΣΥ, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς. Πρόκειται περί ντροπής. Ο υπεύθυνος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά", δήλωσε ο υπουργός.

Άργος: 34χρονος χτύπησε την 32χρονη σύζυγό του και την περιέλουσε με χλωρίνη

Άργος: Ένας 34χρονος χτύπησε με σίδερο τη σύζυγό του και στη συνέχεια την περιέλουσε με χλωρίνη. Το θύμα διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Τρίπολης από τον ίδιο τον δράστη.