Τεχνολογία

Δυσλεξία: Πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με δυσλεξία;

Δυσλεξία: Πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με δυσλεξία;

Δυσλεξία: Πολλοί δυσλεξικοί άνθρωποι παλεύουν με την ορθογραφία, τη γραμματική, τα σημεία στίξης, τη χρήση λέξεων και τη δομή των προτάσεων.

Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους έχει κάποια μορφή δυσλεξίας. Πάνω από 700 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες παγκοσμίως κινδυνεύουν από αναλφαβητισμό και κοινωνικούς αγώνες λόγω της δυσλεξίας. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσλεξία. Ωστόσο, με τη βοήθεια της βοηθητικής τεχνολογίας, τα άτομα που πάσχουν από δυσλεξία μπορούν να ζήσουν φυσιολογικές ζωές και να καταφέρουν πολλά καταπληκτικά πράγματα. Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσουμε δημοφιλείς τύπους εργαλείων που χρησιμοποιούνται σήμερα για να βοηθήσουν τους δυσλεξικούς μαθητές στις τάξεις και τους δυσλεξικούς ενήλικες στο χώρο εργασίας να ενσωματωθούν, να ευδοκιμήσουν και να επιτύχουν.

Τι είναι η Δυσλεξία;

Η δυσλεξία είναι μια διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία στην ανάγνωση. Το πρόβλημα έγκειται στην ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ήχους ομιλίας και τη σχέση τους με γράμματα και λέξεις. Η δυσλεξία επηρεάζει τα κέντρα επεξεργασίας της γλώσσας του εγκεφάλου.

Αυτή η διαταραχή δεν αντανακλά το πνευματικό επίπεδο ενός ατόμου. Πολλοί δυσλεξικοί άνθρωποι συνεχίζουν να καταφέρνουν απίστευτα πράγματα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά επιτυχημένα και διάσημα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία, γίνεται ευκολότερο για τα άτομα που πάσχουν από δυσλεξία να προσαρμόζονται στην κανονική ζωή. Με τη βοήθεια της Assistive Technology, των ειδικών φροντιστηρίων και των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι μαθητές με δυσλεξία μπορούν πλέον να ανυπομονούν να πάνε στο κολέγιο και να βρουν κανονική δουλειά, κάτι που δεν ήταν δυνατό ακόμη και πριν από λίγα χρόνια.

Καθορισμένη υποβοηθητική τεχνολογία

Η Υποστηρικτική Τεχνολογία (AT) αναφέρεται σε εργαλεία ή συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες να έχουν καλύτερες επιδόσεις και τα ενθαρρύνει να γίνουν πιο ανεξάρτητα και αυτοδύναμα.

Κορυφαία υποβοηθητική τεχνολογία για τη δυσλεξία

Η Βοηθητική Τεχνολογία βοηθά τα άτομα με δυσλεξία να φέρουν εις πέρας εργασίες όπως:

  • Ανάγνωση
  • Σημειώσεις
  • Μαθηματικά
  • Οργάνωση ιδεών
  • Διαχείριση χρόνου
  • Γραφή
  • Ορθογραφία

Παρακάτω είναι η λίστα με τα δημοφιλή εργαλεία Υποστηρικτικής Τεχνολογίας που δημιουργήθηκαν ειδικά για να βοηθήσουν άτομα με δυσλεξία και άλλες κοινές μαθησιακές δυσκολίες.

Ηλεκτρονικοί αναγνώστες

Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες ή οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες διατίθενται σε διάφορα στυλ. Οι αποκλειστικοί ηλεκτρονικοί αναγνώστες συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπειρίας ανάγνωσης, διατηρώντας τους χρήστες εστιασμένους στην ανάγνωση. Χωρίς διαφημίσεις, ειδοποιήσεις ή παιχνίδια ή άλλα κοινά περισπασμούς, οι χρήστες μπορούν εύκολα να διατηρήσουν την εστίασή τους χωρίς διακοπές.

Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν λειτουργία κειμένου σε ομιλία που επιτρέπει σε άτομα που δυσκολεύονται να διαβάσουν το πραγματικό κείμενο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που πάσχουν από δυσλεξία και έχουν πρόβλημα στην ανάγνωση.

Smartpens

Το έξυπνο στυλό ανάγνωσης για τη δυσλεξία βοηθά όσους δυσκολεύονται να γράψουν, να ακούν, να διαβάζουν και να θυμούνται πληροφορίες. Χρησιμοποιείται ειδικό χαρτί με το smartpen να μεταφράζει το χειρόγραφο του ατόμου σε ψηφιακό αρχείο. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ηχογραφήσεις όσων ειπώθηκαν, για αναπαραγωγή αργότερα, ώστε άτομα που δυσκολεύονται να τα παρακολουθήσουν να μπορούν να ξαναπαίξουν αργότερα. Το λογισμικό μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση, την αναπαραγωγή και την κοινή χρήση των πληροφοριών ψηφιακά ώστε να είναι εξαιρετικά προσιτές.

