Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

AI: Νέα τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει πρώιμα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα

AI: Νέα τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει πρώιμα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα

AI: Το εργαλείο, Sybil, αναζητά σημάδια για το πού είναι πιθανό να εμφανιστεί ο καρκίνος, ώστε οι γιατροί να τον εντοπίσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ερευνητές στη Βοστώνη βρίσκονται στα πρόθυρα αυτού που λένε ότι είναι μια σημαντική πρόοδος στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα: Τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια της νόσου χρόνια πριν οι γιατροί τη βρουν σε αξονική τομογραφία. Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται Sybil, αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Mass General Cancer Center και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης στο Cambridge.

Σε μια μελέτη, αποδείχθηκε ότι προβλέπει με ακρίβεια εάν ένα άτομο θα αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα τον επόμενο χρόνο στο 86% έως 94% των περιπτώσεων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν επί του παρόντος στους ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα να υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης για τον έλεγχο της νόσου ετησίως. Αλλά ακόμα και με τακτικό έλεγχο, το μάτι του πιο εξειδικευμένου ακτινολόγου δεν μπορεί να εντοπίσει τα πάντα – και εκεί έρχεται η Sybil.

«Το γυμνό μάτι δεν μπορεί να δει τα πάντα», είπε η Δρ Λέσια Σεκίστ, ογκολόγος και διευθύντρια προγράμματος της Κλινικής Έγκαιρης Ανίχνευσης και Διαγνωστικής Καρκίνου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύξαμε εξετάζει τη σάρωση με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι την κοιτάζει ένας ανθρώπινος ακτινολόγος». Το εργαλείο, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσε να είναι ένα άλμα προς τα εμπρός στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα, του τρίτου πιο συχνού καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC.

Η ασθένεια είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η οποία εκτιμά ότι φέτος θα υπάρξουν περισσότερα από 238.000 νέα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα και περισσότεροι από 127.000 θάνατοι. Το Sybil δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση εκτός κλινικών δοκιμών, αλλά εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να παίξει μοναδικό ρόλο.

Υπάρχουν περισσότερα από 300 εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εγκριθεί από το FDA για χρήση στην ακτινολογία, σύμφωνα με τον Anant Madabhushi, καθηγητή στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής στο Emory University School of Medicine στην Ατλάντα. Τα περισσότερα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους γιατρούς στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, είπε, αλλά όχι για την πρόβλεψη του μελλοντικού κινδύνου καρκίνου κάποιου, όπως κάνει η Sybil. Η Sybil αναζητά σημάδια για το πού είναι πιθανό να εμφανιστεί ο καρκίνος, ώστε οι γιατροί να ξέρουν πού να κοιτάξουν και στη συνέχεια να τον εντοπίσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πιο θεραπεύσιμος όταν ανιχνεύεται έγκαιρα, είπε ο Δρ Κιμ Σάντλερ, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ. Αλλά η έγκαιρη ανίχνευση είναι δύσκολη, είπε. Δεδομένου ότι οι πνεύμονες δεν είναι ορατοί ή αισθητοί, ο μόνος τρόπος για να το εντοπίσετε νωρίς είναι με μια αξονική τομογραφία. Μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του επίμονου βήχα ή της δυσκολίας στην αναπνοή, ο καρκίνος είναι συνήθως προχωρημένος και ο πιο δύσκολος στη θεραπεία.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονικές τομογραφίες χαμηλής δόσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα κατά 24%, επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, όταν είναι πιο θεραπεύσιμο. Αλλά ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσοστά έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα – και ενδεχομένως να αυξήσει και τα ποσοστά επιβίωσης, είπε ο Sandler.

Για να προβλέψει τον κίνδυνο καρκίνου, η Sybil βασίζεται σε μία μόνο αξονική τομογραφία. Αναλύει την τρισδιάστατη εικόνα, αναζητώντας όχι μόνο σημάδια μη φυσιολογικής ανάπτυξης στους πνεύμονες, αλλά και άλλα μοτίβα ή ενοχλήσεις που οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πλήρως, δήλωσε ο Δρ Florian Fintelmann, ακτινολόγος στο Mass General Cancer Center και ένας των ερευνητών που εργάζονται στη Sybil.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ακολουθείτε τα βήματα της ιατρικής τεχνολογίας;

Τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό πλαστών αναρρωτικών;

Μπορεί το smartwatch να ανιχνεύσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας;

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Close Icon