Παιδιά

Αγγλία Καθεστώς: Τα παιδιά της ΕΕ που βρίσκονται σε φροντίδα στη Βρετανία αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον μετά το Brexit

Αγγλία Καθεστώς: Τα παιδιά της ΕΕ που βρίσκονται σε φροντίδα στη Βρετανία αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον μετά το Brexit

«Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κανονίσει τα παιδιά με τη δική της φροντίδα, τι γίνεται με τα παιδιά σε ευάλωτες οικογένειες και ευάλωτους ενήλικες;» είπε ο Lagrue. «Τι ελπίδα έχουν;»

Αγγλία Καθεστώς: Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι το Σχέδιο Διακανονισμού της ΕΕ είναι «επιτυχία», με περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ να έχουν προσωρινό ή μόνιμο καθεστώς – πολύ περισσότερα από τα τρία εκατομμύρια που είχαν αρχικά εκτιμηθεί –  Παιδιά όπως ο Αδάμ και η Ναστασία έχουν ήδη υποστεί ουλές από το τραύμα μιας ταλαιπωρημένης ανατροφής και που βρίσκονται σε περίθαλψη, αλλά το Brexit τους έβαλε άλλο ένα τρομακτικό βάρος.

Παρόλο που και οι δύο γεννήθηκαν στη Βρετανία, και ζουν εκεί υπό την περίθαλψη, επειδή οι γονείς τους ήταν υπήκοοι της ΕΕ, ο Αδάμ και η Ναστάσια κινδυνεύουν να γίνουν χωρίς έγγραφα και να χάσουν τα δικαιώματα διαμονής τους ως αποτέλεσμα της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ των 27 εθνών.

Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίσουν την απειλή απομάκρυνσης μόλις γίνουν 18 ετών.

«Δεν θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη, εργασία, αξίωση παροχών, ενοικίαση σπιτιού, μάθηση να οδηγούν και να κατέχουν τραπεζικό λογαριασμό», δήλωσε η Marianne Lagrue, διευθύντρια πολιτικής στο φιλανθρωπικό κέντρο Coram Children’s Legal Center.

Από το τέλος της μεταβατικής περιόδου Brexit την 1η Ιανουαρίου, οι πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να εγκατασταθούν ή να παραμείνουν στη Βρετανία έπρεπε να ξεπεράσουν επιπλέον εμπόδια. Παρόλο που οι νέες αφίξεις στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανόνες μετανάστευσης, όσοι βρίσκονταν ήδη στη Βρετανία από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους, εφαρμόζοντας το Σχέδιο Διακανονισμού της ΕΕ έως τις 30 Ιουνίου.

Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι το σχέδιό της είναι «επιτυχία», με περίπου πέντε εκατομμύρια υπηκόους της ΕΕ να έχουν προσωρινό (προκαθορισμένο) ή μόνιμο (διακανονισμένο) καθεστώς – πολύ περισσότερο από τα τρία εκατομμύρια που είχαν αρχικά εκτιμηθεί.

Ωστόσο, ορισμένοι έχουν περάσει από το δίχτυ του προγράμματος. «Είναι απλό εάν εργάζεσαι, ψηφιακά καταλαβαίνεις, έχεις όλα τα έγγραφα και τα αρχεία σου», δήλωσε η Azmina Siddique, της The Children’s Society.

Όμως, τα παιδιά που βρίσκονται σε φροντίδα και οι νεαροί ενήλικες που προηγουμένως βρίσκονταν σε φροντίδα, αντιμετωπίζουν μια πιο δύσκολη κατάσταση.

Κάποιοι αγωνίζονται να αποδείξουν την ταυτότητά τους, να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία διαμονής ή να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη, η οποία ανήκει στους νόμιμους κηδεμόνες τους ή στις τοπικές αρχές. – «Χωρίς προστασία» –

Ο Coram αναφέρει το παράδειγμα του Αδάμ, ενός τετράχρονου Ρουμάνου αγοριού που γεννήθηκε στο Λονδίνο και χωρίστηκε από τη μητέρα του.