Προσωπικά Συστήματα Ακρόασης FM

Αυτό το AT παρέχει οφέλη σε άτομα που δυσκολεύονται να ακούσουν ή να παραμείνουν συγκεντρωμένοι. Η φωνή του ομιλητή μεταδίδεται απευθείας στο αυτί του ακροατή μέσω ενός ασύρματου πομπού. Ο ακροατής φοράει το ηχείο και τον δέκτη (ακουστικό) κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης. Αυτές οι συσκευές μπορούν επίσης να μειώσουν τον περιβάλλοντα θόρυβο και να επιτρέψουν στους ακροατές να εστιάσουν στην αλληλεπίδραση που λαμβάνει χώρα.

Ηλεκτρονικά Φύλλα Μαθηματικών

Αν δυσκολεύεστε με τα μαθηματικά, ένα ηλεκτρονικό φύλλο εργασίας μαθηματικών μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτή η τεχνολογία βοηθά στην οργάνωση, την ευθυγράμμιση αριθμών και την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα μαθηματικά. Οι αριθμοί στην οθόνη του υπολογιστή μπορούν επίσης να διαβαστούν από έναν συνθέτη ομιλίας που μπορεί να είναι χρήσιμος για άτομα που έχουν προβλήματα ανάγνωσης.

Υπεύθυνοι Πληροφοριών και Δεδομένων

Για όσους δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα ραντεβού, τις λίστες εργασιών ή τα στοιχεία επικοινωνίας, ένας διαχειριστής προσωπικών δεδομένων μπορεί να είναι χρήσιμος. Αυτές οι συσκευές σάς επιτρέπουν να προγραμματίζετε, να οργανώνετε, να προγραμματίζετε και να ανακτάτε συμβάντα ημερολογίου. Αυτοί οι διαχειριστές είναι διαθέσιμοι ως εφαρμογές σε κινητές συσκευές ή μπορούν να εγκατασταθούν σε κανονικούς επιτραπέζιους υπολογιστές.

Λογισμικό διόρθωσης

Πολλοί δυσλεξικοί άνθρωποι παλεύουν με την ορθογραφία, τη γραμματική, τα σημεία στίξης, τη χρήση λέξεων και τη δομή των προτάσεων.Για να τους βοηθήσουμε, υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα λογισμικού που δημιουργήθηκαν ειδικά για να βοηθήσουν στην εύρεση και διόρθωση αυτών των σφαλμάτων.

Τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης έχουν ήδη ενσωματωμένα λεξικά, ορθογραφικό έλεγχο και άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με τη γλώσσα. Μπορείτε επίσης να βρείτε πολλές επεκτάσεις προγραμμάτων περιήγησης που έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν σε θέματα γραμματικής και ορθογραφίας.

Αυτή είναι μόνο μια σύντομη λίστα πολλών νέων τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες σήμερα και έχουν ήδη τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή πολλών ανθρώπων. Η τεχνολογία εξελίσσεται με τρομερή ταχύτητα. Υπάρχουν πολλά εκπληκτικά εργαλεία που αναπτύσσονται και δοκιμάζονται που θα εξαλείψουν τα εμπόδια που εμποδίζουν τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόποι για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη παρά τις μαθησιακές σας δυσκολίες

Πώς συνδέονται οι γενετικές παραλλαγές με την δυσλεξία;

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η δυσλεξία συνδέεται με 42 γενετικές παραλλαγές

Δεκάλεπτο Τεστ - Εργαλείο διευκόλυνσης της ζωής παιδιών με δυσλεξία και εξατομίκευσης της θεραπείας τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι αυτό που κάνει την εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας την καλύτερη επιλογή;

Εμφύτευση βαλβίδα: Οι καινοτόμες τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης αναδιαμορφώνουν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, παρέχοντας λιγότερο επεμβατικές και πιο ασθενοκεντρικές επιλογές. 

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ: Για παιδιά με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται με την ανάγνωση και τη γραφή, τα εργαλεία βοηθητικής τεχνολογίας όπως το λογισμικό ομιλίας σε κείμενο και κειμένου σε ομιλία μπορεί να είναι απίστευτα ωφέλιμα.

Υπουργείο Δικαιοσύνης - Συνάντηση εργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης υλοποίησης αυτών των έργων σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα με στόχο την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.