Παιδιά

Γονείς Διαπαιδαγώγηση: Ενθάρρυνση παιδιού να μην εγκαταλείπει στα δύσκολα

Γονείς Διαπαιδαγώγηση: Ενθάρρυνση παιδιού να μην εγκαταλείπει στα δύσκολα

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.

Γονείς Διαπαιδαγώγηση: Το παιδί σας «εγκαταλείπει» πολύ εύκολα μια δύσκολη εργασία; Πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ώστε να επιμένουν σε δύσκολες εργασίες προκειμένου να πετύχουν; Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο περιοδικό Child Development διαπίστωσε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιμείνουν σε μια δύσκολη εργασία όταν ένας ενήλικας αναλαμβάνει τη θέση τους.

Το άρθρο αυτό περιελάμβανε μια σειρά από μελέτες. Η πρώτη μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε 34 παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών• διαπίστωσε ότι οι γονείς που τείνουν να παίρνουν τη θέση του παιδιού τους σε μια δύσκολη εργασία είναι πιο πιθανό να αξιολογήσουν το παιδί τους ως λιγότερο επίμονο. Μια δεύτερη πειραματική μελέτη περιελάμβανε 150 παιδιά ηλικίας 4-5 ετών και εξέτασε τον βαθμό στον οποίο η ανάληψη της ευθύνης από τον γονέα προκαλεί αλλαγές στην επιμονή των παιδιών. Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος έδειξαν ότι τα παιδιά γίνονταν λιγότερο επίμονα σε μια εργασία όταν οι ενήλικες αναλάμβαναν για λογαριασμό τους μια δύσκολη εργασία σε σχέση με όταν τα βοηθούσαν λεκτικά στην εργασία χωρίς να την αναλαμβάνουν.

Οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιο πιθανό να επιμείνουν σε μια εργασία όταν η επιμονή γίνεται παράδειγμα προς μίμηση γι’ αυτά (δηλαδή όταν βλέπουν έναν ενήλικα να αποτυγχάνει σε μια εργασία και στη συνέχεια να πετυχαίνει). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο ενήλικας έπρεπε να δουλέψει σκληρά για την επιτυχία και τόνισαν τη σημασία της προσπάθειας που καταβάλλουν.

Ορισμένοι τεκμηριωμένοι τρόποι να ενθαρρύνουμε την επιμονή των παιδιών

– Μην προσπαθείτε να αναλάβετε την εργασία όταν αυτή γίνεται δύσκολη. Να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε περισσότερο απ’ όσο νομίζετε απαραίτητο για να δείτε αν το παιδί σας μπορεί να το καταλάβει μόνο του. Περιμένετε μέχρι να ζητήσουν βοήθεια για να την παράσχετε και στη συνέχεια παρέχετε μόνο προφορική βοήθεια με τη μορφή υποδείξεων ή πιθανών επόμενων βημάτων.

– Μιλήστε για μια φορά που αποτύχατε και στη συνέχεια πετύχατε σε μια δύσκολη εργασία. Εξηγήστε πώς η σκληρή δουλειά και η προσπάθειά σας σάς βοήθησαν να πετύχετε. Μπορείτε ακόμη να προσπαθήσετε να βρείτε στιγμές που το παιδί σας θα σας παρακολουθεί πραγματικά να αναλαμβάνετε δύσκολα καθήκοντα και να τα πετυχαίνετε (για παράδειγμα, να σχεδιάζετε να τρέξετε έναν μαραθώνιο ή να μάθετε μια ξένη γλώσσα). Έρευνες δείχνουν ότι βλέποντας έναν γονέα να καταβάλλει προσπάθεια για ένα δύσκολο έργο και στη συνέχεια να το πετυχαίνει, τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιμείνουν και τα ίδια.

– Βοηθήστε το παιδί σας να αναλύσει τα δύσκολα ή πολύπλοκα καθήκοντα σε μικρότερα διαχειρίσιμα βήματα ή βοηθήστε το παιδί σας να θέσει μικρότερους στόχους που θα το βοηθήσουν να επιτύχει έναν μεγαλύτερο στόχο.

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.