Ο Άνταμ δεν μπορεί να αποκτήσει διαβατήριο από τη ρουμανική πρεσβεία, καθώς η ταυτότητα του πατέρα του – του οποίου απαιτείται συγκατάθεση – είναι άγνωστη.

Εν τω μεταξύ, οι κοινωνικοί λειτουργοί δυσκολεύτηκαν να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας του πριν τεθεί σε περίθαλψη.

Τότε υπάρχει η περίπτωση της Nastashia (όχι του πραγματικού της ονόματος), 17 ετών, η οποία χωρίστηκε από την οικογένειά της. Αν και γεννήθηκε επίσης στη Βρετανία, δεν έχει διαβατήριο και αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες κατά την υποβολή αίτησης για το Σχέδιο Διακανονισμού.

«Πολλοί από αυτούς μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι Βρετανοί», δήλωσε ο Siddique, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι «εξαιρετικά τραυματικός» για τα παιδιά και «να τους συγκρατήσει πραγματικά στη ζωή».

Δεδομένου ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν εκδίδει δελτία ταυτότητας και η εθνικότητα των παιδιών που βρίσκονται σε φροντίδα δεν καταγράφεται στη Βρετανία, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, 3.660 ευάλωτοι νέοι έως την ηλικία των 25 ετών έχουν αναγνωριστεί ως επιλέξιμοι για καθεστώς διαμονής, εκ των οποίων το 67% είχε υποβάλει αίτηση μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ωστόσο, φιλανθρωπικά ιδρύματα και ομάδες εκστρατείας λένε ότι ο αριθμός είναι σημαντικά υποτιμημένος και ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 9.000 ευάλωτα παιδιά της ΕΕ στη Βρετανία.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση «συνεργάζεται στενά» με φιλανθρωπικά ιδρύματα και τοπικές αρχές και τους είχε παράσχει 22 εκατομμύρια λίρες (30,6 εκατομμύρια δολάρια, 25,7 εκατομμύρια ευρώ) σε χρηματοδότηση.

Οι καθυστερημένες αιτήσεις για το Σχέδιο Διακανονισμού θα γίνονται αποδεκτές «για λογικούς λόγους», ανέφεραν.

Ο Siddique, ωστόσο, πιστεύει ότι αυτή η υποστήριξη δεν φτάνει αρκετά. Από την 1η Ιουλίου, τα παιδιά που έχασαν την προθεσμία του Σχεδίου Διακανονισμού θα μείνουν χωρίς «προστασία» έως ότου υποβληθεί και γίνει αποδεκτή μια αίτηση.

Η αναμονή θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια και να εκθέσει τα παιδιά στην πολιτική «εχθρικού περιβάλλοντος» της κυβέρνησης έναντι των μεταναστών χωρίς έγγραφα, δήλωσε ο Siddique. «Αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να γίνουν η επόμενη γενιά παιδιών Windrush», προειδοποίησε, αναφερόμενος σε ένα σκάνδαλο στο οποίο οι μετανάστες της Καραϊβικής, που μετακόμισαν στη Βρετανία νόμιμα μεταξύ 1948 και 1971, στερήθηκαν δικαιώματα επειδή δεν ήταν σε θέση να παράσχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Η ομάδα εκστρατείας the3million, η οποία εκπροσωπεί πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, απαιτεί φυσική απόδειξη της εγκατεστημένης κατάστασης, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια Ευρώπη που αλλάζει, μια δεξαμενή σκέψης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορούσαν να βρεθούν χωρίς έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των αστέγων, των θυμάτων οικιακής κακοποίησης και των παιδιών των οποίων οι γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι τα δικά τους δικαιώματα παραμονής καλύπτουν τους απογόνους τους.

«Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κανονίσει τα παιδιά με τη δική της φροντίδα, τι γίνεται με τα παιδιά σε ευάλωτες οικογένειες και ευάλωτους ενήλικες;» είπε ο Lagrue. «Τι ελπίδα έχουν;»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δραματική μείωση στο ποσοστό γεννήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου

632 φορτηγά στην ουρά αυτοκινητοδρόμου Μ20, στη νότια Αγγλία

Το “Αναπτυξιακό Όχημα” του Ιατρικού Τουρισμού και ο κίνδυνος να προσπεράσει … και αυτό!

