Αυτοφροντίδα

Υγεία ευεξία: Οι πολλές ώρες εργασίας είναι συναισθηματικά ανθυγιεινές

Υγεία ευεξία: Οι πολλές ώρες εργασίας είναι συναισθηματικά ανθυγιεινές

Υγεία ευεξία: Έρευνες δείχνουν ότι η εργασία αργά συμβάλλει στην εξάντληση, τη χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις κακές διατροφικές συνήθειες, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κατάθλιψη και συχνότητα εμφάνισης διαβήτη.

Σηκώνετε το κεφάλι σας αφού κλείσετε ένα έγγραφο και κανείς άλλος δεν φαίνεται να έχει φύγει ακόμα για το σπίτι. Οπότε πιείτε έναν καφέ και ξεκινήστε την αυριανή δουλειά σήμερα. Το γραφείο σας έχει μια εργασιακή κουλτούρα με τα αφεντικά να κάθονται ως αργά, να στέλνουν email, να λαμβάνουν κλήσεις και να απαιτούν απαντήσεις μέχρι αργά το βράδυ. Βρίσκεστε σε άδεια μητρότητας αλλά επισκέπτεστε τη δουλειά κάθε μέρα πριν λήξει η άδεια σας. Όλα αυτά είναι απλώς σημάδια αναποτελεσματικών πρακτικών στο χώρο εργασίας, έλλειψης σεβασμού για τη σωματική και ψυχική υγεία και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έρευνες δείχνουν ότι η εργασία αργά συμβάλλει στην εξάντληση, τη χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις κακές διατροφικές συνήθειες, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και την αυξημένη κατάθλιψη ή τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη. Μελέτες στην Κίνα, την Ταϊβάν, την Κορέα και την Ιαπωνία, όπου έχει καταγραφεί το φαινόμενο της «εργασίας μέχρι θανάτου», καταγράφουν επίσης χρόνια έκθεση σε ακτινοβολία υπολογιστών. Επηρεάζει επίσης κοινωνικούς δείκτες όπως η μοναξιά, λόγω έλλειψης χρόνου για την ανάπτυξη συντροφικότητας ή σχέσεων εκτός του χώρου εργασίας, ή επιδεινώνει την υγεία όταν οι άνθρωποι αναβάλλουν τις απαιτούμενες εξετάσεις υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι προσποιούνται ότι εργάζονται πολλές ώρες, λίγοι στην πραγματικότητα. Οι αιτίες πίσω από αυτό κυμαίνονται από τη φιλοδοξία έως την ανασφάλεια και τις ριζωμένες πεποιθήσεις σχετικά με το τι είναι δουλειά και ποια πρέπει να είναι η ταυτότητα κάποιου. Για κάποιους είναι το να μεγαλώνουν με γονείς που μας δίδαξαν ότι αν δεν φαίνεσαι ότι εργάζεσαι, κοροϊδεύεις. Αναλογιστείτε τις σχολικές σας μέρες; Ανοίξατε ένα βιβλίο και καθίσατε μαζί του ακόμα κι αν ονειρευόσασταν έναν αγώνα μπάσκετ ή μια ταινία; Αυτό είναι λίγο πολύ αυτό που κάνετε όταν ανοίγετε ένα έγγραφο και προσποιείστε ότι εργάζεστε σε αυτό.

Η φωνή του επικριτικού γονέα είναι κολλημένη στο κεφάλι σας και στη δουλειά, εξακολουθείτε να είστε το παραπλανητικό παιδί του σχολείου. Το πλαίσιο της σχέσης γονέα-παιδιού έχει απλώς μεταφερθεί στη σχέση αφεντικού-υπαλλήλου. Η παραγωγή δεν έχει καμία σχέση με τις παραγωγικές ώρες εργασίας. Έχει να κάνει με τη συναισθηματική έγκριση από τη γονική φιγούρα. Και η αλλαγή αυτού απαιτεί να δουλέψουμε πάνω στην εσωτερική αυτοσυζήτηση του παιδιού που έχει κολλήσει πριν από 20 χρόνια. Όλοι χρειαζόμαστε ανήκουμε και επικύρωση. Σε όλους αρέσει να τους δίνονται υγιή σχόλια για τη δουλειά τους ή να λαμβάνουν επαίνους, βραβεία και το πιο σημαντικό, αυξήσεις στον επόμενο γύρο αξιολογήσεων.

Ωστόσο, όταν η άγνωστη εργασιακή κουλτούρα διαιωνίζει έναν κολλημένο συναισθηματικό βρόχο, στην πραγματικότητα δεν βασίζεται στην απόδοση, τη δημιουργικότητα, την αποτελεσματικότητα ή τις άλλες δηλωμένες παραμέτρους του χώρου εργασίας . Βασίζεται στο ότι η διοίκηση αισθάνεται πατρική και ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται σαν παιδιά που αναζητούν έγκριση. Αυτά είναι τα περιβάλλοντα στα οποία οι άνθρωποι που προσφέρουν τους περισσότερους επαίνους στον προϊστάμενο ή που κάνουν τον περισσότερο θόρυβο, ξεσπούν τα περισσότερα ξεσπάσματα, χρειάζονται την πιο κατευναστική και όπου ιεραρχίες ηλικίας και βαθμίδας, όπου οι γυναίκες πρέπει να κόβουν τις τούρτες στα γενέθλια, και άλλοι οικογενειακοί δείκτες προωθούνται λόγω καθαρής αξίας.

Η ανάγκη που εξυπηρετείται εδώ είναι η διατήρηση της «οικογένειας» και έτσι μεταφέρονται τα ίδια πατριαρχικά μέτρα που τροφοδοτούν αυτή την αιτία. Το να απελευθερωθεί κάποιος από την ανάγκη αυτής της επικύρωσης απαιτεί σημαντική αλλαγή στην αυτοεκτίμηση και την ταυτότητα του εαυτού. Η εξέλιξη στην ενήλικη ζωή απαιτεί πρώτα έναν ασφαλή αυτοπροσδιορισμό. Ένας υγιής ενήλικας είναι αυτός που ξεκινά από τον εαυτό του, έχει κίνητρα, είναι σε θέση να θέσει τους δικούς του στόχους, να αμφισβητήσει τις αυτόματες σκέψεις, τις αυτοπεποιθήσεις του και να αμφισβητήσει τον εαυτό του. Επίσης, δεν μεταφέρουν ανεπίλυτες ανάγκες από το ένα σχήμα στο άλλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι σημαντική για την υγεία σας

Πόσες κατηγορίες αυτοφροντίδας υπάρχουν;

Μάθετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας

Έχετε πλήρη συνείδηση ή το μυαλό σας βρίσκεται στα σύννεφα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνετε;

Περπάτημα: Αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα για το πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσετε βάρος, οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να κάνετε περίπου 150 έως 300 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Πώς θα πετύχετε την ισορροπία στο σπίτι σας;

Feng Shui: Για να επιτύχετε αρμονία με το Φενγκ Σούι, πρέπει να φέρετε τα πέντε φυσικά στοιχεία στο σπίτι σας - νερό, μέταλλο, φωτιά, ξύλο, γη - και να επιτύχετε μια ισορροπία μεταξύ όλων αυτών.

5 αποτελεσματικές ασκήσεις για τη μείωση του πονοκεφάλου

Άσκηση: Είτε υποφέρετε από περιστασιακούς πονοκεφάλους είτε από χρόνιες ημικρανίες, η ενσωμάτωση αυτών των ασκήσεων στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής σας.