Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Εφαρμογή αλκοόλ: App ωθεί όσους πίνουν υπερβολικά να πίνουν λιγότερο

Εφαρμογή αλκοόλ: App ωθεί όσους πίνουν υπερβολικά να πίνουν λιγότερο

Εφαρμογή αλκοόλ: Η ανθυγιεινή κατανάλωση αλκοόλ είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την υγεία για άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών.

Η πρόσβαση σε μια εφαρμογή παρέμβασης αλκοόλ σε smartphone βοήθησε τους φοιτητές να μειώσουν τη συνολική τους κατανάλωση αλκοόλ και τον αριθμό των ημερών που έπιναν πολύ, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο The BMJ. Η ανθυγιεινή κατανάλωση αλκοόλ είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την υγεία για άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών και η ανθυγιεινή χρήση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους ενήλικες μαθητές, ωθώντας τους συγγραφείς να σχεδιάσουν μια εφαρμογή smartphone για να ενθαρρύνουν την υγιεινή κατανάλωση αλκοόλ σε αυτήν την ομάδα.

Λεπτομέρειες της μελέτης για το αλκοόλ

Οι συγγραφείς δοκίμασαν την εφαρμογή σε 1.770 φοιτητές που είχαν βρεθεί θετικοί για ανθυγιεινή χρήση αλκοόλ, όταν αξιολογήθηκαν από ένα ερωτηματολόγιο. Οι φοιτητές, με έδρα σε τέσσερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελβετία, ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 8,59 τυπικά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα και έπιναν πολύ 3,53 ημέρες το μήνα. Ως ημέρες βαριάς κατανάλωσης οινοπνεύματος θεωρήθηκαν η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε τυπικών αλκοολούχων ποτών για τους άνδρες και τουλάχιστον τεσσάρων για τις γυναίκες. Ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό στην Ελβετία περιέχει 10-12 g αιθανόλης. Τα ισοδύναμα ΗΒ και ΗΠΑ είναι 8 g και 14 g, αντίστοιχα.

Οι μαθητές κατανεμήθηκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα παρέμβασης όπου τους ζητήθηκε να κατεβάσουν την εφαρμογή (Smaart) και το 83,5% που το έκανε έλαβε μια δωροεπιταγή είτε σε μια ομάδα σύγκρισης όπου σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης μια δωροεπιταγή ως ανταμοιβή για τη συμπλήρωση του αρχικού ερωτηματολογίου, αλλά δεν έλαβαν καμία υποστήριξη για να μειώσουν το ποτό τους. Πρόσθετες δωροεπιταγές δόθηκαν σε όλους τους μαθητές που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια παρακολούθησης στους τρεις, έξι και 12 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 12 μηνών, οι μαθητές της ομάδας παρέμβασης ανέφεραν ότι μείωσαν σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας σύγκρισης: 10% λιγότερα τυπικά ποτά την εβδομάδα και 11% λιγότερες ημέρες μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ το μήνα. Οι μαθητές της ομάδας παρέμβασης μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου παρακολούθησης για να καταγράψουν την καθημερινή τους κατανάλωση αλκοόλ και να αξιολογήσουν τον αντίκτυπό της στην υγεία τους μέσω έξι λειτουργιών:

  • εξατομικευμένη ανατροφοδότηση (αναλογία του ελβετικού πληθυσμού της ίδιας ηλικίας που πίνει λιγότερο, περιεκτικότητα σε θερμίδες των ποτών που καταναλώνονται και το ισοδύναμο εάν τρώει χάμπουργκερ)
  • εκτιμώμενη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα και τους σχετικούς κινδύνους
  • εργαλείο αυτοελέγχου (γραφική παράσταση που δείχνει την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ που σχετίζεται με τα προτεινόμενα όρια κατανάλωσης)
  • εργαλείο καθορισμού στόχων (ορίστε όρια κατανάλωσης αλκοόλ για μία, δύο, επτά ή 30 ημέρες και λάβετε εικονικά σήματα για να τα τηρήσετε)
  • καθορισμένο εργαλείο προγράμματος οδήγησης (βγάλτε φωτογραφίες του εαυτού τους και των φίλων σας και επιτρέψτε στην εφαρμογή να επιλέξει τυχαία μια φωτογραφία για να είναι ο καθορισμένος νηφάλιος οδηγός)
  • ενημερωτικά δελτία για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία

Οι μαθητές που κατέβασαν την εφαρμογή τη χρησιμοποίησαν έως και 403 φορές σε διάστημα 12 μηνών—κατά μέσο όρο 21,2 φορές η καθεμία. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στην έρευνά τους, ιδίως ότι η εξάρτησή της από την αυτοαναφορά θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα την υποαναφορά της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ. Η μέθοδος τυχαιοποίησης σήμαινε επίσης ότι οι μαθητές της ομάδας σύγκρισης μπορεί να είχαν πρόσβαση στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο ενός φίλου στην ομάδα παρέμβασης ή να είχαν μοιραστεί τις εμπειρίες τους μαζί τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα δύο τρίτα των Αμερικανών λένε ότι η ζωή τους έχει επηρεαστεί από τον εθισμό - Δημοσκόπηση

Γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται νέα θεραπεία για τον αλκοολισμό

Τι συμβαίνει στο σώμα μιας γυναίκας όταν πίνει πολύ αλκοόλ;

Πώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ακουστικά ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν ένα άτομο στο πλήθος

Ακουστικά ΑΙ: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει ένα αξιοσημείωτο άλμα στην προσωπική τεχνολογία ήχου μέσω ακουστικών με τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν μόνο τον ανεπιθύμητο θόρυβο.

Eμφύτευμα εγκεφάλου AI για επιζήσαντες εγκεφαλικού και για την επικοινωνία τους στα Αγγλικά και Ισπανικά

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επιστήμονες φέρεται να δημιούργησαν ένα δίγλωσσο εμφύτευμα εγκεφάλου με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες ενός επιζώντος εγκεφαλικού σε προτάσεις, είτε στα ισπανικά είτε στα αγγλικά

Η νέα συσκευή παρακολούθησης ιδρώτα δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα

Ο Δρ Kim Joohee δήλωσε: «Μέσα από δύο χρόνια συνεργατικής έρευνας με το Northwestern University, όχι μόνο αντιμετωπίσαμε τους περιορισμούς των υπαρχουσών μεθόδων για την πρόκληση ιδρώτα, αλλά επιτύχαμε επίσης επιτυχία στην κλινική έρευνα, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση».

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Close Icon