Τεχνολογία

Covid-19: Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Γνωστή ως δοκιμή EXPAR (RTF-EXPAR) χωρίς αντίστροφη μεταγραφή, αυτή η νέα τεχνολογία προσφέρει ανίχνευση σε μόλις 10 λεπτά. Η ταχύτητα της δοκιμής βασίζεται, εν μέρει, στην αποφυγή πιο αργών τεχνολογιών που βασίζονται στην αντίστροφη μεταγραφάση και παρέχει την ταχύτητα των δοκιμών πλευρικής ροής με την ευαισθησία της δοκιμής PCR. Λεπτομερείς αξιολογήσεις δοκιμών αποκαλύπτουν ότι η μέθοδος παρέχει ένα γρήγορο, ακριβές, εξαιρετικά ευαίσθητο και απλό τεστ για τον COVID-19, που σημαίνει ότι το τεστ θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε χώρους ψυχαγωγίας, τερματικούς σταθμούς άφιξης αεροδρομίων και σε απομακρυσμένες εγκαταστάσεις όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαστήρια κλινικών δοκιμών.

Αλλαγή στον τρόπο εξέτασης του Covid-19

Η μέθοδος είναι εξίσου ευαίσθητη με τις δοκιμές PCR και LAMP, που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, και είναι ταχύτερη και πιο ευαίσθητη από τις δοκιμές πλευρικής ροής. Κυρίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τεχνικές δοκιμών που παρακάμπτουν την ανάγκη για εργαστηριακό εξοπλισμό, και αυτό αναμένεται να μειώσει τις καθυστερήσεις στην αναμονή των αποτελεσμάτων των δοκιμών, οι οποίες επί του παρόντος απαιτούν την αποστολή δειγμάτων σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Ο προσδιορισμός εφευρέθηκε και δοκιμάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, το οποίο βρήκε την ευαισθησία του ισοδύναμη με την ποσοτική δοκιμή PCR. Αυτή η νέα πλατφόρμα δοκιμών RTF-EXPAR προσαρμόζεται επίσης για τον εντοπισμό άλλων ιών, πράγμα που σημαίνει ότι τα τεστ μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα για να καλύπτουν τόσο νέες παραλλαγές όσο και νέους ιούς. Ο νέος κάτοχος άδειας χρήσης της τεχνολογίας, ο Innova Medical Group, στοχεύει να επιταχύνει την παγκόσμια κυκλοφορία του RTF-EXPAR για ευρεία χρήση έως το 2023.

Ο Robert Kasprzak, Διευθύνων Σύμβουλος της Innova, δήλωσε: “Η τεχνολογία RTF που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ βρίσκεται σε δοκιμαστικό σημείο. Είναι εξίσου ευαίσθητο με τις δοκιμές PCR και LAMP, αλλά χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς και τον εργαστηριακό εξοπλισμό που απαιτείται για αυτές τις μεθόδους. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιταχύνουμε την ανάπτυξη της RTF και συμπληρώνουμε περαιτέρω το τρέχον χαρτοφυλάκιο διαγνωστικών προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης, ενισχύοντας τις λύσεις διαχείρισης πανδημίας που προσφέρουμε σε παγκόσμιους πελάτες. Η ομάδα μας αναζητά παγκοσμίως προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες για τη διαχείριση της τρέχουσας πανδημίας και τον μετριασμό των μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Μας έκανε βαθιά εντύπωση η μέθοδος δοκιμών RTF και όλα όσα έχει να προσφέρει. Η ομάδα πίσω από αυτό αξίζει τεράστια εύσημα για την καινοτομία της. Από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, η ομάδα μας έχει παραδώσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δοκιμές πλευρικής ροής σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, με αυτή τη νέα συμφωνία αδειοδότησης να υπογραμμίζει την ευκίνητη προσέγγιση και τη δέσμευσή μας να καινοτομούμε. Στόχος μας είναι να παρέχουμε αποτελεσματικά, υψηλής ποιότητας διαγνωστικά προϊόντα σε λογικές τιμές σε περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”.

Ο καθηγητής Tim Dafforn από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόσθεσε: “Το τεστ RFT ενισχύει γρήγορα μικρές ποσότητες ιικού γενετικού υλικού, παράγοντας ανιχνεύσιμο σήμα μέσα σε 10 λεπτά, πολύ πιο γρήγορα από τις δοκιμές PCR ή LAMP και ακόμη πιο γρήγορα από τις δοκιμές πλευρικής ροής. Τα βήματα αντίστροφης μεταγραφής και ενίσχυσης επιβραδύνουν τις υπάρχουσες αναλύσεις COVID, όπως το LAMP και το PCR, οι οποίες βασίζονται στην ανίχνευση νουκλεϊκού οξέος. Ένα ιδανικό τεστ θα είχε το “καλύτερο και των δύο κόσμων”, και αρκετά ευαίσθητο και γρήγορο”.

Η νέα δοκιμή RTF επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο με δύο τρόπους. Πρώτον, η ομάδα ανάλυσης σχεδίασε ένα νέο βήμα μετατροπής RNA σε DNA που αποφεύγει την αντίστροφη μεταγραφή και δεύτερον, το βήμα ενίσχυσης για τη δημιουργία του σήματος ανάγνωσης χρησιμοποιεί το EXPAR, μια εναλλακτική διαδικασία ενίσχυσης DNA. Ο καθηγητής Τζέιμς Τάκερ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ σχολίασε: “Το EXPAR ενισχύει το DNA σε μία μόνο θερμοκρασία, αποφεύγοντας έτσι τα μακρά βήματα θέρμανσης και ψύξης που βρίσκονται στην PCR. Ωστόσο, ενώ το LAMP χρησιμοποιεί επίσης μια ενιαία θερμοκρασία για ενίσχυση, το EXPAR είναι μια απλούστερη και πιο άμεση διαδικασία, στην οποία ενισχύονται πολύ μικρότεροι κλώνοι. Αυτό καθιστά το EXPAR μια ακόμη πιο γρήγορη τεχνική ενίσχυσης DNA από όχι μόνο την PCR αλλά και τη LAMP”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Οι δημοσιογράφοι είναι οι πιο ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι ο χειρουργός τεχνολόγος;

Τεχνολογία: Τα καθήκοντα του χειρουργού τεχνολόγου περιλαμβάνουν την προετοιμασία χειρουργικών αιθουσών και ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοήθεια κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Η τεχνολογία αλλάζει την υγεία των δοντιών

Οδοντιατρική: Όπως και στην περίπτωση άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, οι ανατρεπτικές καινοτομίες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η οδοντιατρική και στο πώς οι ασθενείς θα φροντίζουν τον εαυτό τους στο μέλλον.

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Υγεία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την τεχνολογία υγείας ως την εφαρμογή οργανωμένων γνώσεων και δεξιοτήτων με τη μορφή φαρμάκων, ιατρικών συσκευών, εμβολίων, διαδικασιών και συστημάτων που αναπτύχθηκαν για την επίλυση ενός προβλήματος υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.