Επιστημονικά Νέα

Γενετικές αλλοιώσεις και παιδικός καρκίνος: Νέα δεδομένα

Γενετικές αλλοιώσεις και παιδικός καρκίνος: Νέα δεδομένα

Γενετικές αλλοιώσεις και παιδικός καρκίνος: Κλινικά σημαντικές γενετικές παραλλαγές εντοπίζονται στο 86 τοις εκατό των συμπαγών όγκων σε παιδικούς καρκίνους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 23 Ιουνίου στο Nature Medicine.

Η Alanna J. Church, M.D., από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και οι συνεργάτες της εξέτασαν τον κλινικό αντίκτυπο του προφίλ μοριακού όγκου (MTP) με στοχευμένες δοκιμές πάνελ αλληλουχίας σε μια προοπτική μελέτη παρατήρησης κοόρτης που περιελάμβανε παιδιά ασθενείς με εξωκρανιακούς συμπαγείς όγκους σε 12 ιδρύματα. Τα δεδομένα που συμπεριλήφθηκαν αφορούσαν 345 παιδιά ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 12 έτη τη στιγμή της διάγνωσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμπαγείς όγκοι στο 86 τοις εκατό των ασθενών είχαν μία ή περισσότερες αλλοιώσεις, οι οποίες είχαν πιθανή επίδραση στη φροντίδα των ασθενών. Ειδικότερα, στο 61, 16 και 65 τοις εκατό των παιδιών με καρκίνο, υπήρχαν γονιδιωματικές αλλοιώσεις, οι οποίες έχουν διαγνωστική, προγνωστική ή θεραπευτική σημασία, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, ο αντίκτυπος στην περίθαλψη παρατηρήθηκε σε 17 ασθενείς που είχαν διευκρινισμένη διαγνωστική ταξινόμηση και 240 ασθενείς με αποτέλεσμα MTP που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή μοριακά στοχευμένης θεραπείας (MTT) που ταιριάζει με αναγνωρισμένες αλλοιώσεις. Είκοσι εννέα παιδιά έλαβαν στοχευμένη θεραπεία ΜΤΤ, από τα οποία το 24 τοις εκατό είχε αντικειμενική ανταπόκριση ή παρουσίασε διαρκές κλινικό όφελος. Σημειώνεται ότι όλοι οι ασθενείς – εκτός από ένα παιδί – έλαβαν στοχευμένη θεραπεία που ταιριάζει με τη σύντηξη γονιδίων. Το εβδομήντα επτά τοις εκατό των διαγνωστικών παραλλαγών που εντοπίστηκαν σε 209 παιδιά ήταν συγχωνεύσεις γονιδίων.

«Οι συντήξεις γονιδίων είναι πολύ σημαντικές στους παιδιατρικούς όγκους», ανέφερε η Alanna J. Church. «Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή γιατί υπάρχουν τόσα πολλά νέα φάρμακα που μπορούν να στοχεύσουν αυτές τις συγχωνεύσεις και έχουμε νέες δοκιμές που μπορούν να τις ανιχνεύσουν αξιόπιστα», προσέθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μήνυμα του Γιώργου Πατούλη για τον παιδικό καρκίνο

Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις ανισότητες στην πρόσβαση παιδιών με καρκίνο

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.