Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

ChatGPT: Αρωγός στη μείωση της διστακτικότητας εμβολιασμού και στην παροχή συστάσεων για τα ΣΜΝ

ChatGPT: Αρωγός στη μείωση της διστακτικότητας εμβολιασμού και στην παροχή συστάσεων για τα ΣΜΝ

Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των ΣΜΝ, το chatbot συνέστησε πρακτικές ασφαλούς σεξ και εμβολιασμούς HPV καθώς και αποχή, αλλά απέτυχε να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με άλλα βασικά στοιχεία, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό HIV.

ChatGPT: Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο ESCMID (πρώην ECCMID) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας (27–30 Απριλίου) υποδηλώνει ότι το δωρεάν στη χρήση ευρέως προσβάσιμο ChatGPT θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση του δισταγμού εμβολιασμού στο ευρύ κοινό, καθώς και παροχή χρήσιμων συμβουλών για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) σε συνδυασμό με κλινικές σεξουαλικής υγείας, βελτιώνοντας τις γνώσεις και την πρόσβαση στη φροντίδα.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι το ChatGPT επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να ανταποκρίνεται με ακρίβεια σε ένα ευρύ φάσμα κοινών ερωτήσεων, που περιλαμβάνει θέματα όπως εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τον εμβολιασμό με mRNA και τη σημασία των δοκιμών για ΣΜΝ» λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Matthew Koh από το Εθνικό Πανεπιστήμιο για το Σύστημα Υγείας (NUHS) στη Σιγκαπούρη. “Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το ChatGPT εκτελούσε το επίπεδο συμβουλών που παρείχαν επαγγελματικές οργανώσεις και κατευθυντήριες γραμμές.” Από την αποκάλυψή του, τον Νοέμβριο του 2022, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει chatbots AI (τεχνητής νοημοσύνης) όπως το ChatGPT για τα πάντα, από τη δημιουργία μουσικής έως την απάντηση σε ασήμαντα πράγματα και τη βοήθεια με την εργασία στο σπίτι. Αλλά το ChatGPT έχει βυθιστεί σε ζητήματα σχετικά με την ακρίβειά του. Τα εμβόλια έχουν σταματήσει τις επιδημίες και έχουν σχεδόν εξαλείψει θανατηφόρες ασθένειες στο παρελθόν, όπως η πολιομυελίτιδα, αλλά ο διστακτικός εμβολιασμός, που συνδέεται άμεσα με την παραπληροφόρηση —ψευδείς, ανακριβείς πληροφορίες που προωθούνται ως πραγματικές— αυξάνεται, με αποτέλεσμα τη μικρότερη πρόσληψη εμβολίων. Από το δημόσιο ντεμπούτο του ChatGPT, άτομα με δυσπιστία στους επαγγελματίες υγείας μπορεί να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους.

Ομοίως, για άτομα που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία ή όσοι ανησυχούν για το στίγμα και την αμηχανία της παρακολούθησης μιας κλινικής ή με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, θα μπορούσαν να βρουν τη χρήση του ChatGPT ότι είναι ένας καλός τρόπος για να λάβουν απαντήσεις σχετικά με τα ΣΜΝ. Για να μάθουν περισσότερα, ερευνητές από το NUHS στη Σιγκαπούρη δοκίμασαν το ChatGPT για να δουν εάν θα μπορούσε να δώσει επιτυχώς απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό και τα ΣΜΝ. Μια ομάδα γιατρών που διευθύνουν κλινικές μολυσματικών ασθενειών ζήτησε από το ChatGPT να απαντήσει σε 15 συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τον δισταγμό εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ανησυχιών σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες και πολιτισμικών ανησυχιών σχετικά με τα εμβόλια. Έβαλαν επίσης στο ChatGPT 17 κοινές ερωτήσεις σχετικά με τα ΣΜΝ με βάση τους γενικούς παράγοντες κινδύνου, την πρόσβαση στη φροντίδα και τη διάγνωση και τη διαχείριση και την προφύλαξη μετά την έκθεση. Οι απαντήσεις που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη σχετικά με τη διστακτικότητα εμβολιασμού αξιολογήθηκαν στη συνέχεια από δύο ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε μολυσματικές ασθένειες σε σχέση με τις συστάσεις από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης (ACIP) και οι απαντήσεις του chatbot για τα ΣΜΝ αξιολογήθηκαν σε σχέση με τις Κατευθυντήριες γραμμές του CDC των ΗΠΑ για τη θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων Όλες οι απαντήσεις αξιολογήθηκαν ως προς την πληρότητα, την ποιότητα και την ακρίβειά τους.

Πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες σχετικά με τη διστακτικότητα εμβολίων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική παραγωγή του ChatGPT παρείχε τεκμηριωμένες απαντήσεις και καθησυχάζει τις ανησυχίες σχετικά με τον δισταγμό εμβολίων. Για παράδειγμα, το ChatGPT τόνισε με ακρίβεια την ένδειξη για εμβολιασμό κατά της ιλαράς σε περιβάλλοντα χαμηλής επίπτωσης και συζήτησε τα πιθανά οφέλη του εμβολιασμού για τον ιό των ανδρικών θηλωμάτων (HPV). Ωστόσο, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης απέτυχε να αναγνωρίσει τα προτεινόμενα όρια ηλικίας ACIP για τον εμβολιασμό κατά του HPV ή να εξηγήσει την κατάσταση ενός συγκεκριμένου ατόμου, όπως πόσο σεξουαλικά ενεργό μπορεί να είναι. Επιπλέον, το ChatGPT παρείχε διαβεβαιώσεις για άτομα με αλλεργία στα αυγά και εμβολιασμό κατά της γρίπης και αντιμετώπισε τις εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τον εμβολιασμό mRNA και τις μόνιμες αλλοιώσεις στο DNA με υψηλή ακρίβεια. Ωστόσο, δεν πρόσφερε τις επιλογές εμβολίου εκτός mRNA για τον COVID-19, αλλά ενθάρρυνε περαιτέρω συζητήσεις με επαγγελματίες υγείας. Το ChatGPT αναγνώρισε επίσης κατάλληλα την πολυπλοκότητα των θρησκευτικών θεμάτων γύρω από τον εμβολιασμό και κάλεσε τα άτομα να έχουν περαιτέρω συζητήσεις με θρησκευτικούς ηγέτες. Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη θρησκευτική ανησυχία και το συγκεκριμένο εμβόλιο, η συμβουλή του ChatGPT ήταν γενική και δεν παρείχε μια πιο λεπτομερή συζήτηση κινδύνου-οφέλους.

«Συνολικά, οι απαντήσεις του ChatGPT στον διστακτικό εμβολιασμού ήταν ακριβείς και μπορεί να βοηθήσουν άτομα που έχουν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τα εμβόλια», λέει ο Δρ Koh, ο οποίος είναι επίσης γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης. «Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν τη δυνητική δύναμη των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης να βοηθήσουν σε εκστρατείες δημόσιας υγείας και να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας στη μείωση του δισταγμού έναντι των εμβολίων». Οι απαντήσεις σε ΣΜΝ είναι γενικά ακριβείς και συνοπτικές Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι συνολικά, οι απαντήσεις του ChatGPT στα ΣΜΝ ήταν ως επί το πλείστον ακριβείς και συνοπτικές. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των ΣΜΝ, το chatbot συνέστησε πρακτικές ασφαλούς σεξ και εμβολιασμούς HPV καθώς και αποχή, αλλά απέτυχε να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με άλλα βασικά στοιχεία, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό HIV. Επιπλέον, το chatbot της τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να παρέχει γενική διαβεβαίωση σχετικά με τα συμπτώματα ΣΜΝ, όπως να σημειώσει ότι υπάρχουν και άλλες δυνατότητες και συνέστησε να πάτε για δοκιμή.

Ανακοίνωνε επίσης με συνέπεια τη σημασία των δοκιμών συνεργατών και των δοκιμών παρακολούθησης. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τη θεραπεία με χλαμύδια, το ChatGPT πρότεινε είτε αζιθρομυκίνη είτε δοξυκυκλίνη, αν και το CDC ευνοεί τη δοξυκυκλίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Επίσης, απέτυχε να τονίσει τη σημασία των δοκιμών για άλλα ΣΜΝ. «Το ChatGPT παρείχε καλές γενικές συμβουλές για τα ΣΜΝ, αλλά δεν είχε ειδικότητα και δεν μπορούσε να προσαρμόσει τις συμβουλές του στον κίνδυνο απόκτησης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων του ατόμου», λέει ο Δρ Koh. “Ο στόχος αυτού του έργου είναι να ενδυναμώσει το ευρύ κοινό. Η ελπίδα είναι ότι τα άτομα μπορούν να εκπαιδευτούν με το ChatGPT κάνοντας ακριβείς συμβουλές πιο προσιτές και αυξάνοντας την πρόσληψη εμβολίων και την προστασία από ΣΜΝ.” Συνεχίζει, «Πιστεύουμε ότι το ChatGPT θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ή επιπρόσθετα με μια συμβουλή γιατρού – η ανθρώπινη απόκριση εξακολουθεί να χρειάζεται για να ενσωματωθεί η συμβουλή που δίνεται στην κατάσταση ενός συγκεκριμένου ατόμου και για να έχει τη μεγαλύτερη λογική και το πιο βοηθητικό για τον ασθενή». Παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ChatGPT: Πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στη διάγνωση παιδιατρικών περιπτώσεων

ChatGPT αποτοξίνωση: Ένα μυστήριο που απαιτεί περαιτέρω έρευνα

ChatGPT υγεία: Ο Δρ. Google συναντά έναν άξιο αντίπαλο στον Dr. ChatGPT

Μπορεί το ChatGPT να αντικαταστήσει τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ακουστικά ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν ένα άτομο στο πλήθος

Ακουστικά ΑΙ: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει ένα αξιοσημείωτο άλμα στην προσωπική τεχνολογία ήχου μέσω ακουστικών με τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν μόνο τον ανεπιθύμητο θόρυβο.

Eμφύτευμα εγκεφάλου AI για επιζήσαντες εγκεφαλικού και για την επικοινωνία τους στα Αγγλικά και Ισπανικά

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επιστήμονες φέρεται να δημιούργησαν ένα δίγλωσσο εμφύτευμα εγκεφάλου με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες ενός επιζώντος εγκεφαλικού σε προτάσεις, είτε στα ισπανικά είτε στα αγγλικά

Η νέα συσκευή παρακολούθησης ιδρώτα δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα

Ο Δρ Kim Joohee δήλωσε: «Μέσα από δύο χρόνια συνεργατικής έρευνας με το Northwestern University, όχι μόνο αντιμετωπίσαμε τους περιορισμούς των υπαρχουσών μεθόδων για την πρόκληση ιδρώτα, αλλά επιτύχαμε επίσης επιτυχία στην κλινική έρευνα, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση».

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Close Icon