Τεχνολογία

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Η ιδέα να καθίσετε σε μια οδοντιατρική καρέκλα κάνει τις παλάμες σας να ιδρώνουν; Ή απλώς αποφεύγετε να κλείσετε ραντεβού; Δεν είσαι μόνος. Έρευνες δείχνουν ότι το 30% των ανθρώπων φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο, συμπεριλαμβανομένου του 20% που είχαν ραντεβού πρόσφατα, σύμφωνα με μελέτη του NYU. Αλλά μια νέα εφαρμογή που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του NYU και στο Penn School of Dental Medicine δείχνει πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία αυτής της αγωνίας, χρησιμοποιώντας τις αρχές της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και της προσοχής – όλα από την άνεση του σπιτιού.

Στην πιλοτική μελέτη, οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν ήταν πλέον φοβισμένοι. Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας μελετάται επίσης ως ένας τρόπος περαιτέρω βύθισης των ασθενών σε προσομοιωμένα ραντεβού. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Public Health Dentistry. «Αυτές οι τεχνολογίες ενδυναμώνουν τους ασθενείς μέσω στρατηγικών για να διαχειρίζονται τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους στο επόμενο ραντεβού τους», λέει ο Richard Heyman, κλινικός ψυχολόγος, συνδιευθυντής του NYU Dentistry Family Translational Research Group και κύριος ερευνητής.

Οι συνέπειες της αποφυγής του οδοντιάτρου

Οι άνθρωποι που φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο συχνά παραλείπουν τους τακτικούς καθαρισμούς τους, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τη στοματική τους υγεία. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να επισκέπτονται έναν οδοντίατρο μόνο όταν κάτι πάει στραβά.

Και αυτό δημιουργεί “περισσότερα περιστατικά πόνου, λοίμωξης και σπασμένων δοντιών, που σημαίνει την ανάγκη για περισσότερη οδοντιατρική εργασία, η οποία οδηγεί σε περισσότερο φόβο”, λέει ο Mark Wolff, κοσμήτορας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και κύριος ερευνητής. της έρευνας του οδοντιατρικού φόβου. «Το να μάθει κανείς να διαχειρίζεται τον φόβο του για την οδοντιατρική φροντίδα και τον οδοντίατρο είναι η μόνη απάντηση για τη βελτίωση της στοματικής υγείας».

«Η παράλειψη τακτικών επισκέψεων δεν είναι μόνο επιβλαβής για τη στοματική υγεία, αλλά αυτή η αποφυγή χειροτερεύει τον φόβο», προσθέτει η Amy Slep, κλινική ψυχολόγος, συνδιευθύντρια του NYU Dentistry Family Translational Research Group και κύρια ερευνήτρια της έρευνας για τον οδοντιατρικό φόβο. «Δεν δίνει στους ασθενείς την ευκαιρία να προσεγγίσουν αυτό που φοβούνται και να διαψεύσουν τις αρνητικές ιδέες τους για την οδοντιατρική περίθαλψη».

Ο οδοντιατρικός φόβος είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος – αλλά σπάνια αντιμετωπίζεται
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του φόβου της οδοντιατρικής περίθαλψης. Με αυτόν τον τρόπο φροντίδας, οι ασθενείς μαθαίνουν από έναν επαγγελματία υγείας για τη φύση του άγχους και των οδοντιατρικών επεμβάσεων. εξασκούν τρόπους διαχείρισης των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών τους στον οδοντίατρο. και να δοκιμάσουν αν τα πράγματα που φοβούνται ότι θα συμβούν πραγματικά κάνουν.

Για αρκετές ώρες σε ένα οδοντιατρείο, οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο. Ωστόσο, πολύ λίγες οδοντιατρικές κλινικές προσφέρουν CBT για οδοντιατρικό φόβο και η έρευνα του NYU δείχνει ότι ορισμένοι οδοντίατροι διστάζουν να ενσωματώσουν αυτή τη θεραπεία στο ιατρείο τους λόγω οικονομικών ή υλικοτεχνικών εμποδίων. Αντίθετα, στα άτομα με οδοντιατρικό φόβο προσφέρεται συνήθως αντιαγχωτικό φάρμακο ή καταστολή — θεραπείες που είναι «συμπονετικές αλλά αντιπαραγωγικές», λέει ο Heyman.

«Η λήψη καταστολής ή αντιαγχώδους φαρμάκου μπορεί να σηματοδοτήσει σε έναν φοβισμένο ασθενή ότι δεν μπορεί να δει τον οδοντίατρο χωρίς αυτή τη βοήθεια, η οποία διαιωνίζει τον κύκλο του φόβου, αποφεύγοντας τον οδοντίατρο και στη συνέχεια αντιμετωπίζει πιο σοβαρά προβλήματα», προσθέτει. Επιπλέον, οι οδοντίατροι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι οι ασθενείς τους φοβούνται.

«Με τον οδοντικό φόβο, υπάρχει συχνά ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ ασθενών και οδοντιάτρων», λέει η Kelly Daly, ερευνήτρια επιστήμονας στο Family Translational Research Group του NYU Dentistry και διευθύντρια έργου για την έρευνα για τον οδοντιατρικό φόβο. «Ο φόβος μπορεί να παρουσιαστεί ως επιθετικότητα, αγένεια, μη εμφανίσεις ή ακυρώσεις, επομένως είναι προς το συμφέρον των οδοντιάτρων να βοηθήσουν τους ασθενείς να ξεπεράσουν τον φόβο τους».

Αντιμετώπιση φόβου (από το σπίτι)

Η πρόκληση που αντιμετώπισε η ερευνητική ομάδα δεν ήταν πώς να αντιμετωπίσει τον οδοντιατρικό φόβο, αλλά πώς να συσκευάσει τις αποδεδειγμένες προσεγγίσεις με τρόπο που να είναι τόσο προσβάσιμος στους ασθενείς όσο και να λειτουργεί για τους οδοντιάτρους. Ανέπτυξαν μια εφαρμογή για smartphone, την Dental FearLess, η οποία χρησιμοποιεί τα «ενεργά συστατικά» της CBT σε μια συναρπαστική σειρά δραστηριοτήτων, που γίνονται όλες εικονικά.

Στην εφαρμογή, οι συμμετέχοντες οδηγούνται μέσω εκπαιδευτικού υλικού για το φόβο και το άγχος, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών και δεξιοτήτων αντιμετώπισης που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στον οδοντίατρο, από την αναπνοή και τη μυϊκή χαλάρωση μέχρι την αποτελεσματική επικοινωνία και τις προκλητικές άχρηστες σκέψεις. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν επίσης βίντεο που δείχνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ οδοντιάτρων και ασθενών και στη συνέχεια εξασκούν τις στρατηγικές που έχουν μάθει. Τέλος, δημιουργούν ένα σχέδιο δράσης για τη διαχείριση του φόβου στο επόμενο ραντεβού τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσέξτε αυτά τα πρώιμα σημάδια τερηδόνας στα παιδιά για να προστατέψετε τα δόντια τους

Προσέξτε αυτά τα πρώιμα σημάδια τερηδόνας στα παιδιά για να προστατέψετε τα δόντια τους

Οδηγός για καλή στοματική υγεία στα παιδιά

Επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής για λαμπερό χαμόγελο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.