Τεχνολογία

Έξυπνα εμφυτεύματα: Οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας επισημαίνουν το μέλλον των εμφυτευμάτων

Έξυπνα εμφυτεύματα: Οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας επισημαίνουν το μέλλον των εμφυτευμάτων

Έξυπνα εμφυτεύματα: Από την πανδημία, ο ενθουσιασμός για συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών έχει αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων που δημιουργούνται από αυτές τις συσκευές.

Αν ένα γόνατο μιλάει, ποιος ακούει; Αυτό είναι το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι ορθοπεδικοί χειρουργοί και οι γιατροί αποκατάστασης καθώς μαθαίνουν να εργάζονται με μια νέα αντικατάσταση γονάτου που ενσωματώνει αισθητήρες και επεξεργαστές για να στέλνουν δεδομένα σχετικά με το πώς λειτουργεί η άρθρωση από βαθιά μέσα στο σώμα του ασθενούς. Είναι μία από τον αυξανόμενο αριθμό συσκευών που στέλνουν δεδομένα σε γιατρούς για να τους βοηθήσουν να παρακολουθούν τους ασθενείς τους, συμπεριλαμβανομένων των συνεχών οθονών γλυκόζης και φορητών συσκευών για παρακολούθηση καρδιακής αρρυθμίας.

Έξυπνα εμφυτεύματα

Με αυτήν την εισροή πληροφοριών, οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας εξακολουθούν να ξεκαθαρίζουν πώς να κάνουν τα δεδομένα χρήσιμα για τους γιατρούς. “Αυτό το πεδίο είναι ακόμα πολύ εκκολαπτόμενο”, δήλωσε ο Jay Pandit, καρδιολόγος και διευθυντής ψηφιακής ιατρικής για το Scripps Research Translational Institute στο Σαν Ντιέγκο, σημειώνοντας ότι οι γιατροί απλά δεν έχουν χρόνο να εξετάσουν τα ακατέργαστα δεδομένα που κατακλύζουν τώρα από wearables, και σύντομα από εμφυτεύσιμες συσκευές. Τα δεδομένα εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να είναι φιλικά προς τον χρήστη, και συχνά απαιτούν από τον γιατρό να έχει έναν ειδικό αναλυτή που θα εξετάζει τα δεδομένα σε έναν ιστότοπο τρίτου μέρους, είπε ο Pandit.

Οι περισσότεροι γιατροί έχουν μόλις επτά έως 10 λεπτά για να συναντηθούν με έναν ασθενή, να αναθεωρήσουν τα αρχεία του και να καταλήξουν σε ένα σχέδιο φροντίδας, επομένως δεν υπάρχει χρόνος να αναλυθούν δέσμες ακατέργαστων δεδομένων, πρόσθεσε. Από την πανδημία, ο ενθουσιασμός για συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών έχει αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων που δημιουργούνται από αυτές τις συσκευές, είπε ο Pandit. Ωστόσο, αυτό δεν έχει περιορίσει τα σχέδια των κατασκευαστών έξυπνων γονάτων.

“Το γόνατο που μιλάει είναι μια πραγματικότητα”, ανακοίνωσε η Zimmer Biomet με έδρα την Ιντιάνα στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικών Χειρουργών πέρυσι. Η εταιρεία παρουσίαζε τη νέα της επέκταση εμφυτεύματος γόνατος με ενσωματωμένο αισθητήρα λίγες μέρες μετά τη λήψη de novo άδειας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Τώρα, η Zimmer, η οποία ανέπτυξε το έξυπνο γόνατο μαζί με την Canary Medical, Inc., με έδρα την Καλιφόρνια, μια εταιρεία που δημιουργεί αισθητήρες για ιατρικές συσκευές, άρχισε να πουλά την άρθρωση αντικατάστασης, που ονομάζεται Persona IQ. Μπορεί να μετρήσει το εύρος κίνησης του ασθενούς, τον αριθμό των βημάτων, το μήκος του βήματος και την απόσταση περπατήματος από το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να βοηθήσουν τους ασθενείς.

“Η μετατροπή του από “έχω δεδομένα για έναν ασθενή” σε “μπορώ να κάνω διάγνωση για έναν ασθενή” ή “μπορώ να πω σε έναν ασθενή τι πρέπει να κάνει διαφορετικά”, θα χρειαστεί λίγος χρόνος”, είπε ο Μάθιου. Hepinstall, αναπληρωτής καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συνδιευθυντής του Κέντρου Πλοήγησης Υπολογιστών και Ρομποτικής. Τελικά, οι αισθητήρες θα ανιχνεύσουν προβλήματα με τα εμφυτεύματα, θα βοηθήσουν τους ασθενείς να προσαρμόσουν το βάδισμά τους ή θα παρέχουν δεδομένα για να προβλέψουν τα αποτελέσματα των ασθενών. Εν τω μεταξύ, οι ανταγωνιστές δημιουργούν συστήματα που χρησιμοποιούν φορητούς αισθητήρες για την παρακολούθηση της ανάρρωσης των ασθενών και υπαινίσσονται τα δικά τους σχέδια για εμφυτεύματα ενσωματωμένα σε αισθητήρες.

