ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ψυχική υγεία: Νέα έρευνα ανακαλύπτει σύνδεση με το γαστρεντερικό

Ψυχική υγεία: Νέα έρευνα ανακαλύπτει σύνδεση με το γαστρεντερικό

Ψυχική υγεία: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και έλκους στομάχου, στη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για γενετικούς παράγοντες στη νόσο του πεπτικού έλκους.

Μελετώντας δεδομένα για την υγεία από σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα, η καθηγήτρια Naomi Wray από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του UQ και το Ινστιτούτο Queensland Brain και ο Δρ Yeda Wu από το IMB έδωσαν στοιχεία για το πώς λειτουργούν το έντερο και ο εγκέφαλος. Ο Δρ Wu είπε ότι η έρευνα υποστήριξε μια ολιστική προσέγγιση για τη φροντίδα ασθενών με γαστρεντερικές παθήσεις όπως τα πεπτικά έλκη, οι οποίες επηρεάζουν μεταξύ πέντε και 10 τοις εκατό των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους.

«Ως φοιτητής ιατρικής, παρατήρησα πώς βελτιώθηκαν τα γαστρεντερικά συμπτώματα ορισμένων ασθενών μετά από ψυχοθεραπεία ή ψυχιατρική θεραπεία», δήλωσε ο Δρ Wu. “Αυτή η μελέτη που συνδέει τη μείζονα κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών εξηγεί επίσης τη συννοσηρότητα των παθήσεων.” Το άγχος θεωρήθηκε ότι ήταν η κύρια αιτία της νόσου του πεπτικού έλκους έως ότου συνδέθηκε με τα βακτήρια H. pylori από τους Αυστραλούς νικητές βραβείων Νόμπελ Μπάρι Μάρσαλ και Ρόμπιν Γουόρεν.

Ο Δρ Wu είπε ότι η φαρμακευτική αγωγή είχε μειώσει έκτοτε τον επιπολασμό της νόσου, αλλά η σημασία άλλων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και των ψυχολογικών παραγόντων, πρέπει τώρα να τονιστεί εκ νέου. «Για να προσδιορίσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν έλκη, μελετήσαμε δεδομένα για την υγεία από 456.327 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο Biobank και εντοπίσαμε οκτώ γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους», δήλωσε ο καθηγητής Wray. «Έξι από τις οκτώ παραλλαγές μπορούν να συνδεθούν με το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε μόλυνση από H. pylori, γεγονός που θα τους έκανε πιο ευαίσθητους σε πεπτικό έλκος».

Η Wray είπε ότι μια υπάρχουσα θεραπεία για πεπτικό έλκος στοχεύει μία από αυτές τις γενετικές παραλλαγές, οπότε ο εντοπισμός άλλων σχετικών γονιδίων θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για νέες θεραπείες. «Η πρόσβαση σε τεράστια σύνολα δεδομένων υγείας και γονιδιωματικών επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν πολλές περίπλοκες ασθένειες και χαρακτηριστικά», είπε. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Εμπιστευθείτε το έντερο σας καθώς μπορεί να σας προστατεύσει από ασθένειες

Τι γνωριζουμε για τη σόγια - Μύθοι και Αλήθειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του πλανήτη μας

Άλλες διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής: αποφεύγουμε τροφές που μεταφέρονται με αεροπλάνα, μειώνουμε τη σπατάλη φαγητού, χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό, τρώμε προϊόντα εποχής, μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, καλλιεργούμε τις δικές μας τροφές.

Διατροφή χάστε βάρος: Δίαιτα για ζευγάρια

Διατροφή χάστε βάρος: Σας βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τρόπους για να χάσετε τα περιττά κιλά που έχετε και να την κάνετε μαζί με το ζευγάρι σας, ώστε να μην ζηλεύει ο ένας τι θα τρώει ο άλλος.

Τι κρύβεται πίσω από την σεξουαλική αποχή

Η βασική συμβουλή του Δρ McCarthy είναι το ζευγάρι να αποδεχτεί και να ξεπεράσει τον πόνο, τις αλληλοκατηγορίες και τον θυμό και να τα αντικαταστήσει με την οικειότητα, την αμοιβαία ευχαρίστηση και τον ερωτισμό ως μια κοινή προσπάθεια δύο συντρόφων.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Ο οργασμός σχετίζεται με τη γυμναστική

Οργασμός: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες είχαν βιώσει ερωτική ικανοποίηση ή οργασμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής τουλάχιστον 11 φορές στη ζωή τους.