Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Γενετική αλκοόλ: Γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται νέα θεραπεία για τον αλκοολισμό

Γενετική αλκοόλ: Γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται νέα θεραπεία για τον αλκοολισμό

Γενετική αλκοόλ: Αυτή η προσέγγιση γονιδιακής θεραπείας στοχεύει τις αλλαγές στη λειτουργία της ντοπαμίνης στο μονοπάτι μεσολυμβικής ανταμοιβής του εγκεφάλου που προκαλούνται από τη χρόνια χρήση αλκοόλ.

Η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να προσφέρει μια εφάπαξ, διαρκή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρό εθισμό στο αλκοόλ, που ονομάζεται επίσης διαταραχή χρήσης αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής έναν ερευνητή στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο και στο Κολλέγιο Ιατρικής. Στη μελέτη σε ζώα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, συμμετείχαν επίσης ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων του Όρεγκον και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο.

Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα αποδεκτό μοντέλο πρωτευόντων για να δείξει ότι η παρατεταμένη απελευθέρωση νευροτροφικού παράγοντα (hGDNF) που προέρχεται από τη γλοία σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται κοιλιακή περιοχή (VTA) μπορεί να αποτρέψει την επιστροφή στην υπερβολική χρήση αλκοόλ μετά από μια περίοδο αποχής. Επιπλέον, μπορεί να το κάνει χωρίς να διαταράξει άλλες παρακινούμενες συμπεριφορές.

«Αυτή η προσέγγιση γονιδιακής θεραπείας στοχεύει τις αλλαγές στη λειτουργία της ντοπαμίνης στο μονοπάτι μεσολυμβικής ανταμοιβής του εγκεφάλου που προκαλούνται από τη χρόνια χρήση αλκοόλ», λέει ο συν-κύριος ερευνητής και συν-ανταποκριτής συγγραφέας Krystof Bankiewicz, MD, PhD, καθηγητής Νευρολογικής Χειρουργικής και διευθυντής το Κέντρο Υγείας και Απόδοσης Εγκεφάλου στην Πολιτεία του Οχάιο. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την υποτροπή χωρίς να απαιτείται μακροχρόνια συμμόρφωση στη θεραπεία από τους ασθενείς».

  • Τα άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD) συνήθως βιώνουν επαναλαμβανόμενους κύκλους αποχής που ακολουθούνται από υποτροπή, ακόμη και όταν χρησιμοποιούν μία από τις λίγες εγκεκριμένες από τον FDA φαρμακευτικές θεραπείες, σημειώνει ο Bankiewicz.
  • Η υπερβολική χρήση αλκοόλ μεταβάλλει ορισμένες νευρικές οδούς στον εγκέφαλο που περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Αυτοί οι νευρώνες συνθέτουν το μονοπάτι μεσολυμβικής ανταμοιβής, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον εθισμό στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά.
  • Αυτές οι αλλαγές γίνονται πιο έντονες καθώς αναπτύσσεται το AUD. Περιλαμβάνουν μειωμένα επίπεδα απελευθέρωσης ντοπαμίνης, μειωμένη ευαισθησία των υποδοχέων ντοπαμίνης και αυξημένη πρόσληψη ντοπαμίνης. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε επίπεδα ντοπαμίνης κάτω από το φυσιολογικό στην οδό.
  • Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η «υποδοπαμινεργική» κατάσταση μπορεί να αναγκάσει τους υπερβολικούς χρήστες αλκοόλ να ξαναρχίσουν να πίνουν μετά από περιόδους αποχής.

 

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν θεραπείες που να στοχεύουν κυκλώματα στον εγκέφαλο που αλλοιώνονται από τη συνεχή, βαριά χρήση αλκοόλ», λέει η συν-κύρια ερευνήτρια και συν-αντίστοιχη συγγραφέας Kathleen Grant, PhD, επικεφαλής και καθηγήτρια Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Όρεγκον. Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων.

Πώς έγινε η μελέτη

  • Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε ένα αποδεκτό μοντέλο ρέζους μακάκου του AUD για να εξετάσει την πρακτικότητα και την αποτελεσματικότητα της παροχής ενός ιικού φορέα στον εγκέφαλο για την πρόκληση συνεχούς έκφρασης του GDNF, τη μείωση της χρήσης αλκοόλ και την πρόληψη της επανάληψης κατανάλωσης αλκοόλ μετά την αποχή.
  • Συμμετείχαν οκτώ αρσενικοί μακάκοι ρέζους. ο φορέας ήταν ένας αδενοσυνδεόμενος φορέας ιού που έφερε ένα γονίδιο για τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον ανθρώπινο νευρογλοιακό παράγοντα (AAV2-hGDNF).
  • Και τα οκτώ ζώα αρχικά συνηθίστηκαν στην κατανάλωση αλκοόλ 4%. Στη συνέχεια, τέσσερα ζώα εγχύθηκαν με τον φορέα hGDNF απευθείας στο VTA, που βρίσκεται στο κάτω μέρος του μεσεγκεφάλου. Οι νευρώνες στο VTA συνδέονται με το μονοπάτι μεσολυμβικής ανταμοιβής. Τα υπόλοιπα τέσσερα ζώα χρησίμευσαν ως μάρτυρες. Τους εγχύθηκε στείρος φυσιολογικός ορός χρησιμοποιώντας την ίδια χειρουργική διαδικασία.

Τα βασικά ευρήματα περιελάμβαναν:

  • Η έγχυση του AAV2-hGDNF αμβλύνει σημαντικά την πρόσληψη αλκοόλ σε πολλαπλούς κύκλους αποχής 4 εβδομάδων και επανεισαγωγής αλκοόλ 4 εβδομάδων.
  • Τα επίπεδα αιθανόλης στο αίμα ήταν μη ανιχνεύσιμα σε άτομα που έλαβαν GDNF και παρέμειναν μη ανιχνεύσιμα για τις περισσότερες εβδομάδες μέχρι το τέλος της μελέτης.
  • Τα άτομα ελέγχου έδειξαν σταθερά αυξημένη μηνιαία και εβδομαδιαία πρόσληψη αλκοόλ και επίπεδα αιθανόλης στο αίμα κατά τη διάρκεια των κύκλων, ως ομάδα και μεμονωμένα.

 

“Συνολικά, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η γονιδιακή θεραπεία GDNF θα μπορούσε να μειώσει την πρόσληψη αλκοόλ που σχετίζεται με την επανεισαγωγή στο μοντέλο των πρωτευόντων μας”, λέει ο Bankiewicz. “Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση δείχνει αξία για περαιτέρω μελέτη ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το AUD και πιθανώς άλλες διαταραχές κατάχρησης ουσιών.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η ηπατική νόσος κληρονομική;

Η γλυκοκινάση βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και επάγει τη συσσώρευση ηπατικών λιπιδίων σε ποντίκια με παχυσαρκία που προκαλείται από διατροφή

Τι συμβαίνει στο σώμα μιας γυναίκας όταν πίνει πολύ αλκοόλ;

Πώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Close Icon