Τεχνολογία

Επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων: Μπορούν να καταστρέψουν το έντερο οδηγώντας σε χρόνια νόσο

Επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων: Μπορούν να καταστρέψουν το έντερο οδηγώντας σε χρόνια νόσο

Επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων: Οι υψηλές δόσεις παραγόντων έκπλυσης σκότωναν τα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα και χαμηλότερες δόσεις το έκαναν πιο διαπερατό.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Ελβετικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλλεργίας και Άσθματος που εργάζονται με οργανοειδή, τα υπολείμματα απορρυπαντικών στα πιάτα μετά τον καθαρισμό σε πλυντήρια πιάτων επαγγελματικής ποιότητας μπορούν να βλάψουν το φυσικό προστατευτικό στρώμα στο έντερο και να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Ελβετικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Αλλεργία και το Άσθμα (SIAF), ένα συνδεδεμένο ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH), αποκάλυψε ότι αυτές οι συσκευές ενέχουν κίνδυνο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συστατικό σε εμπορικά απορρυπαντικά έχει τοξική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Χημικά υπολείμματα σε καθαρές πλάκες

Ένας τυπικός κύκλος σε ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων περιλαμβάνει την κυκλοφορία ζεστού νερού και απορρυπαντικού για περίπου 60 δευτερόλεπτα σε υψηλή πίεση. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένας δεύτερος κύκλος πλυσίματος και στεγνώματος 60 δευτερολέπτων στον οποίο εφαρμόζεται νερό και ένα μέσο έκπλυσης. «Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι σε πολλές συσκευές, δεν υπάρχει πρόσθετος κύκλος πλύσης για την αφαίρεση του υπόλοιπου λαμπρυντικού», λέει ο Cezmi Akdis, καθηγητής πειραματικής αλλεργιολογίας και ανοσολογίας στο UZH. «Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά τοξικές ουσίες παραμένουν στα πιάτα, όπου στη συνέχεια στεγνώνουν στη θέση τους».

Όταν τα πιάτα χρησιμοποιηθούν την επόμενη φορά, αυτό το αποξηραμένο χημικό υπόλειμμα μπορεί εύκολα να καταλήξει στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτό ενέπνευσε την ερευνητική ομάδα υπό την Akdis να διερευνήσει την επίδραση των συστατικών των απορρυπαντικών και των παραγόντων έκπλυσης εμπορικής ποιότητας στον επιθηλιακό φραγμό στο έντερο – το στρώμα των κυττάρων που επενδύει την εντερική οδό και ελέγχει τι εισέρχεται στο σώμα. Ένα ελάττωμα αυτού του φραγμού σχετίζεται με καταστάσεις όπως:

  • τροφικές αλλεργίες,
  • γαστρίτιδα,
  • διαβήτης,
  • παχυσαρκία,
  • κίρρωση του ήπατος,
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα,
  • σκλήρυνση κατά πλάκας,
  • διαταραχές του φάσματος του αυτισμού,
  • χρόνια κατάθλιψη,
  • και νόσο του Αλτσχάιμερ.

Παρόμοια προστατευτικά στρώματα υπάρχουν επίσης στο δέρμα και στους πνεύμονες. Όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες, πολλά πρόσθετα και χημικές ουσίες που συναντάμε στην καθημερινή ζωή μπορούν να βλάψουν αυτά τα στρώματα. «Υποθέτουμε ότι τα ελαττωματικά επιθηλιακά εμπόδια παίζουν ρόλο στην εκδήλωση δύο δισεκατομμυρίων χρόνιων ασθενειών», λέει ο Akdis. Αυτή η σύνδεση εξηγείται από την υπόθεση του επιθηλιακού φραγμού, την οποία ο Akdis βοήθησε να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για περισσότερα από 20 χρόνια σε αυτόν τον τομέα.

Τοξικές ουσίες σε απορρυπαντικά

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε για τη μελέτη τους – ανθρώπινα εντερικά οργανοειδή και εντερικά κύτταρα σε μικροτσίπ. Ο ιστός σχηματίζει μια τρισδιάστατη συστάδα κυττάρων που μοιάζει πολύ με το εντερικό επιθήλιο στον άνθρωπο. Η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες βιομοριακές μεθόδους για να αναλύσει την επίδραση που έχουν τα εμπορικά απορρυπαντικά και λαμπρυντικά σε αυτά τα κύτταρα. Αραίωσαν αυτές τις ουσίες για να αντικατοπτρίζουν τις ποσότητες που θα υπήρχαν σε στεγνά πιάτα (1:10.000 έως 1:40.000).

Το αποτέλεσμα ήταν ότι υψηλές δόσεις παραγόντων έκπλυσης σκότωναν τα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα και χαμηλότερες δόσεις το έκαναν πιο διαπερατό. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης την ενεργοποίηση αρκετών γονιδίων και πρωτεϊνών σηματοδότησης κυττάρων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Μια πιο λεπτομερής ανάλυση έδειξε ότι ένα συστατικό του παράγοντα έκπλυσης – αιθοξυλικές αλκοόλες – ήταν υπεύθυνο για αυτήν την αντίδραση.

Σύμφωνα με την Akdis, τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. «Το αποτέλεσμα που βρήκαμε θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της καταστροφής του επιθηλιακού στρώματος του εντέρου και να πυροδοτήσει την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών», λέει. Η Akdis ζητά άμεση ανταπόκριση: «Είναι σημαντικό να ενημερώνεται το κοινό σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο, καθώς οι αιθοξυλικές αλκοόλες φαίνεται να χρησιμοποιούνται συνήθως σε εμπορικά πλυντήρια πιάτων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η ιδανική διατροφή για τα παιδιά με γαστρεντερίτιδα;

Ποια εξέταση βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Τα μικρόβια του εντέρου ελέγχουν την θερμοκρασία του σώματος

Πώς συνδέεται το ευερέθιστο έντερο με τη βακτηριακή ποικιλότητα στο μικροβίωμα του εντέρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο φωτισμός των όγκων θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειρουργούς να τους αφαιρέσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια

Είναι συναρπαστικό να συμμετέχω σε αυτό το έργο και ανυπομονώ να δω αυτή την τεχνολογία να μεταφέρεται στο κλινικό περιβάλλον". Οι επιστήμονες του GOSH και του Πανεπιστημίου UCL WEISS εργάζονται τώρα για την ταχεία εισαγωγή της τεχνολογίας στο χειρουργείο του νοσοκομείου GOSH εντός των επόμενων 12 μηνών, ώστε να ωφεληθούν τα παιδιά με καρκινικούς όγκους.

Πολλοί δεν γνωρίζουν τις επιλογές υγειονομικής περίθαλψης από απόσταση

Τηλεϊατρική: Η μετάβαση στην παροχή περίθαλψης εκτός των παραδοσιακών ιατρείων και νοσοκομείων απαιτεί σχεδιασμό και ασφαλή, αποτελεσματική και απρόσκοπτη αρχιτεκτονική ψηφιακών συστημάτων.

Πρώτος φορετός αισθητήρας υγείας για την παρακολούθηση της μυϊκής ατροφίας

Μυϊκή ατροφία: Ένας ηλεκτρομαγνητικός αισθητήρας κατασκευασμένος από αγώγιμα "e-threads" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στη συχνή παρακολούθηση με χρήση μαγνητικής τομογραφίας.