Τεχνολογία

Η τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη για τη φυματίωση

Η τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη για τη φυματίωση

Σε έναν ιδανικό κόσμο, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το πού ζουν, να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους.

Κάθε χρόνο, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από φυματίωση (ΤΒ) – μια θεραπεύσιμη ασθένεια όπου βακτήρια επιτίθενται στους πνεύμονες ενός ασθενούς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο περίπου οι μισοί από αυτούς που προσβάλλονται από φυματίωση ετησίως διαγιγνώσκονται. Πολλά άλλα άτομα με φυματίωση δεν έχουν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπίζονται, εν μέρει λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε ποιοτικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων και μεταξύ περιθωριοποιημένων ομάδων.

Η Charity Oga-Omenka, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, μοιράζεται πώς η έρευνά της εξετάζει ταξίδια αναζήτησης υγειονομικής περίθαλψης για άτομα με φυματίωση στη Νιγηρία, την Ινδία και την Ινδονησία και την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα για τη φυματίωση μεταξύ των παρόχους υγειονομικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα σε αυτές τις ρυθμίσεις.

«Εάν ένας ασθενής πήγαινε, για παράδειγμα, σε ένα κοινοτικό φαρμακείο για να παραπονεθεί για τον βήχα του, το φαρμακείο πιθανότατα δεν θα έκανε τεστ και απλώς θα συνιστούσε φάρμακα για τον βήχα ή ακόμη και θα χορηγούσε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Ενώ ένας ασθενής που πηγαίνει σε δημόσια κλινική με υπηρεσίες φυματίωσης πιθανότατα θα ελεγχθεί και θα διαγνωστεί από τον κλινικό γιατρό», εξηγεί η Oga-Omenka.

Ο Oga-Omenka όχι μόνο γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νιγηρία, αλλά πέρασε επίσης 10 χρόνια εργαζόμενος για να υποστηρίξει τον τομέα της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Εργάστηκε με μια μεγάλη μη κυβερνητική οργάνωση στη Νιγηρία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Προέδρου των ΗΠΑ για την ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR) και το Παγκόσμιο Ταμείο για το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία.

Αυτή η δουλειά της πυροδότησε το πάθος της να συνεχίσει να εργάζεται για την υποστήριξη του δημόσιου τομέα σε περιβάλλοντα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς είδε από πρώτο χέρι πώς αυτά τα προγράμματα ήταν κρίσιμα για τον έλεγχο, τη θεραπεία και την υποστήριξη ατόμων που ζουν με HIV/AIDS, ελονοσία και φυματίωση. στη Νιγηρία.

«Ήταν πολύ δυνατό για μένα να δω ότι μπορώ να συνεισφέρω σε ένα πρόγραμμα που παρέχει παρεμβάσεις, όπως τεστ, συμβουλευτική και φαρμακευτική αγωγή σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, και να τους βλέπω να ξαναζωντανεύουν», λέει η Oga-Omenka, εξηγώντας την αγάπη της. γιατί η δημόσια υγεία προέρχεται από το να μπορείς να κάνεις τη διαφορά στη ζωή κάποιου. «Όταν εργάζεστε σε επίπεδο δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, μπορείτε να δείτε τον μεγάλης κλίμακας αντίκτυπο που έχουν αυτά τα προγράμματα από τον αριθμό των ασθενών με τους οποίους εργάζεστε, αυτή η πρόοδος από το να είναι πολύ άρρωστος μέχρι να ξαναζήσει τη ζωή τους».

Έχοντας λάβει χρηματοδότηση από το Graham Seed Fund, το οποίο παρέχει πόρους για παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και κλινικούς γιατρούς, η Oga-Omenka σχεδιάζει να επεκτείνει την έρευνά της σχετικά με την παροχή υγειονομικής περίθαλψης για τη φυματίωση στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες υψηλής φυματίωσης με εξέχουσα ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη κλάδους. Η Oga-Omenka και η ομάδα της πραγματοποιούν συνεντεύξεις από ανθρώπους στο πεδίο για να δουν πώς μπορεί να παρέμβει η τεχνολογία ή τις προκλήσεις με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, στοχεύοντας τα ζητήματα που εμποδίζουν τους ανθρώπους να διαγνωστούν έγκαιρα.

Η Oga-Omenka αναμένει να συνεργαστεί με τις σχολές Μηχανικών και Μαθηματικών για την ανάπτυξη τεχνολογιών που βασίζονται στο διαδίκτυο ως πόρους για την υποστήριξη των δοκιμών φυματίωσης για ασθενείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους διαχειριστές τους. Η Oga-Omenka ελπίζει ότι η συνεχιζόμενη έρευνα της ομάδας της σχετικά με τις υπάρχουσες υποδομές, πόρους και τεχνολογία υγειονομικής περίθαλψης θα βελτιώσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες για άτομα που αναζητούν θεραπεία και φροντίδα για τη φυματίωση.

Η ερευνήτρια του Waterloo οραματίζεται ένα μέλλον όπου παρόμοια τεχνολογία για την πρόληψη της COVID-19 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλα ζητήματα υγείας. Εάν υπάρχει μια εφαρμογή που οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν στα τηλέφωνά τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης και να προβάλουν μια λίστα με άμεσα διαθέσιμους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και εγκαταστάσεις κοντά – θα ήταν η ιδανική τεχνολογική λύση για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το πού ζουν, να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι παντού έχουν στα χέρια τους εργαλεία και πόρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους. οι πάροχοι φροντίδας μπορούν να τα βρουν», λέει η Oga-Omenka.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια ευκαιρία για το Waterloo, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας και της καινοτομίας αιχμής, να βοηθήσει στη δημιουργία τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε διαφορετικά περιβάλλοντα να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα βακτήρια της φυματίωσης σχηματίζουν μακριές αλυσίδες

Η ρινική αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης ασθένειας

ΠΟΥ: Κύριες ρυθμιστικές εκτιμήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

ΠΟΥ - Πώς ρυθμίζεται η τεχνητή νοημοσύνη για την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.