Αυτοφροντίδα

Ύπνος: Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις για να μεγιστοποιήσετε τα τεράστια οφέλη για την υγεία

Ύπνος: Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις για να μεγιστοποιήσετε τα τεράστια οφέλη για την υγεία

Ο Greenberg σημείωσε ότι "για τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τον ύπνο σε ύπτια θέση λόγω υπνικής άπνοιας, μπορεί να είναι χρήσιμος ένας ρυθμιστής θέσης ύπνου που αποτρέπει το ακούσιο κύλισμα στην πλάτ Επεσήμανε ότι "υπάρχουν και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων συσκευών που ανιχνεύουν τη θέση σας και παρέχουν ένα δονητικό ή άλλο σήμα για να σας παροτρύνουν να μετακινηθείτε".

Ύπνος: Αν σας ρωτούσαν την αγαπημένη σας θέση ύπνου, μάλλον θα μπορούσατε να απαντήσετε πολύ γρήγορα. Αλλά μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να βρείτε την καλύτερη θέση ύπνου -μια θέση που θα σας βοηθήσει να μειώσετε τους πόνους σας και να μεγιστοποιήσετε τα τεράστια οφέλη για την υγεία που έρευνες έχουν δείξει ότι ένας καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να προσφέρει. Ακολουθούν οι θέσεις που συνιστούν οι ειδικοί, είτε είστε έγκυος, είτε επιρρεπής στο ροχαλητό, είτε αντιμετωπίζετε πόνους στην πλάτη ή στον αυχένα, είτε έχετε άλλες παθήσεις που μπορούν να επωφεληθούν από τη σωστή θέση κατά την ανάπαυσή σας. Επιπλέον, οι ειδικοί προσφέρουν συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την τρέχουσα αγαπημένη σας θέση και να “εκπαιδευτείτε” να κοιμάστε σε διαφορετικές θέσεις που μπορεί να είναι καλύτερες για εσάς.

Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις ύπνου;

“Η καλύτερη θέση ύπνου είναι αυτή με την οποία αισθάνεστε πιο άνετα”, δήλωσε ο Dr. Harly Greenberg, ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου Northwell στο New Hyde Park της Νέας Υόρκης. “Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν καλύτερες θέσεις ύπνου για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή ορθοπεδικά”, πρόσθεσε.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη θέση ύπνου για τις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες; Για να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη θέση σας, το Ίδρυμα Ύπνου προσφέρει ορισμένες προτάσεις σχετικά με τον ύπνο στην πλάτη, το στομάχι και το πλάι.

Κοιμάστε ανάσκελα

Πλεονεκτήματα:

Μειώνει τους πόνους στη μέση και τον αυχένα

Υποστηρίζει τη σπονδυλική σας στήλη, ώστε οι μύες σας να μπορούν να χαλαρώσουν και να ανακάμψουν

Βοηθά στην ανακούφιση από τη συμφόρηση, ειδικά αν ανυψώσετε τον κορμό σας

Βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ρυτίδων στο πρόσωπο

Μειονεκτήματα:

Αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης των αεραγωγών για όσους ροχαλίζουν ή έχουν υπνική άπνοια

Αυξάνει τα επίπεδα πίεσης για ορισμένους τύπους πόνου στην πλάτη

Αυξάνει τα επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Αυξάνει την πίεση της βαρύτητας ώστε να δυσχεραίνεται η αναπνοή, καθιστώντας την ακατάλληλη για ηλικιωμένους ή βαρύτερους ανθρώπους

Προκαλεί το έμβρυο να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά στις έγκυες γυναίκες, ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο

Κοιμάστε με το στομάχι

Πλεονεκτήματα:

Ανοίγει τον αεραγωγό για να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού

Μειονεκτήματα:

Προκαλεί αυξημένη βαρύτητα στα πλευρά σας και καθιστά την αναπνοή λιγότερο ενεργειακά αποδοτική

Παρέχει τη λιγότερη στήριξη της πλάτης και του αυχένα από τις τρεις θέσεις

Συμβάλλει στην εμφάνιση ρυτίδων στο πρόσωπο

Δυσκολεύει την άνεση κατά την εγκυμοσύνη

Κοιμάστε στο πλάι

Πλεονεκτήματα:

Ιδανική για όσους έχουν πόνους στην πλάτη, ιδίως όταν χρησιμοποιούν μαξιλάρια στήριξης.