Αναστάτωση στον φαρμακευτικό κλάδο ενόψει Brexit

Έκτακτη υγειονομική κάλυψη 6 μηνών σε ενδεχόμενο άτακτου brexit

Το Brexit, οι κίνδυνοι και η προτροπή της Ιρλανδίας για μη αποθήκευση φαρμάκων

Το Brexit χωρίς συμφωνία φέρνει πονοκέφαλο σε φαρμακοβιομηχανίες και ρυθμιστικές αρχές

Οδηγός επιβίωσης για ομαλή προμήθεια φαρμάκων μετά το brexit

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν το ύψος του παιδιού

Εκτός από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, το παιδί σας χρειάζεται επίσης τη συνιστώμενη ποσότητα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή του για να εξασφαλίσει ότι θα είναι υγιές και ότι θα αποκτήσει το μέγιστο για τη δική του περίπτωση ύψος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέγει τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά όταν κάνει επιλογές γευμάτων.

H σπουδαιότητα της ποιότητας της σχέσης που αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια ζωής με το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα του παιδιού

Η στήριξη, η ευαισθητοποίηση, η ενσυναίσθηση και η παροχή ασφάλειας από μέρους των γονέων αποτελούν σταθερές βάσεις του αισθήματος ασφάλειας που αναπτύσσει μέσα του ο έφηβος ώστε να έχει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του, να νιώθει ικανός, να δημιουργεί καλές διαπροσωπικές σχέσεις, να μην φοβάται την αποτυχία και γενικότερα να  μπορεί καλλιεργεί ένα θετικό μοντέλο τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους άλλους κατά την μετάβασή του στην ενήλικη ζωή. 

Περίπου 86 εκατομμύρια παιδιά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στη σχολική τάξη

"Η ψηφιακή εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί, αλλά είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πιο περιθωριοποιημένες οικογένειες δεν είχαν πρόσβαση στη μάθηση".

Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να προσαρμοστούν σε αυτό το «νέο φυσιολογικό»

Δώστε προσοχή στο πρωινό και το μεσημεριανό Ένας εγκέφαλος που τροφοδοτείται καλά θα λειτουργεί καλύτερα, περισσότερο. Ένας καλά τροφοδοτούμενος εγκέφαλος θα βοηθήσει επίσης στη συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι το πρωινό είναι υψηλής ποιότητας, γεμάτο πρωτεΐνες. Το πρωινό με ζάχαρη και υδατάνθρακες θα προκαλέσει τελικά εξάντληση του παιδιού σας και αυτό συμβαίνει όταν γίνεται νωθρό και είναι πιο πιθανό να προβεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ώστε να επιμένουν σε δύσκολες εργασίες προκειμένου να πετύχουν;

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.

Επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού συστήματος στην Κίνα με στόχο την αποφυγή υπερβολικής πίεσης στους μαθητές

Καθώς η αύξηση του πληθυσμού είναι η πιο αργή εδώ και δεκαετίες, οι κινεζικές αρχές άρουν το όριο γέννησης δύο παιδιών νωρίτερα φέτος και επιθυμούν να αυξήσουν τα κίνητρα για τους γονείς να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Όταν οι γονείς ξαναπαντρεύονται: Συναισθήματα και Αντιδράσεις των Παιδιών. Ο Ρόλος των Γονιών

Με όσο προσεκτικό τρόπο κι αν γίνει αυτή η ενημέρωση και γνωριμία, είναι πιθανόν τα παιδιά να αντιδράσουν, είτε έχοντας μια ελπίδα επανασύνδεσης των γονιών τους, είτε ως μια μορφή ζήλιας, είτε ως αντίσταση και φόβο προς τη νέα αλλαγή. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο και κατανόηση. Δεν πρέπει να τα πιέζουμε να ετοιμαστούν και το κάθε παιδί ως μια διαφορετική οντότητα, απαιτεί τον δικό του χρόνο προετοιμασίας.