Αυτοφροντίδα

Ύπνος αϋπνία: Τα προβλήματα ύπνου σχετίζονται με γνωστική έκπτωση [Μελέτη]

Ύπνος αϋπνία: Τα προβλήματα ύπνου σχετίζονται με γνωστική έκπτωση [Μελέτη]

Ύπνος αϋπνία: H βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη άνοιών όπως το Αλτσχάιμερ, καθώς και να βοηθήσει στη μείωση άλλων ανισοτήτων στην υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ ενός δείγματος αφροαμερικανών με χαμηλό εισόδημα, ο πιο διαταραγμένος ύπνος και η μεγαλύτερη διάρκεια εγρήγορσης μετά τον ύπνο σχετίζονταν με κατώτερη γνωστική λειτουργία. Ειδικότερα, ερευνητές από την RAND Corporation και το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για μια περίοδο πέντε ετών και ανακάλυψαν ότι τα άτομα των οποίων ο ύπνος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου είχαν χειρότερα αποτελέσματα όσον αφορά την προσοχή, την εκτελεστική λειτουργία και τις οπτικοχωρικές ικανότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη άνοιών όπως το Αλτσχάιμερ, καθώς και να βοηθήσει στη μείωση άλλων ανισοτήτων στην υγεία. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Alzheimer’s Disease. «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι Αφροαμερικανοί εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά μιας σειράς προβλημάτων ύπνου και επίσης έχουν υψηλότερα ποσοστά και πιο πρώιμη εμφάνιση Αλτσχάιμερ και σχετικών ανοιών σε σύγκριση με τους λευκούς Αμερικανούς», δήλωσε η Wendy Troxel, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το RAND, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας που συμβάλλει στη γνωστική γήρανση».

Τα αποτελέσματα συμβάλλουν σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που καταδεικνύουν ότι η κακή υγεία του ύπνου είναι ένας αναδυόμενος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες. Η νέα μελέτη περιελάμβανε 216 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που συμμετέχουν στη μακροχρόνια μελέτη RAND που ονομάζεται PHRESH, η οποία πραγματοποιείται σε δύο κυρίως αφροαμερικανικές γειτονιές στο Πίτσμπουργκ και εξετάζει τις επιπτώσεις κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία των ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε παρακολούθηση ύπνου το 2013 και ξανά το 2018. Το 2018, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις της γνωστικής λειτουργίας και κλινική εκτίμηση της γνωστικής εξασθένησης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο το επίπεδο όσο και οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου στον ύπνου και στην εγρήγορση κατά τις ώρες ύπνου συσχετίστηκαν αρνητικά με διάφορους γνωστικούς τομείς, όπως η προσοχή, η εκτελεστική λειτουργία, η οπτικοχωρική ικανότητα και η άμεση ανάκληση. Η διάρκεια του ύπνου δεν συσχετίστηκε με κανένα γνωστικό αποτέλεσμα. «Ενώ το μέγεθος του δείγματός μας ήταν κάπως μικρό, τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές κλινικές και πολιτικές επιπτώσεις για την πρόληψη και την παρέμβαση, καθώς ο ύπνος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που επηρεάζεται από ατομικούς και ευρύτερους κοινωνικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και της έκθεσης σε περιβάλλοντα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο», σημείωσε η Troxel. «Είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε καθοριστικούς παράγοντες πολλαπλών επιπέδων – συμπεριλαμβανομένου του ύπνου – για την αντιμετώπιση του δυσανάλογου βάρους της νόσου του Αλτσχάιμερ και των σχετικών άνοιών στους Αφροαμερικανούς», προσέθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σχετιζόμενη με τον ύπνο υποξαιμία είναι ο καλύτερος δείκτης του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αϋπνίες συχνά πάνε μαζί

Πώς να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω το άρωμά μου;

Ο εγκέφαλός σας το επεξεργάζεται και αποφασίζει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι. Αν χρησιμοποιείτε ένα άρωμα συνεχώς, η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη και οι οι υποδοχείς σας θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό.

Πώς η αρωματοθεραπεία θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας;

Αρωματοθεραπεία: Η αρωματοθεραπεία προσφέρει μια φυσική και ευέλικτη προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία, αξιοποιώντας τη δύναμη των αιθέριων ελαίων φυτικής προέλευσης για την προώθηση της ισορροπίας και της αρμονίας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Πρέπει όλοι να επιδιώκουμε 5 μικρά διαλείμματα άσκησης μέσα στην ημέρα;

Μόνο τρεισήμισι λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα, όπως η αναρρίχηση σκαλοπατιών, μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά 17-18%, σε σύγκριση με το να μην κάνει κάποιος έντονη δραστηριότητα.

Συμβουλές για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση ασθενείς: Τα νεφρά μας κάνουν τη σημαντική δουλειά της απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων και της περίσσειας υγρών από το σώμα μας. Εάν τα νεφρά σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξίνες και άχρηστα προϊόντα στο σώμα μας.

Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η σιωπή

Οι ήρεμες στιγμές μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη πνευματική εστίαση, μειωμένα επίπεδα στρες, καλύτερο ύπνο, συναισθηματική θεραπεία και ενισχυμένη σύνδεση με τη διαίσθηση κάποιου.