ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ: Επιβεβαιώθηκε γενετική σύνδεση με τις διαταραχές εντέρου

Αλτσχάιμερ: Επιβεβαιώθηκε γενετική σύνδεση με τις διαταραχές εντέρου

Αλτσχάιμερ: Τα άτομα με εντερικές διαταραχές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ των δύο. Η ανακάλυψη των ερευνητών ανοίγει τον δρόμο σε πρώιμη ανίχνευση και νέες πιθανές θεραπείες.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ καταστρέφει τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης και είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας. Δεν έχει γνωστές θεραπευτικές θεραπείες και αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 82 εκατομμύρια ανθρώπους και να κοστίσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν προτείνει μια σχέση μεταξύ της νόσου και των διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα. Τώρα, το Κέντρο Ακριβείας Υγείας της ECU προσφέρει νέες γνώσεις για αυτή τη σχέση επιβεβαιώνοντας μια γενετική σύνδεση μεταξύ του Αλτσχάιμερ και των πολλαπλών εντερικών διαταραχών. Η μελέτη ανέλυσε μεγάλα σύνολα γενετικών δεδομένων Αλτσχάιμερ και αρκετές μελέτες για την εντερική διαταραχή – καθένα περιλάμβανε από περίπου 400.000 άτομα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Emmanuel Adewuyi σημειώνει ότι ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση της γενετικής σχέσης μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και των πολλαπλών εντερικών διαταραχών. Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ και διαταραχές του εντέρου έχουν κοινά γονίδια. «Η μελέτη παρέχει μια νέα εικόνα για τη γενετική πίσω από την παρατηρούμενη συν-εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ και των εντερικών διαταραχών», εξηγεί ο Δρ Adewuyi. «Αυτό βελτιώνει την κατανόησή μας για τα αίτια αυτών των καταστάσεων και προσδιορίζει νέους στόχους προς διερεύνηση για την πιθανή ανίχνευση της νόσου νωρίτερα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών και για τους δύο τύπους καταστάσεων».

Ο διευθυντής του Κέντρου Ακριβείας και ο επόπτης της μελέτης καθηγητής Simon Laws σημειώνει ότι ενώ η μελέτη δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαταραχές του εντέρου προκαλούν νόσο του Αλτσχάιμερ ή το αντίστροφο, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά πολύτιμα. «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για την υποστήριξη της έννοιας του άξονα «εντέρου-εγκεφάλου», μια αμφίδρομη σύνδεση μεταξύ των γνωστικών και συναισθηματικών κέντρων του εγκεφάλου και της λειτουργίας των εντέρων», αναφέρει ο καθηγητής Laws.

Είναι η χοληστερίνη το κλειδί;

Όταν οι ερευνητές διεξήγαγαν περαιτέρω ανάλυση στην κοινή γενετική, βρήκαν άλλους σημαντικούς δεσμούς μεταξύ της ΝΑ και των διαταραχών του εντέρου – όπως ο ρόλος που μπορεί να παίζει η χοληστερόλη. Ο Δρ Adewuyi είπε ότι τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης αποδείχτηκαν κίνδυνος τόσο για Αλτσχάιμερ όσο και για διαταραχές του εντέρου. «Η εξέταση των γενετικών και βιολογικών χαρακτηριστικών που είναι κοινά στη ΝΑ και τις εντερικές διαταραχές υποδηλώνει έναν ισχυρό ρόλο για τον μεταβολισμό των λιπιδίων, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη», σημείωσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Communications Biology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένας υπολογιστής μπορεί να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ

Alzheimer-Γιατί πλήττει κυρίως τις γυναίκες

Μη επεμβατική θεραπεία νευροψυχιατρικών παθήσεων μέσω διέγερσης των ματιών

Αλλαγές στον εγκέφαλο συνδέουν την εμμηνόπαυση με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας "υγιής εθισμός": οι θαλάσσιες σάουνες κάνουν θραύση στην Ιρλανδία

«Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι πήγαιναν για ιατρικούς, θρησκευτικούς ή ακόμη και παραισθησιογόνους λόγους», είπε ο Ni Stasaigh στο Γαλλικό Πρακτορείο στην παραλία Baginbun. «Δεν εγγυόμαστε παραισθησιογόνα πράγματα στη σάουνά μας, μόνο θεραπεία με ζεστό και κρύο και την απελευθέρωση ενδορφινών» είπε

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου IBS, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα πιο συχνά γεύματα και να ασκείστε τακτικά. Η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα βοηθούν επίσης στη μείωση του στρες.

Εναποθέσεις όγκων σε καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο οι εναποθέσεις όγκου TD ενσωματώνονται στο στάδιο Τ ή Ν, ο στόχος είναι να παρέχεται μια ακριβέστερη αναπαράσταση των χαρακτηριστικών του όγκου σε ιστοπαθολογικό επίπεδο. Συμπερασματικά, έχει επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την κλινική σημασία και την επακόλουθη διαχείριση των εναποθέσεων όγκου TDs.

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.