– Παρατηρήστε και αναγνωρίστε όταν το παιδί σας επιμένει σε μια δύσκολη εργασία ή επιδεικνύει επιμονή, ακόμη και όταν η επιμονή του περιλαμβάνει την απαίτηση βοήθειας από εσάς (αυτό δεν σημαίνει ότι ενδίδουμε στις απαιτήσεις του, αλλά μόνο ότι αναγνωρίζουμε ότι είναι επίμονο στο να ζητά αυτό που θέλει).

– Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει νέες και απαιτητικές εργασίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να δοκιμάζουν δραστηριότητες που είναι τόσο δύσκολες όσο και ευχάριστες γι’ αυτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συγκινητική ανάρτηση μητέρας με δυσλεκτικό παιδί

Εκπαιδευτικοί στις ΗΠΑ συμβουλεύουν τους γονείς για τη σχολική χρονιά

Πώς θα γίνουμε καλύτεροι γονείς σύμφωνα με την παιδαγωγό Μαρία Μοντεσσόρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 86 εκατομμύρια παιδιά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στη σχολική τάξη

"Η ψηφιακή εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί, αλλά είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πιο περιθωριοποιημένες οικογένειες δεν είχαν πρόσβαση στη μάθηση".

Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να προσαρμοστούν σε αυτό το «νέο φυσιολογικό»

Δώστε προσοχή στο πρωινό και το μεσημεριανό Ένας εγκέφαλος που τροφοδοτείται καλά θα λειτουργεί καλύτερα, περισσότερο. Ένας καλά τροφοδοτούμενος εγκέφαλος θα βοηθήσει επίσης στη συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι το πρωινό είναι υψηλής ποιότητας, γεμάτο πρωτεΐνες. Το πρωινό με ζάχαρη και υδατάνθρακες θα προκαλέσει τελικά εξάντληση του παιδιού σας και αυτό συμβαίνει όταν γίνεται νωθρό και είναι πιο πιθανό να προβεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού συστήματος στην Κίνα με στόχο την αποφυγή υπερβολικής πίεσης στους μαθητές

Καθώς η αύξηση του πληθυσμού είναι η πιο αργή εδώ και δεκαετίες, οι κινεζικές αρχές άρουν το όριο γέννησης δύο παιδιών νωρίτερα φέτος και επιθυμούν να αυξήσουν τα κίνητρα για τους γονείς να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Όταν οι γονείς ξαναπαντρεύονται: Συναισθήματα και Αντιδράσεις των Παιδιών. Ο Ρόλος των Γονιών

Με όσο προσεκτικό τρόπο κι αν γίνει αυτή η ενημέρωση και γνωριμία, είναι πιθανόν τα παιδιά να αντιδράσουν, είτε έχοντας μια ελπίδα επανασύνδεσης των γονιών τους, είτε ως μια μορφή ζήλιας, είτε ως αντίσταση και φόβο προς τη νέα αλλαγή. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο και κατανόηση. Δεν πρέπει να τα πιέζουμε να ετοιμαστούν και το κάθε παιδί ως μια διαφορετική οντότητα, απαιτεί τον δικό του χρόνο προετοιμασίας.

Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια στα παιδιά - Ποια τα αίτια;

Η εκδήλωση των μαύρων κύκλων μπορεί επιπρόσθετα να σχετίζεται με την απουσία ύπνου καθώς επίσης και την κληρονομικότητα. Το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να είναι πιο λεπτό και διαφανές, στοιχείο το οποίο μπορεί να κληρονομήσουν και τα παιδιά. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις οι μαύροι κύκλοι γύρω από την περιοχή των ματιών μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Πώς μπορούμε να κατευνάσουμε τα ξεσπάσματα παιδιού με ΔΕΠΥ

Η συμπεριφοριστική θεραπεία, μία από τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για το ΔΕΠΥ, ενθαρρύνει τις θετικές συνέπειες των θετικών συμπεριφορών. Οι ανταμοιβές μπορεί να είναι κοινωνικές (τρυφερότητα, έπαινος) και υλικές (γλυκά, παιχνίδια ή άλλα πράγματα). Τα υλικά μπορούν να συνδυαστούν με κοινωνικές ανταμοιβές.