Τεχνολογία

Laser όρασης: Το laser για διόρθωση της όρασης μπορεί να προκαλούν επιπλοκές

Laser όρασης: Το laser για διόρθωση της όρασης μπορεί να προκαλούν επιπλοκές

Laser όρασης: Αυτή η χειρουργική επέμβαση διόρθωσης της όρασης χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1990. Η διόρθωση επιτυγχάνεται με ένα ειδικό λέιζερ που ανασχηματίζει τον κερατοειδή με σκοπό την αλλαγή της ισχύος εστίασης.

Ο όρος LASIK σημαίνει ουσιαστικά ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με laser. Αυτή η χειρουργική επέμβαση διόρθωσης της όρασης χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1990. Η διόρθωση επιτυγχάνεται με ένα ειδικό λέιζερ που ανασχηματίζει τον κερατοειδή με σκοπό την αλλαγή της ισχύος εστίασης. Το LASIK είναι μια κοινή διαδικασία διόρθωσης της όρασης που πολλοί Αμερικανοί θεωρούν ασφαλή και αποτελεσματική, αλλά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει τώρα συντάξει οδηγίες που προειδοποιούν για πιθανές επιπλοκές.

Η επέμβαση laser έχει επιπλοκές;

Αν και πολλοί ασθενείς είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση, η συνιστώμενη νέα οδηγία λέει ότι οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροφθαλμία, διπλή όραση, δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση και σε σπάνιες περιπτώσεις, χρόνιο πόνο στα μάτια. Ακόμη και μετά τη χειρουργική επέμβαση, ορισμένοι ασθενείς θα συνεχίσουν να χρειάζονται γυαλιά οράσεως. Το προσχέδιο σημειώνει επίσης ότι ορισμένοι τύποι ασθενών μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και εκείνων που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, ανέφεραν οι New York Times.

Από τότε που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά οι συστάσεις αυτό το καλοκαίρι, περισσότερα από 600 άτομα και επαγγελματικές οργανώσεις έχουν ασχοληθεί με το θέμα. «Το μόνο που ζητάμε είναι ισορροπία», είπε στους Times ο Vance Thompson, M.D., νέος αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής. «Αυτό το έγγραφο τονίζει κυρίως τους κινδύνους και τις επιπλοκές του LASIK, χωρίς αναφορά στα πλεονεκτήματα, και ο τόνος είναι αρκετά αρνητικός που θα τρομάξει τους ασθενείς». Ο Thompson σημείωσε ότι περισσότερο από το 90 τοις εκατό των ασθενών στις μελέτες του FDA ήταν ικανοποιημένοι επειδή «πέτυχαν καλή όραση χωρίς γυαλιά, κάτι που είναι ο στόχος των περισσότερων ασθενών».

Οι χειρούργοι και οι κατασκευαστές συσκευών προσπάθησαν να αποσύρουν το σχέδιο συστάσεων. Ωστόσο, μια επαγγελματική οργάνωση που εκπροσωπεί οπτομέτρους συνέστησε να προστεθούν ακόμη περισσότερες προφυλάξεις στο προσχέδιο, ώστε να συμπεριληφθούν οι έγκυες γυναίκες και εκείνες με ακανόνιστο αστιγματισμό, ανέφεραν οι Times.

Για να καταλήξει στο προσχέδιο συστάσεων, ο FDA συνεργάστηκε και ανέλυσε μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα του LASIK που δημοσιεύθηκαν την περασμένη δεκαετία. Μία από αυτές τις μελέτες έδειξε ότι τρεις μήνες μετά το LASIK, σχεδόν οι μισοί ασθενείς που δεν είχαν προηγουμένως οπτικά συμπτώματα το έκαναν μετά τη διαδικασία. Αυτό περιελάμβανε τη θέαση φωτοστέφανων γύρω από τα φώτα. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών είχαν ξηροφθαλμία.

Η FDA δεν έχει πει πότε θα οριστικοποιηθεί η καθοδήγηση. Το πρακτορείο απάντησε στους Times με μια δήλωση που απέρριψε ορισμένες επικρίσεις και σημειώνοντας ότι εκδίδει συστηματικά οδηγίες επισήμανσης για ιατρικές συσκευές, ανέφερε η εφημερίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την ιατρική επιστήμη;

Πώς έχει εξελιχθεί η τεχνολογία της υγείας στη Νότια Αφρική;

Ελέγξτε την ποσότητα νερού που καταναλώνετε καθημερινά

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

Υγεία καρδιάς: Μια λιγότερο τραυματική εναλλακτική στην παραδοσιακή χειρουργική ανοιχτής καρδιάς, είναι οι ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις της καρδιάς έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια

Εξέταση αίματος προβλέπει τη λειτουργική έκβαση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το BD-tau λειτουργεί ως βιοδείκτης για τις περισσότερες υποομάδες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική κλινική εφαρμογή.

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

Πολλά από τα ψηφιακά εργαλεία που υιοθετούν τα νοσοκομεία επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας για τους υπαλλήλους τους ή στη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών. 

Singles in America: Πώς να σπάσετε τον πάγο στα ραντεβού με AI

Singles in America: Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ραντεβού με τεχνητή νοημοσύνη είναι σε πρώιμα στάδια, με μόλις το 6% όλων των ανύπαντρων και το 14% των ατόμων που βγαίνουν ραντεβού στο διαδίκτυο να λένε ότι έχουν πειραματιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τη ζωή τους.