Fitness

Κορωνοϊός μόλυνση άσκηση: Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού με περισσότερη άσκηση

Κορωνοϊός μόλυνση άσκηση: Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού με περισσότερη άσκηση

Έξι μελέτες με πάνω από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι η τήρηση της συνιστώμενης άσκησης 30′ την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, μείωσε τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από λοιμώδεις νόσους κατά 37%. Μάλιστα, η επίδραση της άσκησης ειδικά στην COVID-19, αποδείχτηκε ίση ή και μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία ή πιθανές συννοσηρότητες.

Κορωνοϊός μόλυνση άσκηση: Με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια για τον φονικό κορωνοϊό SARS-CoV-2 να αναφέρουν ότι θα καταλήξει ενδημικός, σε μια ειρηνική συνύπαρξη με τον άνθρωπο χάρη στη φυσική ανοσία και τους εμβολιασμούς, αλλά και την πανδημία COVID-19 να συνεχίζει την επέλασή της με πλήθος νεκρών και κρουσμάτων, η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος παραμένει η κίνηση ματ για την καλύτερη προστασία μας. Σύμφωνα με τον Δρ Sebastien Chastin, Καθηγητή Δυναμικής της Υγείας και της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Caledonian της Γλασκώβης, ένας από τους καλύτερους τρόπους να το επιτύχουμε είναι η άσκηση που, σύμφωνα με έρευνα του 2008, αποτρέπει 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Η τελευταία ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων από την ερευνητική του ομάδα, κατέληξε σε σημαντικά αποτελέσματα για τη θετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας τόσο στην υγεία έναντι λοιμωδών νοσημάτων όπως η πνευμονία, όσο και στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η άσκηση:

  1. Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από λοιμώδεις ασθένειες

Και μάλιστα πάνω από το ένα τρίτο. Έξι μελέτες με πάνω από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι η τήρηση της συνιστώμενης άσκησης 30′ την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, μείωσε τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από λοιμώδεις νόσους κατά 37%. Μάλιστα, η επίδραση της άσκησης ειδικά στην COVID-19, αποδείχτηκε ίση ή και μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία ή πιθανές συννοσηρότητες.

Τα οφέλη της άσκησης εξασφαλίζονται μέσα από τρεις μηχανισμούς:

  • την προστασία από παράγοντες κινδύνου για σοβαρή και θανατηφόρα λοίμωξη, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, καταστάσεις που οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει άρρηκτα με σοβαρή COVID-19
  • τη μείωση του άγχους και της χρόνιας φλεγμονής προς λιγότερες μη αναστρέψιμες ή θανατηφόρες επιπλοκές. Οι θάνατοι από πνευμονία λόγω COVID-19 έχουν σχετιστεί με μια ανεξέλεγκτη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού («καταιγίδα κυτοκινών») .
  • τη θωράκιση της άμυνας του οργανισμου
  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα δεδομένα από 35 ανεξάρτητες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές αποκάλυψαν ότι η τακτική σωματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης IgA, τα οποία βρίσκονται στη βλεννογόνο μεμβράνη των πνευμόνων και σε άλλα σημεία-πύλες εισόδου του οργανισμού για ιούς και βακτήρια. Παράλληλα, αυξάνει και τον αριθμό CD4+ T λεμφοκυττάρων, υπεύθυνων για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε περίπτωση «επίθεσης» από κάποιο παθογόνο.

  1. Βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σημείωσαν τα εμβόλια έναντι της νόσου του κορωνοϊού όταν της χορήγησης είχε προηγηθεί άσκηση. Ένα σωματικά δραστήριο άτομο έχει 50% περισσότερες πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.

Ανάγκη για περισσότερη άσκηση

Ο Δρ Chastin επισημαίνει ότι η άσκηση με τις τόσο ωφέλιμες επιπτώσεις στην υγεία παραγκωνίστηκε τις ημέρες της πανδημίας, οπότε παγκοσμίως τα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας κατέγραψαν σημαντική πτώση. Πρόκειται για μια επικίνδυνη τάση που καθιστά τον πληθυσμό πιο ευάλωτο σε λοιμώδεις και χρόνιες νόσους, ενώ αν παραμείνει ανεξέλεγκτη θα καταλήξει ένα «βαρύ» κληροδότημα της πανδημίας στη δημόσια υγεία, με κόστος κοινωνικό και οικονομικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες ασκήσεις προτείνονται για τους υπερτασικούς

Μισή ώρα καθημερινής άσκησης προσθέτει έως πέντε χρόνια ζωής

Με ποιες ασκήσεις θα καταπολεμήσετε το σπλαχνικό λίπος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.

Βάλτε στην προπόνησή σας μια μπάλα γυμναστικής για επιπλέον challenge και οφέλη

Αθλητισμός: Οι μπάλες γυμναστικής είναι συνήθως μεγάλες μπάλες βινυλίου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δυναμώσετε και να τεντώσετε το σώμα σας, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και την ισορροπία του πυρήνα.

Οι αθλητές διατρέχουν κίνδυνο για ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό

Ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church στο Canterbury ξεκίνησαν να επανεξετάσουν τις υπάρχουσες μελέτες σχετικά με το θέμα και να διερευνήσουν τον αντίκτυπο του είδος του αθλητισμού στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής για να καταλήξουν σε μια πιο αποφασιστική εικόνα.