Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ομορφιά

Περιβάλλον ομορφιά: Πώς το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα επηρεάζει την υγεία, την ομορφιά & την ευεξία

Περιβάλλον ομορφιά: Πώς το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα επηρεάζει την υγεία, την ομορφιά & την ευεξία

Περιβάλλον ομορφιά: Υπάρχουν περισσότεροι μικροοργανισμοί σε μια χούφτα υγιούς εδάφους από ό,τι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει ποτέ και τα μικρόβια στον πλανήτη μας ξεπερνούν τα αστέρια στο σύμπαν μας περισσότερο από ένα εκατομμύριο φορές.

Η μεγάλης κλίμακας, βιομηχανική γεωργία μπορεί να εξαντλήσει τις καλλιέργειες από απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας για να ευδοκιμήσει. Αλλά γιατί, ακριβώς, συμβαίνει και τι μπορεί να γίνει για αυτό; Για ένα τόσο τεράστιο πρόβλημα, η λύση είναι στην πραγματικότητα μικροσκοπική. Πώς τα μικρόβια του εδάφους συμβάλλουν σε υγιή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα; Στη φυσική του κατάσταση, το έδαφος είναι γεμάτο από αόρατα αλλά απαραίτητα μικρόβια. Όπως, πραγματικά γεμάτο από αυτά. Υπάρχουν περισσότεροι μικροοργανισμοί σε μια χούφτα υγιούς εδάφους από ό,τι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει ποτέ και τα μικρόβια στον πλανήτη μας ξεπερνούν τα αστέρια στο σύμπαν μας περισσότερο από ένα εκατομμύριο φορές.

Σε υγιή, συμβιωτικά συστήματα, οι ρίζες των φυτών τροφοδοτούν αυτά τα μικρόβια του εδάφους σάκχαρα και τους δίνουν ένα μέρος για να κολλήσουν. Σε αντάλλαγμα, τα μικρόβια βοηθούν τα φυτά να απορροφούν θρεπτικά συστατικά στο περιβάλλον έδαφος. Όλη η ζωή στη Γη εξαρτάται από αυτήν την αμοιβαία επωφελής σχέση — αλλά ορισμένες γεωργικές πρακτικές μπορούν να την ανακατέψουν. “Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες συμβατικές γεωργικές πρακτικές διαβρώνουν την οργανική ύλη και τη ζωή στο έδαφος”, λέει ο Ryland Engelhart, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Kiss the Ground, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προτείνει έναν νέο τρόπο καλλιέργειας.

Πάρτε τις φρέζες: εκείνες τις γιγάντιες μηχανές που φαίνονται σαν το σπίτι τους σε ένα μεγάλο, ανοιχτό λιβάδι. Διασπούν το έδαφος κατά την προετοιμασία για την περίοδο φύτευσης, αλλά με αυτόν τον τρόπο συχνά διαταράσσουν τα υπόγεια μικροβιακά συστήματα. Οι εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν συμβατικά εργαλεία όπως αυτά έχουν συνήθως 60% λιγότερη βιομάζα από μικροοργανισμούς του εδάφους σε σχέση με εκείνες που διαχειρίζονται με γνώμονα την υγεία του εδάφους. Ως εκ τούτου, οι φάρμες παράγουν τρόφιμα που δεν είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όσο θα μπορούσε να είναι. Καταστρέφουμε την ικανότητα του εδάφους να παρέχει τροφή στο φυτό. Ο γιατρός της λειτουργικής ιατρικής εκτίμησε ότι η θρεπτική πυκνότητα των φυτικών τροφίμων είναι 50% μικρότερη από ό,τι πριν από 50 χρόνια, χάρη στον επεμβατικό τρόπο που καλλιεργούσαμε. Χωρίς τα φυτά να μπορούν να προσλάβουν μικροθρεπτικά συστατικά, η τροφή μας είναι ανεπαρκής· επομένως, η υγεία μας είναι ανεπαρκής.

