Τεχνολογία

Κορωνοϊός Τεστ: Σελφ τεστ δια κινητού τηλεφώνου με δειγματοληψία επιχρίσματος οθόνης

Κορωνοϊός Τεστ: Σελφ τεστ δια κινητού τηλεφώνου με δειγματοληψία επιχρίσματος οθόνης

Κορωνοϊός Τεστ: Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife με επικεφαλής τον Δρ. Rodrigo Young (Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας UCL), ανέλυσε οθόνες smartphone χρηστών και διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά στον ιό - διαγνωσμένα με PCR ρινικό έλεγχο - βγήκαν επίσης θετικά μέσα από τα δείγματα των τηλεφωνικών τους συσκευών. 

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο UCL εφηύραν μια ακριβή, μη επεμβατική και χαμηλού κόστους μέθοδος ανίχνευσης της COVID-19 χρησιμοποιώντας δείγματα που λαμβάνονται από τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων των χρηστών.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife με επικεφαλής τον Δρ. Rodrigo Young (Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας UCL), ανέλυσε οθόνες smartphone χρηστών και διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά στον ιό – διαγνωσμένα με PCR ρινικό έλεγχο – βγήκαν επίσης θετικά μέσα από τα δείγματα των τηλεφωνικών τους συσκευών.

Ειδικότερα, η νέα μέθοδος – γνωστή ως Phone Screen Testing (PoST) – εντόπισε τον ιό COVID-19 στα τηλέφωνα 81 έως 100% των μεταδοτικών ατόμων με υψηλό ιικό φορτίο. Η επιτυχία και αποτελεσματικότητα της διάγνωσης δεικνύει την ακρίβεια του εν λόγω τεστ. Και καθώς, η έγκαιρη διάγνωση είναι αρωγός στην αναχαίτιση του ιού παγκοσμίως, ειδικά σε εποχές παραλλαγμένων στελεχών, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως η ανακάλυψή τους διευκολύνει τις πολιτείες καθώς περιορίζει το κόστος της διεξαγωγής των ελέγχων, ενώ την ίδια στιγμή, καθιστά την εξέταση λιγότερο άβολη για τους πολίτες. Για την ακρίβεια, η εν λόγω διάγνωση δεν είναι επεμβατική, αφού λαμβάνεται δείγμα από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου του χρήστη και την ίδια στιγμή δεν απαιτείται ειδικευμένο ιατροφαρμακευτικό προσωπικό για την διεξαγωγή του. Με άλλα λόγια, ο χρήστης θα μπορεί να αυτοδιαγιγνώσκεται.

Λαμβάβοντας υπόψη την έλλειψη πόρων σε ορισμένες χώρες του πλανήτη, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η νέα μέθοδος διάγνωσης θα μπορούσε να συντελέσει στην αύξηση των διαγνώσεων με χαμηλό κόστος.

Ο Δρ Rodrigo Young δήλωσε σχετικά: «Όπως πολλοί, ανησυχούσα πολύ για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που θα αφήσει η πανδημία, ιδίως σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Γνωρίζαμε ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση είναι να κάνουμε τακτικά τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, αλλά αυτό δεν συνέβαινε επειδή είναι πολύ ακριβά και άβολα σωματικά. Το PoST είναι μια μέθοδος που όχι μόνο θα έκανε τη μαζική διάγνωση COVID-19 πολύ πιο εύκολη, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό εκδηλώσεων νέων φυσικών και ανθρωπογενών ιών και την αποφυγή μελλοντικών πανδημιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παράδοση στον Μητσοτάκη μελέτης Ιδρύματος Ωνάση για κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δωρεάς Οργάνων

Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Που θα γίνονται rapid test αύριο 07/07

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.