Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Άνοια: Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στη νόσο

Άνοια: Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στη νόσο

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Άνοια: Η χρήση του ήχου για την τόνωση ορισμένων εγκεφαλικών κυμάτων έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει όσους πάσχουν από άνοια ή γνωστική έκπτωση να κοιμηθούν καλύτερα, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στην άνοια και μπορεί να επηρεάσουν έως και τους μισούς ανθρώπους που ζουν με την πάθηση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Surrey και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογίας Φροντίδας στο Imperial College του Λονδίνου, χρησιμοποίησε ηχητική διέγερση για να στοχεύσει τους ρυθμούς άλφα, έναν τύπο εγκεφαλικών κυμάτων, σε ακριβείς χρονισμούς του κύματος για να διερευνήσει πώς αντιδρά ο εγκέφαλος. Αυτή η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS Biology.

Οι ρυθμοί άλφα έχουν συσχετιστεί με τη μνήμη και την αντίληψη, ενώ αλλαγές στους ρυθμούς έχουν παρατηρηθεί σε όσους αντιμετωπίζουν γνωστική έκπτωση και άνοια. Η ανώτερη συγγραφέας Δρ. Ines Violante, Λέκτορας Ψυχολογικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Surrey, εξήγησε: «Οι ταλαντώσεις άλφα είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου μας, αλλά ακόμη δεν κατανοούμε πλήρως τον ρόλο τους στη διαμόρφωση των θεμελιωδών λειτουργιών του εγκεφάλου. “Η χρήση του ήχου είναι μια ισχυρή μη επεμβατική προσέγγιση για την τόνωση ορισμένων ταλαντώσεων μέσα στον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους χειρισμού αυτών των ταλαντώσεων για να δημιουργήσουμε εργαλεία για εφαρμογές θεραπείας, καθώς γνωρίζουμε ότι οι ταλαντώσεις του εγκεφάλου είναι πιο αργές σε ασθένειες, όπως π.χ. η νόσος Αλτσχάϊμερ.” Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια καινοτόμο τεχνική διαμόρφωσης εγκεφάλου γνωστή ως Ακουστική Διέγερση Κλειστού Βρόχου Alpha (Alpha Closed-Loop Auditory Stimulation) (aCLAS), στην οποία οι ήχοι χρονομετρούνται στην ακριβή φάση των ρυθμών άλφα.

Για την παρακολούθηση της επίδρασης της διέγερσης, οι μετρήσεις της ηλεκτρικής δραστηριότητας από τον εγκέφαλο διαβάζονταν συνεχώς σε πραγματικό χρόνο και όταν ένα εγκεφαλικό κύμα έφτανε σε μια συγκεκριμένη φάση, ένας ήχος (ένα ξέσπασμα ροζ θορύβου) ακουγόταν στον συμμετέχοντα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ανάλογα με τη φάση στην οποία παιζόταν ο ήχος, ο ρυθμός του άλφα γινόταν πιο γρήγορος ή πιο αργός. Το αποτέλεσμα εξαρτιόταν επίσης από το πού προέρχονταν οι ταλαντώσεις άλφα στον εγκέφαλο. Ο Δρ. Henry Hebron, πρώην διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Surrey και πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, σημείωσε: «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι ταλαντώσεις άλφα μπορούν να χειριστούν μέσω του ήχου όταν αντιμετωπίζουμε αυτόν τον ρυθμό με τους δικούς του όρους, χρησιμοποιώντας μια κλειστή προσέγγιση βρόχου Παραδόξως, όταν πραγματοποιήσαμε το πείραμα Ακουστικής Διέγερσης Κλειστού Βρόχου Alpha (aCLAS) καθώς οι συμμετέχοντες αποκοιμήθηκαν, παρατηρήσαμε ότι οι ήχοι σε μια συγκεκριμένη φάση τούς εμπόδιζαν να φτάσουν σε βαθύτερα στάδια ύπνου (χωρίς να τους ξυπνήσουν), ενώ οι ίδιοι ήχοι σε διαφορετική φάση δεν ήταν αποδιοργανωτικοί. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να διερευνηθούν σχετικά με συμπεριφορές που εξαρτώνται από νευρικές ταλαντώσεις και πιστεύουμε ότι οι προσεγγίσεις κλειστού βρόχου, όπως αυτή που εφαρμόσαμε εδώ, θα μπορούσαν να είναι βασικές».

Σύμφωνα με ερευνητές, τώρα έδειξαν ότι είναι σε θέση να επηρεάσουν τα κύματα άλφα με ήχο, τα επόμενα βήματα θα είναι να διερευνήσουν εάν μπορούν να τροποποιήσουν τα κύματα με τέτοιο τρόπο που να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και τον ύπνο, κάτι που θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει τους ασθενείς με άνοια. Ο καθηγητής Derk-Jan Dijk, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ύπνου Surrey και επικεφαλής της ομάδας στο Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογίας Φροντίδας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: “Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί πραγματικά να αντιστραφεί το Αλτσχάιμερ;

Πώς μπορεί να ελεγχθεί πριν επιδεινωθεί η νόσος Άλτσχάιμερ;

Πώς ο εγκέφαλος ελέγχει τη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου

Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες για άνοια;

10 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αξιοποιεί την ΑΙ για την πρόβλεψη δολοφονικών κυμάτων με σημαντική ακρίβεια

ΑΙ κύματα: Το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ φέρεται να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει τους ναυτικούς να ανιχνεύουν εκ των προτέρων δολοφονικά αδίστακτα κύματα της θάλασσας, τα οποία συνεχίζουν να απειλούν τις ζωές ανθρώπων και πλοίων.

Νέα εφαρμογή ανιχνεύει καρδιακή ανεπάρκεια με ενσωματωμένους αισθητήρες στο smartphone σας

Καρδιακή ανεπάρκεια: Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Turku και το CardioSignal χρησιμοποιεί τους ενσωματωμένους αισθητήρες ενός smartphone για να αναλύσει την κίνηση της καρδιάς και να ανιχνεύσει πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια

Η πρώιμη δοκιμή στην επεξεργασία γονιδίων CRISPR μπορεί να βελτιώσει την όραση σε τυφλά παιδιά

Γονίδια CRISPR: Ένα κλινικό πείραμα πρώιμου σταδίου που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κληρονομική τύφλωση.

Mη επεμβατική διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή επιτρέπει τη χειραγώγηση αντικειμένων ελεγχόμενη από τη σκέψη

Brain-Computer: Μαζί με διάφορες άλλες εταιρείες στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), η Neuralink του Elon Musk και η Synchron που υποστηρίζεται από τον Bill Gates πρωτοστατούν στην ανάπτυξη τσιπ εγκεφάλου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Close Icon