Πολιτική Υγείας

Πως θα προβλεφθεί η έλλειψη φαρμάκων λόγω brexit;

Πως θα προβλεφθεί η έλλειψη φαρμάκων λόγω brexit;

της Γεωργίας Αθ Σκιτζή 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δημοσίευσε ένα επίσημο έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη της έλλειψης φαρμάκων ως αποτέλεσμα της Brexit. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2019, αλλά η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε παράταση. Επειδή οι συνθήκες Brexit εξακολουθούν να είναι ασαφείς, ο EMA συμβουλεύει τις φαρμακευτικές εταιρείες να προετοιμαστούν για όλα τα πιθανά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον EMA, εάν υπάρξει συμφωνία απόσυρσης, τα φάρμακα δεν θα επηρεαστούν, επειδή θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία η νομοθεσία της ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει χωρίς συμφωνία απόσυρσης, ωστόσο, το δίκαιο της ΕΕ δεν θα ισχύει πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι επιχειρήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να προβούν σε αλλαγές προκειμένου να συμμορφωθούν με το δίκαιο της ΕΕ. Ο EMA διαβεβαιώνει στο έγγραφο Q & A ότι η ασφάλεια των φαρμάκων δεν θα επηρεαστεί από την Brexit.

Παράλληλα, ο EMA επισημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να μεταφέρουν σχετικές πράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε κράτος μέλος της ΕΕ / του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διαθέσουν φαρμακευτικά προϊόντα στην αγορά της ΕΕ μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς των πράξεων δόθηκε από τον οργανισμό και οι αρχές της ΕΕ θα συνεργαστούν με τις εταιρείες για να πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές προτού το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ.

Προετοιμασία της φαρμακοβιομηχανίας για νέες προθεσμίες Brexit

Ενόψει του συμπεράσματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου ότι επεκτείνει την ημερομηνία απόσχισης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο EMA καλεί όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες στην ΕΕ να συνεχίσουν τις δραστηριότητες ετοιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προθεσμία της 29ης Μαρτίου που αναφέρεται στις δημοσιευμένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το Brexit ο ΕΜΑ θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αντικαθίσταται από τις 12 Απριλίου 2019 έως την επόμενη προειδοποίηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απονείμει 103 εκ.δολάρια για να βοηθήσει λόγω εξουθένωσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η Ιαπωνία διευρύνει τους περιορισμούς για την COVID-19 λόγω της παραλλαγής Omicron

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απαραίτητη η τρίτη δόση κατά της παραλλαγής Όμικρον, λένε τα CDC

CDC μελέτες: Τρεις νέες μελέτες στις ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 ανταποκρίνονται στην παραλλαγή omicron, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν τις μελέτες την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

Άυλη συνταγογράφηση: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr το τηλέφωνο και το e-mail τους και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις διεθνείς πτήσεις της Αυστραλίας από την Κυριακή

Αυστραλία ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Δυο αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή στις διεθνείς πτήσεις, αφαιρώντας την αναγκαιότητα για αρνητικό PCR test 72 ωρών και μειώνοντας τον χρόνο καραντίνας σε 7 ημέρες.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι υγιή παιδιά ή υγιείς έφηβοι χρειάζονται ενισχυτικά" λέει η επικεφαλής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan

Η Swaminathan είπε ότι μια επιτροπή θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει το ερώτημα πώς οι χώρες θα πρέπει να δίνουν ενισχυτές «με σκοπό τη μείωση των θανάτων».

Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Γκάγκα: Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος των προκηρύξεων, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Διατηρούμε την πλατφόρμα για να υπάρχει ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, αλλά οι κρίσεις θα γίνονται από το εκάστοτε νοσοκομείο ώστε να προχωρούν ταχύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι τοποθετήσεις των οποίων θα γίνονται επίσης από τα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» εξήγησε ο καθηγητής.

Παπαευαγγέλου: Στο 88% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να προβληματίζει, με 5.000 πολίτες να νοσηλεύονται. Παρά τις προσθήκες κλινών στο σύστημα υγείας, η καθηγήτρια, επεσήμανε ότι η πληρότητα στις κλίνες Covid είναι στο 88 %.