Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Υπερκατανάλωση: Ποιους κινδύνους διατρέχουν τα παιδιά αλλά και το περιβάλλον;

Υπερκατανάλωση: Ποιους κινδύνους διατρέχουν τα παιδιά αλλά και το περιβάλλον;

Υπερκατανάλωση: Πώς επηρεάζει η υπερκατανάλωση τα παιδιά μας; Έρευνα αποδεικνύει ότι η αλόγιστη κατανάλωση προϊόντων προκαλεί την καταστροφή του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα φτωχαίνει τον υπάρχοντα πληθυσμό.

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα αξιολογεί και κατατάσσει 39 πλούσιες χώρες στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα καταφέρνουν στην παροχή υγιούς περιβάλλοντος για τα παιδιά, στο σπίτι και παγκοσμίως. Η υπερκατανάλωση σε ορισμένες από αυτές τις χώρες – τις πιο πλούσιες στον κόσμο – αναγνωρίζεται ως βασικός μοχλός για την καταστροφή του περιβάλλοντος των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Η υπερκατανάλωση οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), περιλαμβάνει δείκτες όπως η έκθεση σε επιβλαβείς ρύπους, όπως ο τοξικός αέρας, τα φυτοφάρμακα, η υγρασία και ο μόλυβδος. πρόσβαση σε φως, χώρους πρασίνου και ασφαλείς δρόμους· και τη συμβολή των χωρών στην κλιματική κρίση, την κατανάλωση πόρων και την απόρριψη ηλεκτρονικών αποβλήτων. Καθώς οι περιβαλλοντικές ενέργειες μιας χώρας μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά σε άλλες, η έκθεση υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που έχουν οι χώρες πέρα ​​από τα σύνορά τους.

 Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι σε πολλές χώρες τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης πόρων είναι μη βιώσιμα. Ορισμένες χώρες έχουν ιδιαίτερα μεγάλη επίδραση στη γη, σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού τους. Η έκθεση αναφέρει ότι εάν όλοι στον κόσμο καταναλώνουν πόρους με τον ρυθμό που καταναλώνουν οι άνθρωποι στις αξιολογούμενες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, θα χρειαζόταν το ισοδύναμο 3,3 γαιών για να συμβαδίσει με τα επίπεδα κατανάλωσης. Εάν όλοι καταναλώνουν πόρους με τον ρυθμό που καταναλώνουν οι άνθρωποι στον Καναδά, το Λουξεμβούργο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα χρειάζονταν περισσότερες από πέντε γαίες.

Το Tiny Luxembourg έχει στην πραγματικότητα τη χειρότερη επίδοση – αν καταναλώναμε όλοι όπως ο μέσος άνθρωπος εκεί, θα χρειαζόμασταν οκτώ γαίες. Ενώ η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα του πρωταθλήματος συνολικά, όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ αποτυγχάνουν να παρέχουν υγιές περιβάλλον για όλα τα παιδιά σε όλους τους δείκτες. Μερικές από τις πλουσιότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Βελγίου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν σοβαρό και εκτεταμένο αντίκτυπο στο παγκόσμιο περιβάλλον –με βάση τις εκπομπές CO2, τα ηλεκτρονικά απόβλητα και τη συνολική κατανάλωση πόρων κατά κεφαλήν– και επίσης κατατάσσονται συνολικά σε χαμηλά επίπεδα ως προς τη δημιουργία ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά εντός των συνόρων τους.

Αντίθετα, οι λιγότερο πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη έχουν πολύ μικρότερο αντίκτυπο στον ευρύτερο κόσμο. Τα μη βιώσιμα επίπεδα κατανάλωσης χωρών σχετικά φιλικών προς τα παιδιά απειλούν τόσο τα παιδιά παγκοσμίως όσο και τις μελλοντικές γενιές. Η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Νορβηγία κατατάσσονται στην πρώτη τρίτη θέση για την παροχή ενός υγιούς περιβάλλοντος για τα παιδιά τους, αλλά στην τελευταία τρίτη θέση για τον κόσμο γενικότερα, με υψηλά ποσοστά εκπομπών, ηλεκτρονικών αποβλήτων και κατανάλωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι πιο καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες υγείας;

Τι προκαλεί στο μυαλό μας η ερωτική λογοτεχνία;

Αυτισμός-Τα drums ως μέσο έκφρασης & ενίσχυσης των κινητικών αποδόσεων

Ο χώρος πρασίνου κλειδί για καλύτερη ψυχική υγεία στις πόλεις

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών

ΠΟΥ: Συστάσεις συμπερίληψης της ψυχικής υγείας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς 

Κάπνισμα παιδιά: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Διερεύνηση του αυτοτραυματισμού και της υπερβολικής χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας σε νέους με βιωμένη εμπειρία ψυχικής υγείας

"Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ορισμένες σημαντικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται από νέους με βιωμένη εμπειρία από παθήσεις ψυχικής υγείας και θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα - οι οποίες είναι πολύ απαραίτητες. Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν για την καλύτερη υποστήριξη των νέων που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία».

Εγωκεντρική συμπεριφορά στους εφήβους και η σχέση της με τον ναρκισσισμό 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που επιδεικνύουν εγωκεντρική συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να σημειώσουν υψηλότερη βαθμολογία στα μέτρα του ναρκισσισμού, επιδεικνύοντας μια αυξημένη αίσθηση δικαιώματος, ανωτερότητας και αυτοαπορρόφησης.

ΔΕΠΥ: Γιατί 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα;

ΔΕΠΥ: Επηρεάζει περίπου έναν στους 14 νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών και περίπου στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις επιμένει μέχρι την ενηλικίωση, προκαλώντας προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα και δυσκολία εστίασης της προσοχής.

Close Icon