Μειώνει το ροχαλητό και τις καούρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευεργετικό για όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και υπνική άπνοια

Προάγει την άνεση, την ευκολία στην αναπνοή και τη μειωμένη πίεση στη σπονδυλική στήλη και τα εσωτερικά όργανα, καθιστώντας το κορυφαία επιλογή για εγκύους και ηλικιωμένους

Μειονεκτήματα:

Αυξάνει την πίεση στους ώμους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ιδανικό για όσους έχουν πόνο σε αυτή την περιοχή

Συμβάλλει στην εμφάνιση ρυτίδων στο πρόσωπο

Ποια πλευρά είναι λοιπόν η καλύτερη; Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sensors διαπίστωσε ότι ο ύπνος στη δεξιά πλευρά, σε συνδυασμό με χαμηλότερα ποσοστά περιστροφής, προάγει την υψηλότερη ποιότητα ύπνου. Ωστόσο, ο ύπνος από την αριστερή πλευρά είναι ιδανικός για όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ΓΟΠ, επειδή μειώνει την πίεση στα εσωτερικά όργανα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο Greenberg. “Όσον αφορά τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά, ο ύπνος από την αριστερή πλευρά μπορεί να είναι καλύτερος, καθώς μπορεί να μειώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση”, είπε. Ο ύπνος από την αριστερή πλευρά έχει ένα άλλο σαφές πλεονέκτημα: Είναι η καλύτερη θέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λένε οι ειδικοί. “Η εγκυμοσύνη, ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο πλευρικός ύπνος ανακουφίζει από τη βαρυτική πίεση της μήτρας στα αιμοφόρα αγγεία της κοιλιάς και βελτιώνει τη ροή του αίματος”, εξήγησε ο Greenberg. “Ο ύπνος από την αριστερή πλευρά είναι καλύτερος από τον ύπνο από τη δεξιά πλευρά, καθώς βοηθά στην ανακούφιση από την πίεση σε άλλα όργανα της κοιλιάς και προτιμάται, αν και σύντομες περίοδοι ύπνου από τη δεξιά πλευρά είναι επίσης εντάξει για την ανακούφιση από την πίεση στο αριστερό ισχίο”, πρόσθεσε. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Περιοδικό Κλινικής Ιατρικής του Ύπνου (Journal of Clinical Sleep Medicine) διαπίστωσε ότι η μείωση του χρόνου ύπνου με την πλάτη προς όφελος της πλάγιας θέσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το έμβρυο κατά τη διάρκεια της προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Ποια είναι η καλύτερη θέση ύπνου για τον πόνο στον αυχένα και την πλάτη;

“Ο ύπνος με την πλάτη μπορεί να είναι πιο άνετος για όσους έχουν πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα”, δήλωσε ο Greenberg. “Εάν ο πόνος στην πλάτη αποτελεί πρόβλημα, ο ύπνος με πλάτη ή στο πλάι μπορεί να βοηθήσει στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και να μειώσει τον πόνο στην πλάτη. Ο πλευρικός ύπνος με λυγισμένα γόνατα και ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος”, συμβουλεύει.

Μπορείτε να “εκπαιδεύσετε” τον εαυτό σας να κοιμάται σε διαφορετική θέση;

Ο Greenberg σημείωσε ότι “για τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τον ύπνο σε ύπτια θέση λόγω υπνικής άπνοιας, μπορεί να είναι χρήσιμος ένας ρυθμιστής θέσης ύπνου που αποτρέπει το ακούσιο κύλισμα στην πλάτη”. Επεσήμανε ότι “υπάρχουν και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων συσκευών που ανιχνεύουν τη θέση σας και παρέχουν ένα δονητικό ή άλλο σήμα για να σας παροτρύνουν να μετακινηθείτε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σωστές στάσεις ύπνου για τον πόνο της μέσης

Επιλογές απάλυνσης ρυτίδων που ίσως δεν τηρείτε

Ύπνος και σωστή στάση: συχνά λάθη

Συμβουλές για να έχετε καλή υγεία, ζωντάνια και ευεξία

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τα μοντέλα του ύπνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η ιδανική διάρκεια προπόνησης;

Άσκηση: Μην ψάχνεις για την τέλεια διάρκεια αλλά βρες το δικό σου ρυθμό, προσαρμόσου το πρόγραμμα στα μέτρα σου και κάνε τη γυμναστική ευχάριστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Καλή προπόνηση!

Λόγοι για τους οποίους η προπόνηση Hollow Hold είναι η καλύτερη για τον κορμό σας

Hollow Hold: Ενώ όλες αυτές οι ασκήσεις που σας βοηθούν να αποκτήσετε μια καλή σωματική διάπλαση έχουν κάποιο ρόλο και στους μύες του πυρήνα σας, δεν είναι ακόμα το θεμέλιο ενός δυνατού και υγιούς σώματος.