Τι σημαίνει για την υγεία το σημερινό γεωργικό σύστημα;

Η αναγεννητική γεωργία, ένας τύπος γεωργίας που επιδιώκει να βελτιώσει την υγεία του εδάφους, είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση σε αυτό το δίλημμα θρεπτικής πυκνότητας, καθώς και σε άλλα σημαντικά παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή. Το υγιές έδαφος έχει την ικανότητα να απορροφά άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να τον αποθηκεύει στο έδαφος. Η διατροφή του εδάφους για την ενθάρρυνση της βιοποικιλότητας και της αφθονίας σημαίνει διαχείριση της φάρμας έτσι ώστε να υπάρχουν ζωντανές ρίζες στο έδαφος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του έτους. Για να γίνει αυτό, η αναγεννητική γεωργία χρησιμοποιεί μεθόδους όπως καλλιέργειες κάλυψης, αμειψισπορά και μειωμένη άροση για να διατηρήσει ανέπαφες τις κοινότητες μικροβίων του εδάφους. Μια παγκόσμια μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά προχωρά πιο αργά από όσο θα ήθελαν οι περισσότεροι διατροφολόγοι και περιβαλλοντολόγοι. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιμελείς όσον αφορά τη λήψη των θρεπτικών συστατικών που παράγονται απότρόφιμα μας όπως το μαγνήσιο.

Στη σύγχρονη διατροφή, η πρόσληψη μαγνησίου είναι χαμηλή. Και ήμασταν λίγο χαμηλοί από γενιά σε γενιά – οι μητέρες μας ήταν χαμηλές, και οι μητέρες τους πριν από αυτό. Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί, περίπου το 45%, δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μαγνησίου μόνο από τα τρόφιμα και τα ποτά. Το μαγνήσιο παίζει ρόλο σε περίπου 600 αντιδράσεις του σώματος, από την ανάπτυξη των οστών έως την πέψη και τον ύπνο, καθιστώντας σημαντικό να παραμείνουμε στην κορυφή για βέλτιστη υγεία. Εκτός από τη φόρτωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως σκούρα φυλλώδη χόρτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς, σιτάρι και άλλα δημητριακά και ψάρια, η λήψη ενός συμπληρώματος μαγνησίου είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι επιτυγχάνετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου—420 mg για άνδρες και 320 mg για γυναίκες.

Τα ωφέλιμα μικρόβια αυξάνουν την ικανότητα των εκμεταλλεύσεων να παράγουν τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ορισμένες γεωργικές πρακτικές μπορούν να εξαντλήσουν το έδαφος μας από αυτά, καθιστώντας τις καλλιέργειές μας λιγότερο θρεπτικές και συμβάλλοντας σε ορισμένες από τις ανεπάρκειες ορυκτών που βλέπουμε σήμερα. Η υποστήριξη της μετάβασης στην αναγεννητική γεωργία και η κατανάλωση (και η λήψη συμπληρωμάτων) έχοντας κατά νου το μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε εσάς και τον πλανήτη υγιή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

DIY σπρέι με θαλασσινό αλάτι για όλους τους τύπους μαλλιών

9 Λόγοι που πρέπει να κουρεύεστε συχνά

H Allergan Aesthetics δημιουργεί το μέλλον στην Αισθητική Ιατρική ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της  

Αξίζει να δοκιμάσετε τα eye patches;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη του ιχθυελαίου για τα μαλλιά σας; 

Το ιχθυέλαιο είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ενδυνάμωση των μαλλιών από τις ρίζες, θρέφουν το τριχωτό της κεφαλής και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία των μαλλιών.

Πώς να διακοσμήσετε όμορφα το γραφείο σας για να αναδεικνύει το επάγγελμά σας;

Γραφείο διακόσμηση: Η διακόσμηση του γραφείου σας έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει το επάγγελμά σας όχι μόνο δημιουργεί ένα εμπνευσμένο εργασιακό περιβάλλον, αλλά μεταδίδει επίσης την τεχνογνωσία και το πάθος σας σε πελάτες και συναδέλφους.

Δύο φυσικοί σύμμαχοι για την τριχόπτωση είναι το γαρύφαλλο και το δενδρολίβανο

Γαρύφαλλο και δεντρολίβανο : Αυτά τα βότανα δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Εάν υποφέρετε από τριχόπτωση, μπορεί να είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε μια φυσική λύση με γαρίφαλο και δεντρολίβανο.

Μάσκα προσώπου “Glass Skin” για να κατακτήσετε τα μυστικά της Κορεάτικης ομορφιάς

Μυστικό Κορεάτικης Ομορφιάς: Μια απλή μάσκα προσώπου που παρασκευάζεται με αλόη βέρα, άμυλο και γάλα είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να επιτύχετε την επιθυμητή λάμψη «γυάλινου δέρματος».

Ποια μαγιό είναι στην μόδα αυτή την περίοδο;

Μαγιό μόδα: Αυτή τη σεζόν, οι τάσεις στα μαγιό έχουν να κάνουν με τα ζωντανά χρώματα, τα έντονα μοτίβα και τα μοναδικά σχέδια που αντανακλούν ένα μείγμα νοσταλγίας και νεωτερικότητας.

Close Icon