ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ: Επιβεβαιώθηκε γενετική σύνδεση με τις διαταραχές εντέρου

Αλτσχάιμερ: Επιβεβαιώθηκε γενετική σύνδεση με τις διαταραχές εντέρου

Αλτσχάιμερ: Τα άτομα με εντερικές διαταραχές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ των δύο. Η ανακάλυψη των ερευνητών ανοίγει τον δρόμο σε πρώιμη ανίχνευση και νέες πιθανές θεραπείες.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ καταστρέφει τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης και είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας. Δεν έχει γνωστές θεραπευτικές θεραπείες και αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 82 εκατομμύρια ανθρώπους και να κοστίσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν προτείνει μια σχέση μεταξύ της νόσου και των διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα. Τώρα, το Κέντρο Ακριβείας Υγείας της ECU προσφέρει νέες γνώσεις για αυτή τη σχέση επιβεβαιώνοντας μια γενετική σύνδεση μεταξύ του Αλτσχάιμερ και των πολλαπλών εντερικών διαταραχών. Η μελέτη ανέλυσε μεγάλα σύνολα γενετικών δεδομένων Αλτσχάιμερ και αρκετές μελέτες για την εντερική διαταραχή – καθένα περιλάμβανε από περίπου 400.000 άτομα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Emmanuel Adewuyi σημειώνει ότι ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση της γενετικής σχέσης μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και των πολλαπλών εντερικών διαταραχών. Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ και διαταραχές του εντέρου έχουν κοινά γονίδια. «Η μελέτη παρέχει μια νέα εικόνα για τη γενετική πίσω από την παρατηρούμενη συν-εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ και των εντερικών διαταραχών», εξηγεί ο Δρ Adewuyi. «Αυτό βελτιώνει την κατανόησή μας για τα αίτια αυτών των καταστάσεων και προσδιορίζει νέους στόχους προς διερεύνηση για την πιθανή ανίχνευση της νόσου νωρίτερα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών και για τους δύο τύπους καταστάσεων».

Ο διευθυντής του Κέντρου Ακριβείας και ο επόπτης της μελέτης καθηγητής Simon Laws σημειώνει ότι ενώ η μελέτη δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαταραχές του εντέρου προκαλούν νόσο του Αλτσχάιμερ ή το αντίστροφο, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά πολύτιμα. «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για την υποστήριξη της έννοιας του άξονα «εντέρου-εγκεφάλου», μια αμφίδρομη σύνδεση μεταξύ των γνωστικών και συναισθηματικών κέντρων του εγκεφάλου και της λειτουργίας των εντέρων», αναφέρει ο καθηγητής Laws.

Είναι η χοληστερίνη το κλειδί;

Όταν οι ερευνητές διεξήγαγαν περαιτέρω ανάλυση στην κοινή γενετική, βρήκαν άλλους σημαντικούς δεσμούς μεταξύ της ΝΑ και των διαταραχών του εντέρου – όπως ο ρόλος που μπορεί να παίζει η χοληστερόλη. Ο Δρ Adewuyi είπε ότι τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης αποδείχτηκαν κίνδυνος τόσο για Αλτσχάιμερ όσο και για διαταραχές του εντέρου. «Η εξέταση των γενετικών και βιολογικών χαρακτηριστικών που είναι κοινά στη ΝΑ και τις εντερικές διαταραχές υποδηλώνει έναν ισχυρό ρόλο για τον μεταβολισμό των λιπιδίων, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη», σημείωσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Communications Biology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένας υπολογιστής μπορεί να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ

Alzheimer-Γιατί πλήττει κυρίως τις γυναίκες

Μη επεμβατική θεραπεία νευροψυχιατρικών παθήσεων μέσω διέγερσης των ματιών

Αλλαγές στον εγκέφαλο συνδέουν την εμμηνόπαυση με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επηρεάζεστε από ορμονικές ανισορροπίες;

Ανοσοποιητικό: Οι ορμόνες είναι ισχυροί παράγοντες στο σώμα μας που βοηθούν στη ρύθμιση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών μας λειτουργιών.

Τι είναι η φωτοευαισθησία και πώς να τη διαχειριστείτε

Φωτοευαισθησία: Η ευαισθησία στον ήλιο δεν προκαλεί μονάχα εξανθήματα, αλλά βλάπτει επίσης το δέρμα σας σε επίπεδο DNA, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Τον Απρίλιο η επανένταξη οφειλετών ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ στη νέα ρύθμιση χρεών

ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ: Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία όσων απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους κατά τον τελευταίο χρόνο.

Καναδάς: Περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα

Πολύ συχνά, τρανς ή μη δυαδικά άτομα που συμβουλεύονται για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν ενοχλητικές, ακόμη και ακατάλληλες ερωτήσεις που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.

Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστούν στα μάτια σας

Alzheimer: Αυτά τα ευρήματα μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη τεχνικών απεικόνισης που μας επιτρέπουν να διαγνώσουμε τη νόσο του Αλτσχάιμερ νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια και να παρακολουθούμε την εξέλιξή της μη επεμβατικά κοιτάζοντας μέσα από το μάτι.

Τα αντιβιοτικά δεν μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε ενήλικες που νοσηλεύονται με κοινές αναπνευστικές λοιμώξεις, σύμφωνα με μελέτη

Οι αναλύσεις που προσαρμόστηκαν για τον τύπο του ιού, το φύλο, την ηλικία, τη σοβαρότητα της νόσου και τις υποκείμενες ασθένειες, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν αντιβιοτικά οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο (συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 30 ημερών από εκείνους στους οποίους δεν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, και ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 3% για κάθε ημέρα αντιβιοτικής θεραπείας σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους δεν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά