Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Al: Δυνατότητα επικοινωνίας με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή

Al: Δυνατότητα επικοινωνίας με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή

Αν και όλοι μας έχουμε αίσθηση του σωστού και του λάθους, όταν στην εξίσωση μπαίνει ένα deadbot με μηχανική μάθηση, η διατύπωση των συνεπειών του δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και τα ηθικά ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσοι έχουν ευχηθεί να μπορούσαν να ακούσουν ξανά τη φωνή των αγαπημένων τους προσώπων που έχουν φύγει από τη ζωή; Πώς θα νιώθατε αν μαθαίνατε ότι τώρα πια, αυτό είναι εφικτό; «Τι θα γινόταν αν υπήρχε ένα μέρος όπου όλες οι αναμνήσεις σας θα μπορούσαν να ζήσουν για πάντα; Ένα μέρος όπου θα μπορούσατε να κάνετε ερωτήσεις για τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάτε και να ακούτε πάντα τις φωνές τους»; Φαίνεται απίστευτο και τρομακτικό. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη πιο τρομακτικό και ίσως αρρωστημένο. «Θέλεις να μιλήσεις στον νεκρό σου πατέρα, ή τη νεκρή σου μητέρα; Τώρα, μπορείς», αναφέρει σε διαφήμισή της μια εφαρμογή.

Στα ζητήματα ηθικής που έχει εγείρει η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να προστεθεί και το ερώτημα του κατά πόσο είναι καλή ιδέα ένα chatbot που μπορεί να μιμηθεί τις φωνές και τις σκέψεις των νεκρών αγαπημένων μας. Οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνουν διαρκώς την απήχησή τους μέρα με τη μέρα, οι δυνατότητες που παρέχουν ποικίλουν και πλέον μπορούν να σε φέρουν κοντά, ακόμη και με τους νεκρούς αγαπημένους μας. Στις μέρες μας η AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) διευκολύνει την καθημερινότητα μας σε πολλούς τομείς, ταυτόχρονα, όμως, ο κίνδυνος που θα μπορούσε να αποτελέσει για την ανθρωπότητα είναι ορατός, με σημαντικούς ανθρώπους του τομέα, όπως ο Έλον Μασκ, να έχουν εκφράσει ανησυχίες. Στα ζητήματα ηθικής που έχει εγείρει η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να προστεθεί και το ερώτημα του κατά πόσο είναι καλή ιδέα ένα chatbot που μπορεί να μιμηθεί τις φωνές των νεκρών αγαπημένων μας.

Τι είναι τα deadbots

Ένα deadbot, επέτρεψε στον Joshua Barbeau να ανταλλάσσει μηνύματα κειμένου με την νεκρή αρραβωνιαστικιά του. Το Project December δημιουργήθηκε από τον προγραμματιστή παιχνιδιών Jason Rohrer για να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους, έναντι πληρωμής, να προσαρμόζουν chatbots (τα οποία είναι γνωστά ως deadbots) με την προσωπικότητα που ήθελαν να αλληλεπιδρούν. Το έργο κατασκευάστηκε αντλώντας δεδομένα από ένα API του GPT-3, ενός γλωσσικού μοντέλου που παράγει κείμενο από την εταιρεία έρευνας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI. Βασιζόμενο στα GPT-2 και GPT-3 του OpenAI, χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο δημιουργίας κειμένου τον οποίο ο χρήστης μπορεί να εκπαιδεύσει για να δημιουργεί συγκεκριμένες απαντήσεις. Το bot μαθαίνει από τη γλώσσα, τη σύνταξη και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η συνομιλία του χρήστη και το ενσωματώνει στο εξελιγμένο λογισμικό του.

Τα ζητήματα ηθικής

Ο Joshua Barbeau, ένας συγγραφέας, ξέσπασε σε κλάματα όταν μίλησε μέσω chatbot με την αείμνηστη αρραβωνιαστικιά του: η τεχνητή νοημοσύνη «γέννησε αναμνήσεις της Jessica που είχα ξεχάσει εντελώς», ανέφερε. Η εμπειρία του ενθάρρυνε και άλλους να έρθουν σε επαφή με νεκρούς αγαπημένους τους. Ο τυπικός χρήστης «δεν είναι απλώς ο μέσος τύπος του οποίου η γιαγιά πέθανε στα 85 του», λέει ο Rohrer, «είναι κάποιος του οποίου ο δίδυμος αδερφός αυτοκτόνησε σε ηλικία 35 ετών». Η αρραβωνιαστικιά του Joshua πέθανε από μια σπάνια ηπατική διαταραχή λίγο πριν παντρευτούν. Αυτή η ιστορία δημιούργησε ένα χάσμα μεταξύ του Rohrer και της OpenAI, επειδή οι κατευθυντήριες γραμμές της εταιρείας απαγορεύουν ρητά τη χρήση του GPT-3 για σεξουαλικούς, ερωτικούς και εκφοβιστικούς σκοπούς. Ο Rohrer αποκάλεσε τη θέση της OpenAI ως υπερ-μοραλιστική και υποστήριξε ότι άνθρωποι όπως ο Barbeau ήταν «συναινούντες ενήλικες». Αν και όλοι μας έχουμε αίσθηση του σωστού και του λάθους, όταν στην εξίσωση μπαίνει ένα deadbot με μηχανική μάθηση, η διατύπωση των συνεπειών του δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και τα ηθικά ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους κοινωνικά ασταθείς;

Πεδίο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Προειδοποιήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το μέλλον της ανθρωπότητας

Το σύστημα αναγνώρισης πόνου με Al θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση του πόνου των ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές να ρυθμίζουν με ακρίβεια, ευέλικτα τον εγκέφαλο

«Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική πλατφόρμα για την επιτάχυνση της έρευνας στις νευροεπιστήμες λόγω της ικανότητας να στοχεύει ευέλικτα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου», είπε ο Hu.

Ποιες είναι μερικές βασικές διαδικασίες όπου η ρομποτική τεχνολογία έχει σημαντικό αντίκτυπο;

Ρομποτική τεχολογία: Η ρομποτική τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, βελτιώνοντας σημαντικά την ακρίβεια, μειώνοντας τους χρόνους αποκατάστασης και βελτιώνοντας τα συνολικά αποτελέσματα των ασθενών.

Drone για την καταπολέμηση των κουνουπιών και τον περιορισμό των ασθενειών

Drone κουνούπια: Η κομητεία Broward στη Φλόριντα χρησιμοποιεί τώρα ένα drone για να ψεκάζει τα κουνούπια σε δύσκολες περιοχές όπως πάρκα και υγροτόπους, φέρνοντας επανάσταση στις προσπάθειες ελέγχου των παρασίτων.

Η Κίνα παρουσιάζει φωτονικό τσιπ ικανό να επεξεργαστεί πολλά εικονοστοιχεία σε μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα

Ερευνητές στην Κίνα παρουσίασαν ένα έξυπνο τσιπ φωτονικής ανίχνευσης-υπολογισμού ικανό να επεξεργαστεί εκατό δισεκατομμύρια pixel σε μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα.

Νέα ταχεία ανίχνευση βακτηρίων σε παιδιατρικά δείγματα αίματος

"Στη συνέχεια, ελπίζουμε να κάνουμε μια προοπτική κλινική δοκιμή σε πολλαπλά κλινικά κέντρα και νοσοκομεία για να δοκιμάσουμε τη μέθοδό μας σε περισσότερους ασθενείς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε αυτήν την τεχνολογία σε περισσότερα νοσοκομεία και να έχουμε πιο ευρέως διαγνωστικά για βρέφη και παιδιά." είπε η Αραλάρ.

Μικρορομπότ με βάση τα φύκια στοχεύουν όγκους του πνεύμονα

Μικρορομπότ όγκοι: Το εργαστήριο Wang και η ερευνητική ομάδα Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν αναπτύξει βιοϋβριδικά μικρορομπότ, μικρές ιατρικές συσκευές κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά υλικά.

Close Icon