Παιδιά

Γονείς Διαπαιδαγώγηση: Ενθάρρυνση παιδιού να μην εγκαταλείπει στα δύσκολα

Γονείς Διαπαιδαγώγηση: Ενθάρρυνση παιδιού να μην εγκαταλείπει στα δύσκολα

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.

Γονείς Διαπαιδαγώγηση: Το παιδί σας «εγκαταλείπει» πολύ εύκολα μια δύσκολη εργασία; Πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ώστε να επιμένουν σε δύσκολες εργασίες προκειμένου να πετύχουν; Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο περιοδικό Child Development διαπίστωσε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιμείνουν σε μια δύσκολη εργασία όταν ένας ενήλικας αναλαμβάνει τη θέση τους.

Το άρθρο αυτό περιελάμβανε μια σειρά από μελέτες. Η πρώτη μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε 34 παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών• διαπίστωσε ότι οι γονείς που τείνουν να παίρνουν τη θέση του παιδιού τους σε μια δύσκολη εργασία είναι πιο πιθανό να αξιολογήσουν το παιδί τους ως λιγότερο επίμονο. Μια δεύτερη πειραματική μελέτη περιελάμβανε 150 παιδιά ηλικίας 4-5 ετών και εξέτασε τον βαθμό στον οποίο η ανάληψη της ευθύνης από τον γονέα προκαλεί αλλαγές στην επιμονή των παιδιών. Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος έδειξαν ότι τα παιδιά γίνονταν λιγότερο επίμονα σε μια εργασία όταν οι ενήλικες αναλάμβαναν για λογαριασμό τους μια δύσκολη εργασία σε σχέση με όταν τα βοηθούσαν λεκτικά στην εργασία χωρίς να την αναλαμβάνουν.

Οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιο πιθανό να επιμείνουν σε μια εργασία όταν η επιμονή γίνεται παράδειγμα προς μίμηση γι’ αυτά (δηλαδή όταν βλέπουν έναν ενήλικα να αποτυγχάνει σε μια εργασία και στη συνέχεια να πετυχαίνει). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο ενήλικας έπρεπε να δουλέψει σκληρά για την επιτυχία και τόνισαν τη σημασία της προσπάθειας που καταβάλλουν.

Ορισμένοι τεκμηριωμένοι τρόποι να ενθαρρύνουμε την επιμονή των παιδιών

– Μην προσπαθείτε να αναλάβετε την εργασία όταν αυτή γίνεται δύσκολη. Να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε περισσότερο απ’ όσο νομίζετε απαραίτητο για να δείτε αν το παιδί σας μπορεί να το καταλάβει μόνο του. Περιμένετε μέχρι να ζητήσουν βοήθεια για να την παράσχετε και στη συνέχεια παρέχετε μόνο προφορική βοήθεια με τη μορφή υποδείξεων ή πιθανών επόμενων βημάτων.

– Μιλήστε για μια φορά που αποτύχατε και στη συνέχεια πετύχατε σε μια δύσκολη εργασία. Εξηγήστε πώς η σκληρή δουλειά και η προσπάθειά σας σάς βοήθησαν να πετύχετε. Μπορείτε ακόμη να προσπαθήσετε να βρείτε στιγμές που το παιδί σας θα σας παρακολουθεί πραγματικά να αναλαμβάνετε δύσκολα καθήκοντα και να τα πετυχαίνετε (για παράδειγμα, να σχεδιάζετε να τρέξετε έναν μαραθώνιο ή να μάθετε μια ξένη γλώσσα). Έρευνες δείχνουν ότι βλέποντας έναν γονέα να καταβάλλει προσπάθεια για ένα δύσκολο έργο και στη συνέχεια να το πετυχαίνει, τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιμείνουν και τα ίδια.

– Βοηθήστε το παιδί σας να αναλύσει τα δύσκολα ή πολύπλοκα καθήκοντα σε μικρότερα διαχειρίσιμα βήματα ή βοηθήστε το παιδί σας να θέσει μικρότερους στόχους που θα το βοηθήσουν να επιτύχει έναν μεγαλύτερο στόχο.

