Τεχνολογία

Μαστογραφία: Νέα τεχνολογία βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μαστογραφία: Νέα τεχνολογία βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μαστογραφία: Η τομοσύνθεση εντόπισε 5,3 καρκίνους του μαστού για κάθε 1.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο, σε σύγκριση με 4,5 ανά 1.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο με δισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία.

Η νεότερη τεχνολογία σάρωσης μπορεί να εντοπίσει περισσότερους καρκίνους του μαστού και να μειώσει το ποσοστό των επίφοβων ψευδώς θετικών, δείχνει μια μεγάλη, νέα μελέτη. Τώρα διαθέσιμο σε έναν αυξανόμενο αριθμό εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, η τομοσύνθεση χρησιμοποιεί ακτίνες Χ χαμηλής δόσης και ανακατασκευές υπολογιστή για να δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες των μαστών για να εντοπίσει καρκίνους. Αντίθετα, η παραδοσιακή μαστογραφία δημιουργεί 2D εικόνες των μαστών.

Νέα τεχνολογία για την μαστογραφία

“Η τομοσύνθεση γίνεται το πρότυπο περίθαλψης και η ασφάλιση συνήθως την καλύπτει», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Έμιλι Κόναντ, επικεφαλής του τμήματος απεικόνισης μαστού στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια. “Αναζητήστε μέρη που προσφέρουν αυτήν την τεχνολογία.”

Η νέα μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες ηλικίας 40 έως 79 ετών που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο είτε με 3D είτε με 2D ψηφιακή μαστογραφία μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Δεκεμβρίου 2020 σε πέντε μεγάλα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότερες γυναίκες είχαν τουλάχιστον δύο προληπτικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, για συνολικά σχεδόν 2,5 εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η τομοσύνθεση εντόπισε 5,3 καρκίνους του μαστού για κάθε 1.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο, σε σύγκριση με 4,5 ανά 1.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο με δισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία. Επιπλέον, υπήρξε χαμηλότερο ποσοστό ψευδώς θετικών και ανακλήσεων για πρόσθετη απεικόνιση με τομοσύνθεση.

Τα ψευδώς θετικά εμφανίζονται όταν σας λένε ότι χρειάζεστε παρακολούθηση παρακολούθησης, αλλά δεν ανευρίσκεται καρκίνος του μαστού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστιο άγχος και υπάρχουν αυξημένα κόστη και κίνδυνοι που σχετίζονται με τις πρόσθετες δοκιμές.

“Με την τομοσύνθεση, μια ακτίνα ακτίνων Χ λαμβάνει πολλές εικόνες χαμηλής δόσης σε ένα τόξο πάνω από το κεφάλι σας και ο υπολογιστής αναδομεί το στήθος, ώστε να μπορώ πραγματικά να μετακινηθώ στα στρώματα του ιστού του μαστού σας”, είπε ο Conant. “Μπορώ να περάσω από τον ιστό στρώμα-στρώμα για να δω αν είναι πραγματική βλάβη ή όχι”.

Ενώ η τεχνολογία 3D είναι καλύτερη στον έλεγχο των πυκνών μαστών για καρκίνο από τις παραδοσιακές 2D μαστογραφίες, δεν λύνει πλήρως αυτό το πρόβλημα, σημείωσε. “Το πραγματικά πυκνό στήθος μοιάζει με χιονοθύελλα σε ορισμένες εικόνες και λόγω της λευκότητας, δεν μπορείς να βρεις βλάβες”, εξήγησε. “Είναι πιο δύσκολο να δεις καρκίνους γιατί καλύπτονται από λευκό αδενικό ιστό”.

Υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μαστού μετά από οποιονδήποτε τύπο μαστογραφίας θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται για τον έλεγχο των πραγματικά πυκνών μαστών για καρκίνο, είπε. Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 14 Μαρτίου στο περιοδικό Radiology.

Οι ειδικοί στον καρκίνο του μαστού είναι ενθουσιασμένοι με την τρισδιάστατη τεχνολογία προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού.”Η τομοσύνθεση είναι πιο λεπτομερής και προηγμένη από την παραδοσιακή μαστογραφία”, δήλωσε η Δρ Katherina Sawicki Calvillo, χειρουργός μαστού και ιδρύτρια του New England Breast and Wellness στο Wellesley της Μασαχουσέτης.

Το μειονέκτημα είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στην ακτινοβολία. Ωστόσο, “τα οφέλη από την καλύτερη ανίχνευση καρκίνου υπερτερούν αυτού του κινδύνου”, είπε. “Εάν σε έναν ασθενή έχουν πει ότι έχει πυκνό ιστό μαστού, θα πρέπει να αναζητήσει ένα κέντρο που να προσφέρει τομοσύνθεση”.

Η Δρ Marisa Weiss, επικεφαλής ιατρός και ιδρύτρια του Breastcancer.org, συμφώνησε. “Για τις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ο τύπος μαστογραφίας ψηφιακής τομοσύνθεσης μαστού αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική επιλογή για την οποία αξίζει να πιέσουμε γιατί σας ενημερώνει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν υπάρχει κάτι ανησυχητικό ή εάν η ακτή είναι ξεκάθαρο”, είπε ο Βάις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

7 ιατρικές τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον

Νέα ιατρική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στην πλάτη

Νέο τεστ ούρων για τη μη επεμβατική ανίχνευση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιατρική επιστήμη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

Υγεία καρδιάς: Μια λιγότερο τραυματική εναλλακτική στην παραδοσιακή χειρουργική ανοιχτής καρδιάς, είναι οι ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις της καρδιάς έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια

Εξέταση αίματος προβλέπει τη λειτουργική έκβαση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το BD-tau λειτουργεί ως βιοδείκτης για τις περισσότερες υποομάδες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική κλινική εφαρμογή.

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

Πολλά από τα ψηφιακά εργαλεία που υιοθετούν τα νοσοκομεία επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας για τους υπαλλήλους τους ή στη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών. 

Singles in America: Πώς να σπάσετε τον πάγο στα ραντεβού με AI

Singles in America: Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ραντεβού με τεχνητή νοημοσύνη είναι σε πρώιμα στάδια, με μόλις το 6% όλων των ανύπαντρων και το 14% των ατόμων που βγαίνουν ραντεβού στο διαδίκτυο να λένε ότι έχουν πειραματιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τη ζωή τους.