Τεχνολογία

ChatGPT εγκυρότητα: Πώς να ελέγχετε πληροφορίες υγείας από πηγές ChatGPT και AI

ChatGPT εγκυρότητα: Πώς να ελέγχετε πληροφορίες υγείας από πηγές ChatGPT και AI

ChatGPT εγκυρότητα: Το ChatGPT και παρόμοια ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης σάς λένε να ελέγξετε ξανά τις πληροφορίες υγείας που παρέχουν. Πώς όμως;

Το ChatGPT και παρόμοια ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης σάς λένε να ελέγξετε ξανά τις πληροφορίες υγείας που παρέχουν. Ωστόσο, η επιλογή των καλύτερων πόρων για την επαλήθευση αυτών των πληροφοριών μπορεί να είναι δύσκολη. Δείτε πώς μπορείτε να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε αξιόπιστες πηγές για πληροφορίες υγείας στο διαδίκτυο.

 

Επικοινωνήστε με έναν γιατρό

Για οποιοδήποτε σοβαρό ή επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή ορίστε ένα ραντεβού τηλεϊατρικής. Ενώ το ChatGPT μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αξιολόγηση ενός ιατρικού επαγγελματία για το συγκεκριμένο σας πρόβλημα. Όταν σας ζητηθεί, το ίδιο το chatbot θα επαναλάβει αυτήν την ιδέα. Αν και η τεχνολογία AI θα επηρεάσει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης με διάφορους τρόπους, δεν είναι πιθανό να αντικαταστήσει το ανθρώπινο στοιχείο στο εγγύς μέλλον. Για τις πιο σημαντικές ιατρικές ερωτήσεις, συνεχίστε να βασίζεστε στον προσωπικό σας γιατρό ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Βασιστείτε σε καθιερωμένους ιατρικούς πόρους

Πολλοί ιατρικοί πόροι που διατίθενται στο διαδίκτυο παρέχουν αξιόπιστες, αξιόπιστες, βασισμένες σε τεκμηριωμένες πληροφορίες. Ακόμα καλύτερα, παρουσιάζουν τα γεγονότα με απλό τρόπο, καθιστώντας τα πιο προσιτά σε άτομα από κάθε είδους υπόβαθρο (όχι μόνο επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου). Αυτά είναι μερικά παραδείγματα:

  • Mayo Clinic: Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ιατρικής πρακτικής και ακαδημαϊκής έρευνας είναι ευρέως γνωστός για την παροχή εκτενών πληροφοριών υγείας για πολλές παθήσεις και προσφέρει επίσης στοιχεία για θεραπείες και προληπτική φροντίδα. Χρησιμοποιήστε την εκτενή βιβλιοθήκη υγείας του για να ελέγξετε διπλά πληροφορίες σχετικά με ασθένειες, συμπληρώματα, ακόμη και γενικές συμβουλές για τον τρόπο ζωής.
  • Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS): Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αγγλίας, το NHS διαθέτει έναν ιστότοπο γεμάτο με πολλά άρθρα σχετικά με φάρμακα, γενικά θέματα υγείας και τρέχουσες ειδήσεις. Ερευνήστε τα συμπτώματα, μάθετε για όλα τα είδη παθήσεων και λάβετε περισσότερα στοιχεία για τις καταστάσεις ψυχικής υγείας εδώ.
  • Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC): Αυτή η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με ασθένειες, εμβολιασμούς και βασικές συμβουλές υγείας. Χρησιμοποιήστε τους πόρους του για να παραμείνετε υγιείς ενώ ταξιδεύετε, κάντε έρευνα για οποιοδήποτε θέμα υγείας και λάβετε ενημερωμένα δεδομένα και στατιστικά στοιχεία για τα πάντα, από καρδιακές παθήσεις έως διαβήτη.
  • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ): Ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ο ΠΟΥ παρέχει παγκόσμιες πληροφορίες για την υγεία, ενημερώσεις για τα τελευταία νέα για την υγεία και εκτενή έρευνα. Ειδικότερα, ο πόρος του Fact Sheets παρουσιάζει όλα τα είδη δεδομένων και γεγονότων που σχετίζονται με την υγεία με απλό, άμεσο τρόπο, είτε εξετάζετε τα δαγκώματα ζώων είτε τον ιό Ζίκα.
  • Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH): Ένα από τα πιο εξέχοντα ερευνητικά ιδρύματα, το NIH παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες για όλα τα είδη των θεμάτων υγείας, τις κλινικές δοκιμές και την ενημερωμένη ιατρική έρευνα.

 

Επιπλέον, πολλοί ιστότοποι νοσοκομείων παρέχουν επίσης γενικές ιατρικές πληροφορίες. Εάν χρειάζεται να ελέγξετε οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή από το ChatGPT ή παρόμοια chatbots AI, τότε αυτοί οι αξιόπιστοι ιστότοποι μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την υγεία.

Να είστε προσεκτικοί με τους εμπορικούς ιστότοπους

Εάν χρησιμοποιείτε διαδικτυακές πηγές, ελέγξτε το τέλος της διεύθυνσης URL του πόρου σας. Εάν τελειώνει σε .gov, .edu ή .org, τότε είναι πιθανόν ένας μη κερδοσκοπικός ή εκπαιδευτικός ιστότοπος. Ως επί το πλείστον, οι ιστότοποι με αυτές τις διευθύνσεις παρέχουν στο κοινό δωρεάν χρήσιμες πληροφορίες. Εκείνοι που τελειώνουν σε .com ή εμπορικοί ιστότοποι μπορεί επίσης να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, αυτοί οι ιστότοποι επικεντρώνονται περισσότερο στο να σας πουλήσουν κάτι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση. Εάν προσπαθείτε να ελέγξετε άλλες πληροφορίες, τότε ένας μη κερδοσκοπικός ή εκπαιδευτικός ιστότοπος μπορεί να προσφέρει πιο ουδέτερα στοιχεία.

Χρησιμοποιήστε τις εφαρμογές με προσοχή

Όταν πρόκειται για εφαρμογές υγείας, η προσοχή είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ οι επίσημες εφαρμογές από νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις θεωρούνται γενικά αξιόπιστες, οι εφαρμογές από εταιρείες ή άτομα ενδέχεται να μην παρέχουν πάντα τις πιο ακριβείς ή αξιόπιστες πληροφορίες. Εάν θέλετε να βασιστείτε σε μια εφαρμογή, τότε αξιολογήστε την πηγή, ελέγξτε τις κριτικές και τις αξιολογήσεις χρηστών και ελέγξτε για εγκρίσεις ή πιστοποιήσεις από αξιόπιστους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.

Φροντίστε με προσωπικούς ιστότοπους, παράγοντες επιρροής και άλλα άτομα

Όταν πρόκειται για το ερώτημα εάν οι επιρροές της υγείας και της φυσικής κατάστασης είναι ευεργετικές ή επιβλαβείς για την υγεία σας, δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση. Γενικά, η προσοχή είναι μια έξυπνη ιδέα. Ενώ υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλους ιστότοπους, δεν προσφέρει κάθε άτομο που επηρεάζει την υγεία και την ευεξία τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες. Για κάθε influencer με εξειδίκευση στον αντίστοιχο τομέα του, πολλοί άλλοι στερούνται ιατρικής κατάρτισης ή προσόντων.

Επιπλέον, οι παράγοντες επιρροής μπορεί να προωθούν προϊόντα ή πρακτικές που βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες ή ανέκδοτα, και αυτά δεν υποστηρίζονται πάντα από την έρευνα. Εάν οι ισχυρισμοί τους δεν φαίνονται αρκετά σωστοί ή προωθούν προϊόντα που προσφέρουν μια γρήγορη λύση, τότε αναζητήστε άλλους πόρους. Αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο, αναζητήστε παράγοντες επιρροής που συνεργάζονται με αξιόπιστους επαγγελματίες υγείας, αναφέρουν αξιόπιστες πηγές και προωθούν πρακτικές που βασίζονται σε στοιχεία. Να είστε προσεκτικοί με όσους κάνουν τολμηρούς ισχυρισμούς, προωθούν θαυματουργές θεραπείες ή παρέχουν πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με την ιατρική γνώση.

Εμπιστευτείτε το έντερό σας

Εάν το ρομπότ AI σας παρουσιάζει πληροφορίες υγείας που δεν φαίνονται πολύ σωστές, τότε εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Αν και αυτές οι εφαρμογές είναι απίστευτα ισχυρές, δεν γνωρίζουν τα πάντα. Επιπλέον, οι αποκρίσεις παραισθήσεων τεχνητής νοημοσύνης – στις οποίες τα τεχνητά ευφυή chatbots παρουσιάζουν πραγματικά εσφαλμένες πληροφορίες με έγκυρο τρόπο – εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα. Αν και υπάρχουν τρόποι για να εντοπίσετε τις παραισθήσεις AI στις απαντήσεις ενός chatbot, μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωρίσετε τις αληθινές πληροφορίες από τις ψευδείς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατακτήστε την αυτοφροντίδα των ανδρών με το ChatGPT

Το ChatGPT δημιουργεί αξιόπιστες ιατρικές πληροφορίες για τους ασθενείς

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζει 40% των ωρών εργασίας στον τομέα της υγείας

Google Bard: Η απάντηση στο ChatGPT διαθέσιμη σε 180 χώρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.