Ο Bill Hunter, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Canary, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας εξαπολύουν ήδη ένα κύμα συσκευών με αισθητήρες σε άλλους τομείς. “Το να έχει αυτή τη δυνατότητα η συσκευή να παρέχει στον κλινικό ιατρό πραγματική ανατροφοδότηση από το εσωτερικό του σώματος έχει επιπτώσεις σε κάθε σημαντική ιατρική συσκευή”, είπε. “Έτσι πιστεύω ότι θα το δείτε αυτό να εμφανίζεται με κάθε είδους διαφορετικούς τρόπους”. Η Canary Medical σχεδίασε μια κούφια επέκταση σε ένα στέλεχος που περιέχει μπαταρία, επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο και βηματόμετρο για την παρακολούθηση δεδομένων δραστηριότητας.

Η άδεια χορηγείται από την Canary Medical. Τι μπορούν να πουν τα δεδομένα; Η πρώτη πρόκληση του Zimmer θα είναι να πείσει τους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή Persona IQ πάνω από τα παραδοσιακά εμφυτεύματα γονάτων, είπε ο Hepinstall. “Περιμένω από τους φορητούς αισθητήρες να δώσουν αρκετά δεδομένα και να έχουμε αρκετή εμπειρία με φορητούς αισθητήρες για να καταλάβουμε πώς να ενεργήσουμε σε αυτά τα δεδομένα πριν εμφυτεύσω κάτι σε έναν από τους ασθενείς μου”, είπε, προσθέτοντας ότι το μέγεθος του αισθητήρα σημαίνει Οι χειρουργοί πρέπει να αφαιρέσουν περισσότερο οστό όταν εμφυτεύουν ένα έξυπνο γόνατο. Ωστόσο, είπε ο Hepinstall, “κάποιος πρέπει να βάλει αυτές τις συσκευές σε ανθρώπους για να μάθουμε τι μπορούν να κάνουν. Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών με κάποιο τρόπο αποτελεί μείζονα προτεραιότητα”.

Όταν έρχονται νέες μορφές δεδομένων, χρειάζεται χρόνος για να μάθετε πώς να ερμηνεύετε και να εφαρμόζετε αυτές τις πληροφορίες, πρόσθεσε ο Hepinstall. “Κάθε φορά που λαμβάνετε νέες πληροφορίες, τύπους πληροφοριών που δεν λαμβάνατε πριν, δεν είναι απαραίτητα εύκολο να καταλάβετε πώς να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες αποτελεσματικά στην αρχή”, είπε. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτά τα έξυπνα εμφυτεύματα είναι παρόμοια με αυτά που παρακολουθούνται από φορητές συσκευές που φοριούνται στο εξωτερικό του γόνατος και συνδέονται με έξυπνα ρολόγια. Η κύρια διαφορά έγκειται στο κόστος και τη συμμόρφωση, είπαν οι γιατροί, αφού περίπου το 30 τοις εκατό των ανθρώπων σταματούν να χρησιμοποιούν wearables, σύμφωνα με έρευνα του 2016 από την Gartner.

Η λήψη δεδομένων σχετικά με τον βηματισμό, το βάδισμα και την ταχύτητα ενός ασθενούς θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αποκατάστασης πολύ καμπύλες για να προβλέψουμε πώς οι ασθενείς θα προσαρμοστούν στα εμφυτεύματα τους, δήλωσε ο Φρεντ Κούσενερ, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Canary. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να διδάξει στους γιατρούς πώς να μειώνουν τον πόνο μετά από μια αντικατάσταση και πώς να τοποθετούν καλύτερα την άρθρωση αντικατάστασης, πρόσθεσε. Ο Cushner βοήθησε στην ανάπτυξη των αισθητήρων. “Πρέπει να κάνετε μελέτες, αλλά όλοι τείνουν να πιστεύουν ότι θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε μερικές από αυτές τις άγνωστες ερωτήσεις” μόλις οι χειρουργοί αρχίσουν να εμφυτεύουν έξυπνα γόνατα και τα δεδομένα αρχίσουν να έρχονται, είπε ο Cushner, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής και ορθοπεδικός χειρουργός στο Hospital for Special Surgery στη Νέα Υόρκη. Σημείωσε ότι το έξυπνο γόνατο καθαρίζεται μόνο από το FDA για την παρακολούθηση της δραστηριότητας ενός ασθενούς και δεν ενδείκνυται για υποστήριξη της λήψης κλινικών αποφάσεων.