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.

– Παρατηρήστε και αναγνωρίστε όταν το παιδί σας επιμένει σε μια δύσκολη εργασία ή επιδεικνύει επιμονή, ακόμη και όταν η επιμονή του περιλαμβάνει την απαίτηση βοήθειας από εσάς (αυτό δεν σημαίνει ότι ενδίδουμε στις απαιτήσεις του, αλλά μόνο ότι αναγνωρίζουμε ότι είναι επίμονο στο να ζητά αυτό που θέλει).

– Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει νέες και απαιτητικές εργασίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να δοκιμάζουν δραστηριότητες που είναι τόσο δύσκολες όσο και ευχάριστες γι’ αυτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συγκινητική ανάρτηση μητέρας με δυσλεκτικό παιδί

Εκπαιδευτικοί στις ΗΠΑ συμβουλεύουν τους γονείς για τη σχολική χρονιά

Πώς θα γίνουμε καλύτεροι γονείς σύμφωνα με την παιδαγωγό Μαρία Μοντεσσόρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότερα παιδιά προσπαθούν να χάσουν βάρος από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους αριθμούς ή τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών που μπορεί να προσπαθούν να χάσουν βάρος». Και προσθέτει: «Για αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν υπήρχαν τάσεις ή αλλαγές στον επιπολασμό των προσπαθειών απώλειας βάρους μεταξύ των παιδιών ηλικίας 8 έως 17 ετών».

Μητέρα vegan από τη Φλόριντα καταδικάστηκε για λιμοκτονία νηπίου διατρεφόμενου με ωμά φρούτα και λαχανικά

Στα τελικά επιχειρήματα, η συνεισαγγελέας Σάρα Μίλερ, βοηθός δικηγόρου, απευθύνθηκε στους ενόρκους και ανέφερε ότι το έγκλημα δεν ήταν ότι ο Έζρα πέθανε στον ύπνο του, αλλά ότι η Ο' Λίρι αρνήθηκε να ζητήσει ιατρική βοήθεια για το παιδί της.

Το περιπετειώδες παιδικό παιχνίδι μπορεί να αποτρέψει το άγχος και την κατάθλιψη, σύφωνα με μελέτη

Στις 9 Ιουλίου, είπε στο Fox News ότι το ίδρυμά του συνεργάζεται με τη Θεμελίωση Διάρκειας Ζωής για να φιλοξενήσει έναν Οικογενειακό Αγώνα Περιπέτειας στο Κουίνς για να δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες γονείς και παιδιά να μειώσουν το άγχος συμμετέχοντας σε μια συναρπαστική σειρά από εμπόδια και δραστηριότητες μαζί.

Σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων δεν αισθάνονται ασφαλείς στο σχολείο

Τα ευρήματα έδειξαν μια σαφή ανάγκη για στρατηγικές για την παροχή εκπαιδευτικών περιβαλλόντων όπου όλοι οι μαθητές μπορούν να αισθάνονται προστατευμένοι, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, αναφέρει ο ερευνητής».

Η επιλογή της γραφής με το χέρι αντί της χρήσης πληκτρολογίου μας προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα.

Η χρήση στυλό και χαρτιού δίνει στον εγκέφαλο περισσότερα ερεθίσματα για να διατηρήσει τις λεπτομέρειες και τις αναμνήσεις. Η γραφή με το χέρι δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα στα κιναισθητικά μέρη του εγκεφάλου. Ενεργοποιούνται πολλές αισθήσεις με την πίεση του στυλό πάνω στο χαρτί

Οι ειδικοί των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του παιδιού.

"Χρειαζόμαστε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά. Τα δημόσια σχολεία είναι δημόσιο αγαθό, και ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μπορούμε να σας πούμε ότι τα ανοιχτά δημόσια σχολεία είναι ένα δίχτυ ασφαλείας."