Τεχνολογία

Μακροζωία φωτοθεραπεία: Αποτελεσματική στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής γήρανσης

Μακροζωία φωτοθεραπεία: Αποτελεσματική στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής γήρανσης

Μακροζωία φωτοθεραπεία: Η φωτοβιοτροποποίηση μετριάζει τη μειωμένη καρδιακή λειτουργία που σχετίζεται με την ηλικία, βελτιώνοντας τον νευρομυϊκό συντονισμό και αυξάνοντας τη μακροζωία.

Η φωτοθεραπεία έχει αποδείξει τη χρησιμότητά της στη θεραπεία ποικίλων ασθενειών. Μπορεί όμως να καθυστερήσει την εμφάνιση ασθένειας που σχετίζεται με την ηλικία; Φαίνεται ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να είναι ναι. Σύμφωνα με μια μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο Lasers in Surgery and Medicine, η θεραπεία με φωτοβιοτροποποίηση, μια μορφή θεραπείας με χαμηλή δόση φωτός που έχει σημειωθεί ότι είναι αποτελεσματική σε χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η υπέρταση και η αθηροσκλήρωση, μετριάζοντας τη μειωμένη καρδιακή λειτουργία που σχετίζεται με την ηλικία, βελτιώνοντας τον νευρομυϊκό συντονισμό και αυξάνοντας τη μακροζωία.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι αφαιρούν 17,9 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. σχεδόν το 20% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο και η καρδιακή νόσος εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Ο Praveen Arany, ειδικός στο PBM από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και ο Edward G Lakatta του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση (μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας) εξέτασαν τις επιδράσεις της θεραπείας με PBM στις καρδιαγγειακές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία σε ένα μοντέλο ποντικιού επιταχυνόμενης καρδιακής γήρανσης.

Λάμπει ένα φως στην καρδιαγγειακή γήρανση

Ο Praveen Arany, μέλος της σχολής του UB, είναι ο κύριος ερευνητής σε μια μελέτη που εξέτασε εάν η θεραπεία με φως θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στην επιβράδυνση της καρδιακής επιδείνωσης που σχετίζεται με την ηλικία. «Η ιδέα ήταν να δούμε εάν η παρέμβαση στη μέση ηλικία θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να αποφύγουν περαιτέρω επιδείνωση της καρδιάς που σχετίζεται με την ηλικία», λέει ο Arany, αναπληρωτής καθηγητής στοματικής βιολογίας στη Σχολή Οδοντιατρικής και συνεργάτης του PI με τον Lakatta στη μελέτη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην καρδιακή πάθηση και τη λειτουργία σε μεσήλικες ποντίκια – εκείνα σε μεγάλη ηλικία 14 μηνών. Η έρευνα έδειξε βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς μετά την έκθεση σε θεραπεία με PBM και το PBM μείωσε επίσης το πάχος του καρδιακού τοιχώματος. «Καθώς οι μύες πυκνώνουν, γίνονται πιο άκαμπτοι και η άντληση της καρδιάς είναι λιγότερο αποτελεσματική», λέει ο Arany. Βελτιώθηκε επίσης η συμμετρία βάδισης – παρατήρηση του πώς τα ποντίκια απέδιδαν άνετα σε διάδρομο – υποδηλώνοντας βελτίωση στον νευρομυϊκό συντονισμό. Το πείραμα εξέθεσε ποντίκια σε μια δόση εγγύς υπέρυθρου φωτός χρησιμοποιώντας μια υπερυψωμένη πηγή φωτός LED και όχι μια εστιασμένη πηγή φωτός.

Η περιβαλλοντική έκθεση σε χαμηλή δόση λάμβανε χώρα πέντε ημέρες την εβδομάδα για δύο λεπτά κάθε μέρα. Μια ομάδα ποντικών που έχουν υποστεί γενετική επεξεργασία εκτρέφονται για να αναπτύξουν σοβαρή καρδιακή νόσο, η οποία συνήθως προκαλεί θάνατο. Ωστόσο, μετά τη θεραπεία με PBM, η καρδιακή νόσος μεταξύ αυτών των ποντικών που υποβλήθηκαν σε χειρισμό δεν προχώρησε. Το ποσοστό επιβίωσης μεταξύ της πιο ευαίσθητης ομάδας ήταν και εντυπωσιακό 100%, σε σύγκριση με το συνηθισμένο ποσοστό επιβίωσης 43%. Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά, παρόλο που η οκτάμηνη μελέτη διακόπηκε για τρεις μήνες λόγω του COVID-19.

Φως στο τέλος του τούνελ

Αυτή η μελέτη για την καρδιά ξεκινά, ασυνήθιστα, στο στόμα – ο Arany ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως οδοντίατρος. «Μετά την εξαγωγή δοντιού, πρέπει να περιμένουμε να επουλωθεί η πληγή πριν προχωρήσουμε στη θεραπεία», εξηγεί. «Με ενδιέφερε πώς να βελτιώσω και να επιταχύνω την επούλωση». Σύντομα έμαθε ότι η έκθεση της πληγής στο φως προήγαγε την επούλωση και άρχισε το ενδιαφέρον του για τη φωτοθεραπεία.

Η μελέτη έδειξε ότι η παραγωγή μιας ουσίας που ονομάζεται μετασχηματιστικός αυξητικός παράγοντας βήτα (TGF-β1) συσχετίζεται με την έκθεση σε PBM, υποδηλώνοντας ότι το PBM πυροδοτεί την ενεργοποίηση του TGF-β1. Η ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και ασθένειες, ειδικά σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Ο Arany λέει ότι ο TGF-β1 ρυθμίζει τη δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων, τη φλεγμονή και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγεί γιατί η θεραπεία με φως λειτουργεί.

Τα επόμενα βήματα

Όπως όλες οι θεραπείες, η φωτοθεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο εάν χορηγείται με τις κατάλληλες παραμέτρους. Για να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός (χρώμα), ένταση (δόση) και διάρκεια έκθεσης. Ορισμένα είδη φωτός, όπως το υπεριώδες φως και το φως που παράγεται από λέιζερ, μπορεί να είναι επιβλαβή και άλλα φώτα, αν και αβλαβή, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλή δόση εγγύς υπέρυθρο φως με μη θερμικό τρόπο, προσεκτικά προσαρμοσμένο, μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξήστε το προσδόκιμο ζωής παραμένοντας δραστήριοι στη ζωή σας

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

3 στους 5 αισθάνονται άγχος για τον προγραμματισμό της συνταξιοδότησης

Αν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100, τρώτε σαν υγιείς άνθρωποι που ζουν μέχρι τα 100

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το λογισμικό διάγνωσης να αυξάνει τα ποσοστά φυλετικής ανισότητας;

Λογισμικό διάγνωσης: Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς που ασχολούνται με την πνευμονική περίθαλψη, έχει συστήσει την κατάργηση των προσαρμογών με βάση τη φυλή στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας.

Ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ Α.Ε με το ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων

Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.