Τα δεδομένα που προέρχονται από το εσωτερικό του σώματος του ασθενούς μπορεί επίσης να βοηθήσουν τους επιστήμονες να σχεδιάσουν καλύτερα γόνατα, δήλωσε ο Peter Sculco, επίσης αναπληρωτής καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής στο Hospital for Special Surgery. “Αυτός είναι ένας απίστευτος θησαυρός έρευνας”, είπε ο Sculco, ο οποίος συμβουλεύεται τη Zimmer αλλά δεν συμμετείχε στην ανάπτυξη της συσκευής. Τι τον ενθουσιάζει στο έξυπνο γόνατο; “Η ικανότητα να μπορούμε να συγκρίνουμε και να αντιπαραβάλλουμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τοποθετούμε τις αντικαταστάσεις γονάτου μας, την ευθυγράμμισή τους, την ισορροπία τους, τα σχέδια που χρησιμοποιούμε, τον τύπο πλαστικού που χρησιμοποιούμε και στη συνέχεια να δούμε με κάποιο τρόπο αυτά τα δεδομένα σε επίπεδο βάδισης και πείτε, εντάξει, ίσως αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος για να κάνετε αντικατάσταση γονάτου”, είπε. Η Zimmer επιβεβαίωσε ότι έχει προγραμματίσει πρόσθετες μελέτες για τη συσκευή Persona IQ, αν και δεν μοιράστηκε τις λεπτομέρειες.

Ξεκινώντας από τα γόνατα

Οι εμπορικές πιέσεις αυξάνονται στους κατασκευαστές αντικατάστασης αρθρώσεων καθώς η διαδικασία μετατοπίζεται σε κέντρα περιπατητικής χειρουργικής και τα εμφυτεύματα θεωρούνται όλο και περισσότερο ως εμπόρευμα. “Ήταν ένας τομέας όπου οι εταιρείες αντιμετώπιζαν αυξητικές πιέσεις τιμών κάθε χρόνο”, δήλωσε ο Ryan Zimmerman, αναλυτής στη θεσμική χρηματιστηριακή εταιρεία BTIG. “Για τις εταιρείες που θέλουν να διαφοροποιηθούν, η προσθήκη ενός έξυπνου στοιχείου εμφυτεύματος έχει πολύ νόημα”. Τα γόνατα είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Zimmer και η εταιρεία ανέφερε ότι οι πωλήσεις γονάτων αυξήθηκαν κατά 8% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και 11% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε μια κλήση κερδών τον Μάιο, η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το Persona IQ θα ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη της επιχείρησής της στο γόνατο φέτος ή το επόμενο έτος.

“Δεν θα μιλήσω για τον αριθμό των νοσοκομείων που έχουν επιβιβαστεί, αλλά είναι σημαντικός”, είπε στους επενδυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zimmer, Ivan Tornos. “Ο αγωγός ασθενών είναι επίσης σημαντικός, πάνω από τις προσδοκίες μας”. Τα γόνατα, και τα εμφυτεύματα που μπαίνουν σε αυτά, είναι επίσης ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε αισθητήρες, πρόσθεσε ο Cushner της Canary Medical. Προσφέρουν στους επιστήμονες περισσότερη “ακίνητη περιουσία”, καθώς η Canary αναπτύσσει μια μικρότερη έκδοση του αισθητήρα της, πρόσθεσε. Στο γόνατο του Zimmer, ο αισθητήρας είναι προσαρτημένος στο στέλεχος, το οποίο τρυπιέται στην κνήμη του ασθενούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα τεχνολογία μπορεί να διαγνώσει γλαύκωμα πρώιμου σταδίου

Ανακαλύφθηκε μόριο που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Προσωπικός Γιατρός: Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές πολιτών

Το Ισραήλ ανοίγει το δρόμο για ανανεωμένες αίθουσες έκτακτης ανάγκης

Απόφαση του ΕΟΠΥΥ αναστάτωσε εκατοντάδες ασθενείς με διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αυτισμό;

ΔΑΦ: Η τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αυτισμό, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι μοναδικές δυνάμεις και οι προκλήσεις κάθε ατόμου κατά την επιλογή και την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων.

Συμβουλές για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας

Συγκέντρωση: Ενώ η τεχνολογία προσφέρει μια πληθώρα εργαλείων για να βοηθήσει τη συγκέντρωση, είναι απαραίτητο να επιτύχετε μια ισορροπία και να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους πόρους προσεκτικά.