ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ψυχική υγεία: Νέα έρευνα ανακαλύπτει σύνδεση με το γαστρεντερικό

Ψυχική υγεία: Νέα έρευνα ανακαλύπτει σύνδεση με το γαστρεντερικό

Ψυχική υγεία: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και έλκους στομάχου, στη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για γενετικούς παράγοντες στη νόσο του πεπτικού έλκους.

Μελετώντας δεδομένα για την υγεία από σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα, η καθηγήτρια Naomi Wray από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του UQ και το Ινστιτούτο Queensland Brain και ο Δρ Yeda Wu από το IMB έδωσαν στοιχεία για το πώς λειτουργούν το έντερο και ο εγκέφαλος. Ο Δρ Wu είπε ότι η έρευνα υποστήριξε μια ολιστική προσέγγιση για τη φροντίδα ασθενών με γαστρεντερικές παθήσεις όπως τα πεπτικά έλκη, οι οποίες επηρεάζουν μεταξύ πέντε και 10 τοις εκατό των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους.

«Ως φοιτητής ιατρικής, παρατήρησα πώς βελτιώθηκαν τα γαστρεντερικά συμπτώματα ορισμένων ασθενών μετά από ψυχοθεραπεία ή ψυχιατρική θεραπεία», δήλωσε ο Δρ Wu. “Αυτή η μελέτη που συνδέει τη μείζονα κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών εξηγεί επίσης τη συννοσηρότητα των παθήσεων.” Το άγχος θεωρήθηκε ότι ήταν η κύρια αιτία της νόσου του πεπτικού έλκους έως ότου συνδέθηκε με τα βακτήρια H. pylori από τους Αυστραλούς νικητές βραβείων Νόμπελ Μπάρι Μάρσαλ και Ρόμπιν Γουόρεν.

Ο Δρ Wu είπε ότι η φαρμακευτική αγωγή είχε μειώσει έκτοτε τον επιπολασμό της νόσου, αλλά η σημασία άλλων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και των ψυχολογικών παραγόντων, πρέπει τώρα να τονιστεί εκ νέου. «Για να προσδιορίσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν έλκη, μελετήσαμε δεδομένα για την υγεία από 456.327 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο Biobank και εντοπίσαμε οκτώ γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους», δήλωσε ο καθηγητής Wray. «Έξι από τις οκτώ παραλλαγές μπορούν να συνδεθούν με το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε μόλυνση από H. pylori, γεγονός που θα τους έκανε πιο ευαίσθητους σε πεπτικό έλκος».

Η Wray είπε ότι μια υπάρχουσα θεραπεία για πεπτικό έλκος στοχεύει μία από αυτές τις γενετικές παραλλαγές, οπότε ο εντοπισμός άλλων σχετικών γονιδίων θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για νέες θεραπείες. «Η πρόσβαση σε τεράστια σύνολα δεδομένων υγείας και γονιδιωματικών επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν πολλές περίπλοκες ασθένειες και χαρακτηριστικά», είπε. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Εμπιστευθείτε το έντερο σας καθώς μπορεί να σας προστατεύσει από ασθένειες

Τι γνωριζουμε για τη σόγια - Μύθοι και Αλήθειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές

Κορωνοϊός: Μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία και άλλες δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 έχουν παρατεταμένα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει, οι ειδικοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια, επηρεάζει περιοχές πέρα ​​από τους πνεύμονες.

Η βαριατρική χειρουργική κρίνεται αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη.

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.